Τα παράξενα της φύσης: Ντοματοπατάτα!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ.

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ (ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ),ΤΑ ΑΝΘΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΑ (ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ)ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ  ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑΚΙΑ.

απάντηση:

1η απάντηση: Λοιπόν αυτό μας το είχαν αναφέρει στη σχολή. Έχει ξαναγίνει στο Μεσολόγγι αν δεν κάνω λάθος. Τα “ντοματάκια” είναι ο βοτανικός καρπός της πατάτας, ο οποίος είναι σαν μία μικρή τομάτα, πράσινη, γεμάτη σολανίνη και ως εκ τούτου δηλητηριώδης (σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται!!!). Μας είχαν πει ότι η άνθηση και η καρπόδεση στην πατάτα είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο γιατί απαιτεί κάποιες πολύ ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά όταν συμβεί οι καρποί μοιάζουν με μικρές τομάτες (και βγαίνουν μετά στην τηλεόραση οι δημοσιογράφοι και λένε για την παράνοια της φύσης και για την καταστροφή του περιβάλλοντος)!!!!!!!!!

2η απάντηση:Tα φυτά που φαίνονται στη φωτογραφία είναι εμβολιασμένα φυτά ντομάτας-πατάτας. Ο εµβολιασµός περιλαμβάνει τη συνένωση φυτικών μερών µέσω της αναγέννησης των ιστών, που οδηγεί στη φυσική συνένωση και την τελική ανάπτυξη ως ένα ενιαίο φυτό.  Σήμερα ο εμβολιασμός ποωδών λαχανικών αποτελεί ένα εκτεταμένο πεδίο έρευνας, μιας και έχει βρεθεί ότι υπάρχει μεταφορά βιοχημικών παραγόντων από το υποκείμενο στο εμβόλιο και αντίστροφα, ενώ έχουν εντοπιστεί και διάφοροι επιγενετικοί μηχανισμοί. Ο εµβολιασµός είναι μια συνηθισμένη πρακτική στη γεωργία και κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες και το αμπέλι.  Σε πολλές χώρες του κόσμου, ο εμβολιασμός αποτελεί τη σημαντικότερη τεχνική αειφορικής/οικολογικής παραγωγής καρποδοτικών λαχανικών στο θερμοκήπιο ή και στον αγρό, όταν εφαρμόζεται συνεχής και εντατική καλλιέργεια.  Στα καρποδοτικά λαχανικά εφαρμόζεται ο εμβολιασμός μεταξύ γενών, ειδών ή και εντός του είδους μεταξύ ποικιλιών.

Η ντομάτα και η πατάτα ανήκουν στο ίδιο γένος Solanum και μπορούν να εμβολιαστούν. Είναι μια συνηθισμένη τακτική οι ντομάτες να εμβολιάζονται στις πατάτες καταλήγοντας ουσιαστικά σε ένα φυτό χίμαιρα με χαρακτηριστικά πατάτας-ντομάτας. Στο εξωτερικό τα φυτά αυτά λέγονται pomato plants (από τα αρχικά των λέξεων potatoe και tomatoe). Ως εμβόλιο χρησιμοποιείται η ντομάτα και ως υποκείμενο η πατάτα. Ο εμβολιασμός καταλήγει σε ένα φυτό με ανάμικτα χαρακτηριστικά εμβολίου-υποκειμένου. Οι καρποί της ντομάτας μεγαλώνουν στο υπέργειο τμήμα, και οι κόνδυλοι της πατάτας υπογείως, ενώ τα φύλλα αποκτούν μορφολογία ενδιάμεση. Τα σπορόφυτα της πατάτας που αγόρασες με λίγα λόγια ήταν εμβολιασμένα με ντομάτα.

από tsouknida.com

Σχολιασε και εσυ...