Απρόθυμοι για την ιθαγένεια

Κάτω των προσδοκιών ο αριθμός των μεταναστών που υπέβαλαν δικαιολογητικά

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Δεν έδειξαν, ως τώρα τουλάχιστον, οι μετανάστες ενδιαφέρον ούτε να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ούτε και το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που ψήφισε προσφάτως η Βουλή. Οι προθεσμίες για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών άρχισαν εδώ και 15 ημέρες και ως σήμερα μόλις 24 άτομα δεύτερης γενιάς μεταναστών έχουν υποβάλει αιτήσεις για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Το υπουργείο Εσωτερικών απλώς παρακολουθεί την όλη διαδικασία, δεν τη σχολιάζει και αναμένει τη λήξη τής προθεσμίας, την 31η Αυγούστου του 2010, προκειμένου να εξαγάγει τα συμπεράσματά του.

Μικρός και κάτω των προσδοκιών εμφανίζεται και ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους για την απόκτηση του δικαιώματος της ψήφου. Μόλις 3.000 από τους 600.000 που είναι επισήμως καταγεγραμμένοι είχαν καταθέσει αιτήσεις. Οπως βεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν πολλοί (καλλικρατικοί) δήμοι όπου οι μετανάστες που διαμένουν εκεί δεν έχουν ακόμα υποβάλει αιτήσεις και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Ζήτησαν ωστόσο την ελληνική ιθαγένεια και 441 ομογενείς από τις Αυστραλία, Αμερική και Γερμανία, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους μετανάστες και οι περιπτώσεις τους εξετάζονται ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι για όσους εγκριθούν οι αιτήσεις τους, πέραν των δεκάδων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν, υπάρχει η υποχρέωση να καταβάλουν και 600 ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμιζαν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των μεταναστών στη Βουλή είχε προκληθεί θύελλα διαμαρτυριών από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι θα αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι ο νόμος θα αποτελέσει τον «μαγνήτη» για την προσέλκυση χιλιάδων μεταναστών απ΄ όλο τον κόσμο στην Ελλάδα. Τίποτα απ΄ όλα αυτά τονίζουν δεν συνέβη και σχολίαζαν ότι τη στιγμή που δεν δείχνουν ενδιαφέρον οι μετανάστες που ζουν ήδη στη χώρα μας να γίνουν Ελληνες, πώς θα ενδιαφερθούν «άλλοι που είναι απ΄ έξω για να έρθουν μέσα;».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης δηλώνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας εμφανίζεται διεθνώς ότι ψήφισε ένα σύγχρονο νόμο και ότι επιδεικνύει την ανθρώπινη αλληλεγγύη της προς τους μετανάστες.

Από το βήμα-online.

2 σκέψεις σχετικά με το “Απρόθυμοι για την ιθαγένεια

  1. ντάξει, πολύ δικαίωση!
    Βάσικά νομιζω πολύς θορυβος για το τίποτα!
    Εμεις νομιζουμε ότι τους καταπιέζουμε και είμαστε ρατσιστες με το να μην ψηφίζουν, αλλά δε φαινεται να ενδιαφέρονται…

    Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s