Η Αντίσταση ζητάει δικαίωση!

Σήμερα είχα πάρει εδώ στο σπίτι τρεις εφημερίδες που συνήθως με ενδιαφέρουν περισσότερο, στη Ελευθεροτυπία λοιπόν βρήκα ένα άρθρο πολύ ωραίο, το οποίο αναφέρεται στην επέτειο ενός αντιστασιακού γεγονότος….

διαβάζοντας λοιπόν βρήκα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ένα γεγονός που συνέβη πριν ακριβώς 68 χρόνια πριν. Με ενθουσίασε η αυταπάρνηση και τα ιδεώδη των νέων που ενεπλάκησαν σε αυτή την επαναστατική ενέργεια…

Δε θα σας κουράσω άλλο σας αφήνω όσους έχετε διάθεση να διαβάσετε!

Ακριβώς 68 χρόνια πριν, «στην γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος υπήρχε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο. Στο μεσαίο πάτωμα, σε τέσσερα κοντάρια, ήταν αναρτημένες οι σημαίες της Γερμανίας (σβάστικα), της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Ελλάδας. Μια μεγάλη επιγραφή, από την μια άκρη ως την άλλη, έγραφε: «Εθνικοσοσιαλιστική πατριωτική οργάνωσις ΕΣΠΟ».

Από κάτω ένα διαφημιστικό πλακάτ προσκαλούσε: «Ελληνόπουλα, εγγραφήτε εις τους πρωτοπόρους της Νέας Τάξεως». Ηταν μια προκλητική φωνή του Αξονα, μια φωλιά οργάνων του εχθρού στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπό είχε, εκμεταλλευόμενη την πείνα και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, που είχε περάσει όλη την φρίκη του χειμώνα ’41-’42, να στρατολογήσει νέους για σχηματισμό λεγεώνας ελλήνων εθελοντών για το ανατολικό Μέτωπο, και νέους και νέες εργάτες για την πολεμική βιομηχανία των Γερμανών….

Φοβερή έκρηξη

»Το ισόγειο είχε καταστήματα. Από πάνω ένα μεσοπάτωμα (ημιώροφος), με είσοδο από την Γλάδστωνος. Στο μεσοπάτωμα υπήρχαν πολλά γραφεία δικηγορικά, ένα οδοντιατρείο, ραφείο κ.λπ. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο ήταν τα γραφεία της ΕΣΠΟ, με είσοδο από την Πατησίων. Στον τρίτο ήταν μια γερμανική στρατιωτική μονάς (της Γκεστάπο)»…. (Τάκης Μιχαηλίδης: «Αγαθουπόλεως 7»)

«Μια Κυριακή (…) ευρισκόμουν στην γωνία Πατησίων και Σατωβριάνδου (…) ακούστηκε μια φοβερή έκρηξη με φλόγες και μεγάλο ωστικό κύμα, προερχόμενο από την γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος, που μας πέταξε στον τοίχον. Μόλις καταλάβαμε τι συνέβη, τρέξαμε όλοι να απομακρυνθούμε (..) από τον φόβον του μπλόκου που θα ακολουθούσε από τους Γερμανούς, για να πιάσουν τυχόν υπόπτους και ομήρους…..» (Αφήγηση: Περικλής Κυτριλάκης)

«Καπνοί ανέβαιναν πυκνοί άσπροι κατά την (…) Ομόνοια. Διαβάτες και γείτονες κοίταζαν προς τα εκεί και σιγοκουβέντιαζαν. Το υποθέσαμε αμέσως και σε λίγο επιβεβαιώθηκε, πέρασε σε όλη την πόλη από στόμα σε στόμα: Το κτίριο με τα γραφεία της ΕΣΠΟ (…) είχε ανατιναχτεί. Οι πρώτοι ανενδοίαστοι, προκλητικοί, ανοιχτά και επίσημα οργανωμένοι συνεργάτες του φασισμού, με τις στολές τους, τον τόσο γνωστό φασιστικό χαιρετισμό, με τον αρχηγό τους, έναν γιατρό Σταροδήμο, είχαν χτυπηθεί μέσα στη φωληά τους». (Σάκης Πεπονής: προσωπική μαρτυρία)

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 1942, 12.30′. Η ανεξάρτητη αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων) έχει αποφασίσει να ανατινάξει τα γραφεία της ΕΣΠΟ. Χτυπάει Κυριακή, για να μην έχει κόσμο στα μαγαζιά κι επειδή πρωινά Κυριακής συνεδριάζει η ΕΣΠΟ και ταυτόχρονα η Γκεστάπο. Το μέλος της ΠΕΑΝ Ιουλία Μπίμπα κρατάει στην αγκαλιά της μια βόμβα δέκα οκάδων, μέσα σε μια τσάντα με χόρτα, και περιμένει ώρες το νεύμα, καθισμένη σ’ ένα παγκάκι στην Κάνιγγος.

Η συνεδρίαση της ΕΣΠΟ τελειώνει κι ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κώστας Περρίκος, που παρακολουθεί από απέναντι, δίνει το σύνθημα. Υπό την κάλυψη τεσσάρων ενόπλων, των Μιχαηλίδη, Μούρτου, Λάζαρη, Στανωτά, οι Αντώνης Μυτιληναίος και Σπύρος Γαλάτης παραλαμβάνουν τη βόμβα, ανεβαίνουν γρήγορα στον ημιώροφο, την τοποθετούν κι απομακρύνονται. Το φιτίλι καίγεται κι η βόμβα σκάει. Νεκροί: 39 μέλη της ΕΣΠΟ, κι ο αρχηγός τους, και 43 γκεσταπίτες. Τραυματίες: 27 της ΕΣΠΟ και 55 Γερμανοί.

Ρουφιανιά εκ των έσω

Η ΕΣΠΟ εξαφανίζεται, ένας άλλος φασιστικός σχηματισμός ΟΕΔΕ (Οργάνωση Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδος) εξαφανίζεται επίσης, γερμανόφιλη ελληνική λεγεώνα δεν συγκροτείται ποτέ, η χαρά όμως των μελών της ΠΕΑΝ που εκτέλεσαν ένα απ’ το πιο σημαντικά σαμποτάζ πόλης στην κατεχόμενη Ευρώπη, κράτησε μία βδομάδα. Ο προδότης ήταν στις γραμμές τους. Συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν στην Καισαριανή, για αντίποινα, οι: Κώστας Περρίκος, απότακτος αξιωματικός της αεροπορίας, Θανάσης Σκούρας (της γνωστής κινηματογραφικής οικογένειας), Γιάννης Κατεβάτης, Διονύσης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Λόης.

Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε σε άγνωστο στρατόπεδο της Γερμανίας, Πολωνίας ή Βουλγαρίας και την αποκεφάλισαν με τσεκούρι. Ο Αντώνης Μυτιληναίος δραπέτευσε, πέθανε πρόσφατα, ο Σπύρος Γαλάτης απελευθερώθηκε από φυλακή της Γερμανίας.

Στην γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος εντοιχίσθηκε σχετική χάλκινη πλάκα, στήθηκε η προτομή του Περρίκου και πίσω μια τετράπλευρη στήλη με ανάγλυφες τις μορφές των εκτελεσθέντων, κρυμμένο πλέον απ’ τις ομπρέλες ενός καφενείου.

(Βιβλιογραφία: Αντώνης Μυτιληναίος: «Μαρτύρων πορεία», εκδ. «Επικαιρότητα», Οντέτ Βαρών-Βασσάρ: «Η ενηλικίωση μιας γενιάς», «Εστία», Μ. Φαφαλιού-Κ. Χατζηπατέρα: «Μαρτυρίες 1941-1944», «Κέδρος»)

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/09/2010&id=204564

Τώρα αυτό που με παραξένεψε είναι ότι στο ημερολόγιο του  «Σαν σήμερα» (http://www.sansimera.gr) δεν έχει τίποτα το σχετικό;;; γιατί άραγε, μήπως δεν είναι σημαντική ενέργεια της αντίστασης αυτή; μήπως δεν έχουμε κάποια αλήθεια για την ακριβή ημερομηνία του γεγονότος; μήπως δεν έχουν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι για την ενέργεια;;; πάντως εμένα μου φάνηκε κάτι υπέροχο και άξιο μνήμης… για τις επόμενες γενιές!

Αλλά δυστυχώς δεν αποφασίζουμε εμείς, για το τι θα θυμόμαστε. !

5 σκέψεις σχετικά με το “Η Αντίσταση ζητάει δικαίωση!

 1. Αξιοσημείωτο…!
  Όσον αφορά το «σαν σήμερα»….η ιστορία υπάρχει στα βιβλία καταγεγραμμένη…το θέμα είναι να την αναζητήσουμε γιατί στην πληροφορία του ίντερνετ πάντα θα μαθαίνουμε αυτά που θέλουν κάποιοι να μάθουμε….
  Ευχαριστώ νοσταλγέ! Κάθε μέρα ας μαθαίνουμε έστω και κάτι καλό…!

  Μου αρέσει!

 2. Για μια μέρα! Για δές εδώ …http://www.sansimera.gr/articles/309 Το γεγονός ειναι καταγεγραμμένο από την ιστορία το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου… Τωρα αρχίζουμε τις συνομωσιολογίες περι ιστορίας βρε mh8o ( δεν είναι προσωπικό αλλα γενικό, μην παρεξηγηθείς) χωρίς να έχουμε απλά ψάξει λιγάκι έστω στο Ιnternet …….Τώρα μιλώντας για τα γεγονότα της εποχής αξιοσημείωτη ειναι η προσφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζόμενων Νέων (Π.Ε.Α.Ν) .ΕΣΠΟ ήτανε τα αρχικά της Ελληνικής Σοσιαλιστική Πατριωτικής Οργάνωσης με σκοπό τη σύσταση στρατιωτικής μονάδος, εθελοντών εντός εισαγωγικών,για να πάει στο ρωσικό μέτωπο. Διότι μέχρι τότε είχανε στείλει όλα τα κράτη τα κατεχόμενα εθελοντες στο ρωσικό μέτωπο. Η Ελλάς δεν είχε στείλει ακόμα. Και οι Γερμανοί θέλανε να πάει και η ελληνική σημαία.Τα παλικάρια της Π.Ε.Α.Ν ομως είχαν αλλα σχέδια!Αν και συνειδητά η Π.Ε.Α.Ν δεν έγινε ποτέ μαζική οργάνωση κατόρθωσε να οργανώσει μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα.Μετά την ανατίναξη η ΕΣΠΟ έπαψε να υπάρχει.Η Ελλαδα ητανε η μονη χωρα η οποια δεν εστειλε εθελοντες στα SS και αυτο οφειλεται σε ΟΛΕΣ τις αντιστασιακές οργανώσεις και φυσικά στο πρωινό της 20 Σεπτεμβρίου.Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα γεγονότα του κυριακάτικου εκεινου πρωινού θα ωφελούσε να διαβάζαμε το ακόλουθο κατατοπιστικότατο άρθρο (ευχαριστίες για την ανάρτηση) http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_8945.html

  Μου αρέσει!

 3. όχι βρε δεν είναι συνομωσιολογίες αλλά κοιτώντας τις επόμενες μέρες δεν το βρήκα αλλά μάλλον δεν κοίταξα στη σωστή κατηγορία. Πάντως η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην ήταν οργανωμένοι αλλά κατάφεραν καίριο πλήγμα, ίσως έπραξαν ως οργάνωση μόνο ένα αλλά ήταν αρκετό για να μπορέσουμε να πούμε ότι πέτυχαν.

  Μήπως λοιπόν κι εμείς κυνηγάμε πολλές φορές τα πολλά και τα μεγάλα αλλά αμελούμε τις μοναδικές – μοναχικές κινήσεις που μπορούν να ανατρέψουν και να αφήσουν σημάδια ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας…

  Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s