Ένα χωριό αντιστέκεται στην υπογεννητικότητα

Μέλη πολύτεκνων οικογενειών είναι τα ¾ των 800 περίπου μόνιμων κατοίκων του χωριού Χρυσομηλιά στην Καλαμπάκα. Οι κάτοικοι δηλώνουν υπερήφανοι για τη συμβολή τους στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν το λιγότερο 3 παιδιά.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», δηλώνουν πως η τάση αυτή έχει τις απαρχές της στην Τουρκοκρατία. «Έτσι μάθαμε από τους γονείς μας, έτσι θα συνεχίσουμε», δηλώνει ο κ. Στέφανος Στεφόπουλος, οικοδόμος, 35 ετών, και ήδη πατέρας τεσσάρων παιδιών. «Τα τρία πρώτα ήταν αγόρια. Ο μεγαλύτερος είναι ήδη δέκα ετών. Το μικρότερο είναι έξι μηνών και είναι το μοναδικό κορίτσι. Το πετύχαμε με την τέταρτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ…», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, οι κάτοικοι συχνά δέχονται επικρίσεις ότι γεννούν πολλά παιδιά προκειμένου να λάβουν το επίδομα των πολυτέκνων. «Λες και τα 300-400 ευρώ το δίμηνο αρκούν για οτιδήποτε. Κάναμε πολλά παιδιά επειδή μας αρέσουν και τα αγαπάμε», απαντά.

Το χωριό, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν διαθέτει λύκειο και το κοντινότερο βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Αλλά και η μετάβαση εκεί είναι συχνά δυσχερής, καθώς το οδικό δίκτυο κλείνει πολλές φορές εξαιτίας των χιονοπτώσεων που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι αρκετές οικογένειες να αναγκάζονται να μετακομίσουν όταν το μεγαλύτερο παιδί φτάσει στην ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να φοιτήσει στο λύκειο. «Από τη στιγμή που οι περισσότερες οικογένειες έχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, μια μετακόμιση σημαίνει ότι το δημοτικό, το νηπιαγωγείο και ο βρεφονηπιακός σταθμός χάνουν μαθητές. Έτσι, σήμερα το δημοτικό σχολείο του χωριού έχει περίπου 40 μαθητές, σε αντίθεση με τους σχεδόν 100 που είχε μια δεκαετία πριν», σημειώνει στην εφημερίδα ο παλιός πρόεδρος του χωριού, Νίκος Ζαχαράκης.

Τα ίδια τα παιδιά του χωριού δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένα με την κατάσταση, καθώς «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να ξέρεις ότι όταν πας σπίτι θα έχεις παρέα κάθε στιγμή», όπως εξηγεί ο 23χρονος Στέφανος. Προσθέτει πως κι ο αυτός δεν θα έλεγε όχι στην πολυτεκνία, αρκεί «να υπάρχουν δουλειές και κοινωνικές παροχές σε όποιον θέλει να δημιουργήσει οικογένεια».

http://tvxs.gr

Μας το έστειλε η Μ.Χ.

6 σκέψεις σχετικά με το “Ένα χωριό αντιστέκεται στην υπογεννητικότητα

  1. Δυστυχώς η ελληνικη πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να αποτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν πολλά παιδιά. και όπου υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες δεν τις βοηθάει. Μπράβο σ αυτούς τους γονείς που πάνε κόντρα στην λανθασμένη αντίληψη της εποχής μας » κάνε 1-2 παιδιά για να μπορείς να τα μεγαλώσεις καλά» λες και αυτά τα παιδιά δεν μεγαλώσαν καλά. Αντιθέτως δεν γίναν παιδιά του καναπέ, του play station και γεμάτα ανύπαρκτες ανάγκες. Επίσης να αναφέρουμε και το χωριο Τσαριτσανη κοντα στη Λάρισα που σχεδόν όλες οι οικογένειες είναι υπερπολύτεκνες.

    Μου αρέσει!

  2. Θυμάμαι σε κάποια φάση, που είχε βράβευση πολυτέκνων από την ΕΠΑ και ήταν ένας που ευχαριστούσε εκ μέρους της Ελλάδας τους πολύτεκνους, με περίσσειο ενθουσιασμό. Και τότε σηκώνεται ένας ένας πατέρας από αυτούς που βραβεύονταν και λέει: «Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αλλά εμείς κάναμε παιδιά πολλά γιατί αγαπάω τη γυναίκα μου και μ’ αγαπάει και κείνη!»..ε και έπεσε χειροκρότημα. Απλά.

    Μου αρέσει!

  3. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να ξέρεις ότι όταν πας σπίτι θα έχεις παρέα κάθε στιγμή» Στέκομαι ΄σ΄αυτή τη ζηλευτή ατάκα και την ανατιπαραθέτω με τη μοναξιά που νιώθει κάθε μοναχοπαίδι μέσα σ΄ ένα διαμέρισμα της Αθήνας.
    Τι να πω, μπράβο τους εφόσον είναι συνειδητοί γονείς (κι απ΄ό,τι φάινεται είναι)!

    Την καλημέρα μου
    http://newagemama.com

    Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...