Όταν το MIT έρχεται στην Αθήνα!

Πέρυσι, τέτοια εποχή μου είχε πει η Μαρία και είχαμε πάει να ακούσουμε μια διάλεξη, στην Ακαδημία νομίζω, που θα μιλούσε ο Μανώλης Κέλις. Δεν τον ήξερα καν, αλλά το θέμα μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Βέβαια, σε λίγο κατέληξα να κινούμαι αντίστροφα: το θέμα ήταν σπουδαίο αλλά ήταν τόσο περίπλοκο που δεν κατάλαβα και πολλά, αλλά ο Μανώλης όταν μάς μίλησε, μετά την ομιλία του, φάνηκε τόσο φιλικός και τόσο «άνθρωπος» που σου κέντριζε αμέσως το ενδιαφέρον. Μάς ρώταγε, θυμάμαι, αν χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχει αναπτύξει στην βιοπληροφορική κι εμείς τον κοιτάζαμε με δέος! Και είναι και κουμπάρος το Ζάχου, ε Ελένη;Σπουδαίος επιστήμονας και σπουδαίος άνθρωπος.

Ο Μανώλης Καμβυσέλλης-Κέλις παρέλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο το βραβείο PECASE που απονέμουν οι ΗΠΑ στους κορυφαίους νέους επιστήμονες, για την εργασία του στη σύγκριση του ανθρώπινου γονιδιώματος με αυτό άλλων θηλαστικών.

Δεν είναι η πρώτη διάκριση που κατακτά ο δρ. Μ. Καμβυσέλλης, καθώς πριν από περίπου 15 χρόνια ο ίδιος και τα αδέρφια του είχαν γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες… …καθώς σπούδαζαν ταυτόχρονα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ο ίδιος, ηλικίας τώρα 33 ετών, έλαβε μαζί με 84 άλλους νέους επιστήμονες το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers), την ύψιστη τιμή που απονέμει το αμερικανικό κράτος στους κορυφαίους νέους επιστήμονες. Ο δρ Καμβυσέλης αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΜΙΤ στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, διδάσκει πλέον στο ίδιο πανεπιστήμιο βιοπληροφορική ως επίκουρος καθηγητής.

Η εργασία του, βάσει της οποίας και έλαβε το βραβείο από τον Μπάρακ Ομπάμα, στηρίζεται σε ειδικές τεχνικές πληροφορικής ανάλυσης για να συγκρίνει το ανθρώπινο γονιδίωμα με τα γονιδιώματα άλλων θηλαστικών, με στόχο να βρει τα εξελικτικά αποτυπώματα, ή κοινά χαρακτηριστικά των ειδών, καθώς και το πως εξελίχθηκε το DNA τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνά του αυτή δύναται να δώσει στην ιατρική κοινότητα νέα στοιχεία για την πρόληψη και καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κατανοεί ότι το εν λόγω βραβείο δεν είναι για όσα οι νέοι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει, αλλά πρόκειται «για ένα κίνητρο, μια παρότρυνση να κάνουμε κάτι καλύτερο και να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s