Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί!

Χριστούγεννα στα Sprider, Χριστούγεννα στα Jumbo, Χριστούγεννα στο IKEA, Χριστούγεννα στα Careffour, Χριστούγεννα στο The Mall, Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί, Χριστούγεννα παραπέρα…Χριστούγεννα των πολυεθνικών, Χριστούγεννα των εμπορικών, Χριστούγεννα των αγορών…Χριστούγεννα Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιαννών αναρωτιέμαι, θα δούμε πουθενά;

Κάποτε βλέπαμε και κανένα Καλά Χριστούγεννα ή έστω ένα Merry Christmas στις βιτρίνες βρε αδερφέ. Φέτος τίποτα, κανένας δεν θέλει να πει καλά Χριστούγεννα, αφού όλοι μέσα τους αναρωτιούντε…με τη κρίση που διανύουμε θα είναι; Και έτσι…όπως είπαμε παραπάνω…Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί  Χριστούγεννα παραπέρα. Χριστούγεννα δικά μου, Χριστούγεννα δικά σου…Χριστούγεννα στις καρδιές των ανθρώπων όμως θα δούμε ποτέ;

Μετράμε αντίστροφα τις μέρες για τα Χριστούγεννα, με ρολόγια στις πλατείες, με βραχιολάκια στα παιδικά χεράκια, με γιορτές και πανηγύρια αλλά για μια ακόμα χρονιά και εφέτος αισθάνομαι ότι έχουμε χάσει το νόημα…

Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια τα κοσμικά Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα της παγκοσμιοποίησης, τα Χριστούγεννα των αγορών…αισθάνομαι ότι φέτος λόγω κρίσης είναι μια μοναδική ευκαιρία να αισθανθούμε και όχι «να δούμε» τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Γιατί για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ο Χριστός γεννιέται στις ψυχές αυτών που τον αγαπάνε και φέρνει χαρά, ευτυχία και ευλογία ανεξάρτητα από οικονομική αλλά και άλλων ειδών κρίση.

Αισθάνομαι ότι φέτος μας δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε τα Χριστούγεννα του Γιάννη του Βλογημένου, τα Χριστούγεννα του Κόντογλου και του Παπαδιαμάντη. Χριστούγεννα πνευματικά, απλά, ευλογημένα, ταπεινά.  Αφού εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούμε να δώσουμε τόση βάση και σημασία στα υλιστικά Χριστούγεννα είναι μοναδική ευκαιρία να δώσουμε βάση και σημασία στα πνευματικά και αληθινά Χριστούγεννα.

Και για όσους αναρωτηθούν γιατί εφέτος όπως και πέρυσι δεν πέρασαν καλά Χριστούγεννα, έχω μια απάντηση-πρόκληση.Να δοκιμάσουν για μια φορά να περάσουν πραγματικά, Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Γιατί η χαρά,η αγάπη και η ζεστασιά του Χριστού που προέρχεται από τη γέννησή Του, δεν έχουν υλικές βάσεις. Τα Χριστουγεννιάτικα αυτά δώρα δεν έχουν τιμή αλλά ούτε και εκπτώσεις. Παρέχονται δωρεάν σε αυτούς που τα ζητούν. Χωρίς προϋποθέσεις. Δεν παίζει ρόλο η γεμάτη τσέπη. Δεν αγγίζονται από τα ανθρώπινα, είναι δώρα επουράνια.

Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί…για εσένα που όπως και εγώ ψάχνεις τα Χριστούγεννα, δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε και τώρα…εύχομαι για όλους εσάς τους αναζητητές, τα Χριστούγεννα φέτος να γεννηθούν στις ψυχές σας, ταπεινά και ήσυχα όπως γεννήθηκε και ο Χριστός μας στη φάτνη. Ευχηθείτε και εσείς το ίδιο για εμένα. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!

Με εκτίμηση,

Λεωνίδας

8 σκέψεις σχετικά με το “Χριστούγεννα εδώ, Χριστούγεννα εκεί!

 1. Χαχα σωστός πολύ σωστός φίλε!
  Όμως εγώ ένα έχω να πω:(λόγια από ένα κόμκισ!!! το Αστεριξ)
  … Μια παρέα όμως αντιστέκεται και θα συνεχίσει να αντιστέκεται στον κατακτητή….

  Βλέπεις μπορεί να μην έχουμε το μαγικό φίλτρο αλλά δε θα μασήσουμε! Ή μήπως και το έχουμε;

  Μου αρέσει!

 2. Με έχουν κουράσει πολύ φίλε μου και εμένα χρόνια τώρα αυτά τα αλλόκοτα έθιμα που πάνε να μας περάσουν με το ζόρι όχι μόνο τα χριστούγεννα αλλά και το πάσχα, έθιμα και συμπεριφορές που καμία σχέση δεν έχουν με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Κυρίως με τρελαίνει ότι τη Θεία Γέννηση έχει αντικαταστήσει η ανόητη ανταλλαγή δώρων που δυστυχώς και η οικογένεια μου ακολουθεί. Αντί οι οικογένειες να πηγαίνουν εκκλησία και κατόπιν να ακολουθεί το δείπνο της αγάπης όλοι μαζεύονται γύρω από ένα ψεύτικο έλατο και ανυπομονούν για το τι δώρο τους έχουν πάρει αδιαφορόντας και για τα Χριστούγεννα και για το νόημά τους! Ας λάβει τέλος κάποια στιγμή αυτή η φαρσοκωμωδία. Όποιος θέλει να προσκυνάει τον καταναλωτισμό ας το κάνει, δικαίωμα του. Δεν είναι δικαίωμά του όμως να μαγαρίζει την παράδοσή μας!

  Μου αρέσει!

 3. να πω κι εγω τον προβληματισμό μου…
  πολλοί ανθρώποι λένε ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων τους πιάνει μια μελαγχολία…. επίσης έχω ακούσει ότι οι στατιστικές δείχνουν αυξημένο αριθμό αυτοκτονιών μετά τις γιορτές …!

  προβληματίζομαι… και αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά σε μια τόσο χαρμόσυνη και ζεστή γιορτή…???
  και βέβαια νομίζω η απάντηση βρίσκεται στα όσα ειπώθηκαν παραπάνω…

  Μου αρέσει!

 4. Συμφωνώ και επαυξάνω στα όσα λες…Αυτό όμως που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι κάθε χρόνο λέμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ τα «κοσμικά» Χριστούγεννα και κάθε χρόνο λίγο πολύ στα ίδια μένουμε(τουλάχιστον εγώ). Τι να πω; Εύχομαι φέτος να είναι όλα διαφορετικά…

  Μου αρέσει!

 5. Εξαιρετικοί! Σας χαίρομαι, ρε παίδες! Με εκφράζεται τόσο πολύ!

  Μου έχει τύχει να είμαι ανήμερα Χριστουγέννων σπίτι μου με ένα ωραιότατο φυσικό δεντράκι κομμένο από ένα δασάκι κοντά στο σπίτι μου και στολισμένο από τα ίδια μου τα χέρια, με υπέροχα εδέσματα, γλυκά και μυρωδιές να πλανώνται σε όλο το σπίτι… αλλά να νοιώθω τόσο κενός μέσα μου! Μα τόοοσο κενός! Κι αυτό ήταν επειδή δεν είχαν καταφέρει τα αδέρφια μου, οι άλλοι συγγενείς και φίλοι να έρθουν για να περάσουμε μαζί την τόσο χαρούμενη γιορτή. Ένοιωθα ειλικρινά σαν τον Σκρουτζ, μόνος κι έρμος σε ένα υπέροχο και πλούσιο κατά τα άλλα σπίτι, με μόνη παρέα τα υλικά αγαθά και τα ψεύτικα στολίδια. Ήμουν μέσα σε ένα σπίτι όπως ακριβώς βλέπουμε στις ταινίες, είτε στην Γαλλία, είτε στην Αγγλία, είτε στην Αμερική, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη…όπως ακριβώς επιτάσει το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και του εμπορίου… όλα πλούσια και φανταχτερά. Έλειπε όμως η ουσία, η παρέα. Είναι όπως ένα κορμί που μπορεί να είναι αρτιμελέστατο, αλλά του λείπει ο παλμός της καρδιάς. Αν βγάλεις την καρδιά, γίνεται κουφάρι. Χάνει την αξία του, γίνεται άχρηστο. Έτσι και όλα αυτά τα υλικά αγαθά είναι μεν καλά και όμορφα, αλλά όταν χαθεί το μέτρο και αναζητάς μόνο αυτά και χάσεις την ουσία, που είναι η συσχέτιση με τους αγαπημένους μας (και όχι μόνο), όλα αυτά καθίστανται άχρηστα και ψεύτικα!
  Είθε να στρίψουμε για καλά τη ρότα μας και να αναζητήσουμε τα αυθεντικά Χριστούγεννα, εν ταπεινώσει και αγάπη προς αλλήλους!

  Χαίρετε!
  Ν.Μ.

  Μου αρέσει!

  1. Σωστός πολύ σωστός φίλε!
   Ξέρεις έτσι όπως διάβαζα αυτό που περιέγραψες μου ήρθε η εξής φράση στο νου: Χαρά που μοιράζεται διπλή(πολλαπλή) χαρά! Όμως εγώ θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα: Χαρά που δε μοιράζεται, δεν είναι χαρά. Μπορεί να είναι και λύπη!
   Πολύ σωστός

   Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s