Αρχιτεκτονικές περιηγήσεις με ποδήλατο

ΠΟΛΗ. Ενα νέο είδος βόλτας με ποδήλατα ξεφύτρωσε αυτόν τον χειμώνα στην Αθήνα. Τα ποδήλατα «βολτάρουν» σε κεντρικούς δρόμους βάσει μιας προδιαγεγραμμένης πορείας και πραγματοποιούν στάσεις μπροστά σε σημαντικά κτίρια της πόλης. Ναι, κάτι σαν αρχιτεκτονικές περιηγήσεις, αλλά με ποδήλατο. Την πολύ καλή ιδέα είχαν στην MonuMENTA και τώρα βρισκόμαστε στις παραμονές της δεύτερης «ποδηλατοπορείας», αυτήν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου που, ωστόσο, παρουσιάζει ενδιαφέρουσες ιδιομορφίες.

Ενα σημαντικό τμήμα της διαδρομής ταυτίζεται με τον ποδηλατόδρομο που έχει υποσχεθεί ότι θα θεσμοθετήσει ο Δήμος Αθηναίων από την οδό Πειραιώς μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για πρόταση του Γιώργου Αμυρά, δημοτικού συμβούλου και φανατικού ποδηλάτη, ο οποίος συνεργάζεται άμεσα με τη MonuMENTA στη διοργάνωση της ποδηλατοδιαδρομής αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχει κάνει ομόφωνα δεκτή την πρόταση Αμυρά και αυτόν τον καιρό συντάσσεται η μελέτη. Ελπίζεται ότι θα υλοποιηθεί μέσα στο 2012. «Θέλουμε να ασκήσουμε μια μορφή πίεσης έτσι ώστε το έργο να μη μείνει στα λόγια», μας λέει εκ μέρους της MonuMENTA η κ. Ειρήνη Γρατσία. Η βόλτα της Κυριακής θα ξεκινήσει από το Ζάππειο. «Θα διασχίσουμε τις λεωφόρους Βασιλίσσης Αμαλίας, Πανεπιστημίου, θα περάσουμε από την Ομόνοια για να διασχίσουμε στη συνέχεια τις οδούς Πειραιώς-Σαλαμίνος-Μοναστηρίου και να καταλήξουμε στην Ακαδημία Πλάτωνος».

Η επιστροφή θα γίνει μέσω των πεζόδρομων της Ερμού, της Αποστόλου Παύλου και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να καταλήξουν και πάλι στο Ζάππειο, όπου προγραμματίζεται πάρτι με τη συνεργασία των ραδιοφωνικών σταθμών Best και Εν Λευκώ.

Η εμπειρία της προηγούμενης και παρθενικής ποδηλατοπορείας της MonuMENTA και του Γιώργου Αμυρά έδειξε την απήχηση αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Στο πρώτο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 200 ποδηλάτες, αριθμός όχι πάντα εύκολα διαχειρίσιμος στον δρόμο. Η κ. Ειρήνη Γρατσία ήταν υποχρεωμένη να δίνει πληροφορίες δύο και τρεις φορές προκειμένου να την ακούσουν όλοι. Την Κυριακή οι στάσεις θα είναι λιγότερες, ενώ το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην εισαγωγική ομιλία που γίνεται πριν ξεκινήσει η βόλτα, έτσι ώστε όλοι να έχουν ακούσει τα «βασικά». Αλλά χαλάλι. «Θέλουμε να γνωρίσουμε την πόλη μας, να δείξουμε την αρχιτεκτονική της. Στην Αθήνα δεν έχουμε μάθει να κοιτάμε την πόλη», επισημαίνει η κ. Ειρήνη Γρατσία.

του Δημήτρη Pηγόπουλου, από την εφημερίδα «Καθημερινή», Παρασκευή 16/12/11

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s