Δικαιώματα του παιδιού

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Το κείμενο της Διεθνής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογράφτηκε στη Ν. Υόρκη στις 26 Ιανουαρίου 1990. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1992 με τον Ν.2101/92.Ν.2101/92 (ΦΕΚ Α’ 192).
Αποτελείται από τρία μέρη και 54 άρθρα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα Ηνωμένα  Έθνη υποστηρίζουν ότι το παιδί δικαιούται ειδική υποστήριξη και νομική προστασία πρίν και μετά την γέννησή του, πέρα από οποιαδήποτε διάκριση.
Στο Πρώτο μέρος από το Άρθρο 1 έως 41 τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να σέβονται την Σύμβαση και να εγγυώνται για όλα τα παιδιά το εγγενές δικαιωμά του στη ζωή, ευημερία, ατομική ελευθερία, ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα ονόματος και ιθαγένειας. Θα πρέπει να μεριμνούν για την επιβίωσή του, να μην αποχωρίζεται τους γονείς του,( εκτός αν πρέπει λόγω κακομεταχείρισης ή φυλάκισης ή θανάτου των γονέων να αναλαμβάνει την φροντίδα του παιδιού αρμόδια αρχή), κατά των αθέμιτων μετακινήσεων παιδιών στο εξωτερικό. Επίσης να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην μόρφωση, στην τέχνη, στη διάδοση πληροφορίας, στην προστασία του από ακατάλληλο και παράνομο υλικό και την υγιή ανάπτυξη και ανατροφή του παιδιού.
Συνεχίζοντας, τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα  κατάλληλα μέτρα για την νόμιμη υιοθεσία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τον νόμιμο επαναπατρισμό του παιδιού με σκοπό την επανένωση με την οικογένειά του. Σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας να ενθαρρύνεται η αξιοπρέπεια, η περίθαλψη, η επαγγελματική εκπαίδευση και  κοινωνική του ένταξη. Αναφέρεται επίσης να επιδιώκεται το υψηλότερο επίπεδο υγείας περίθαλψης πριν και μετά την γέννησή του, οι γονείς να ενημερώνονται για την διατροφή και τα οφέλη του φυσικού θηλασμού και την μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Είναι απαραίτητο να καταργηθούν παραδοσιακές πρακτικές που βλάπτουν την υγεία του παιδιού και να ενθαρρυνθεί η αναγνώριση της Σύμβασης καθώς η προαγωγή της ελεύθερης σχολικής και επαγγελματικής ενημέρωσης. Την εξάλειψη της άγνοιας και αναλφαβητισμού, καθώς την εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Να εξασφαλίσουν οτι το παιδί θα αναπτυχθεί σε μια ελεύθερη κοινωνία χωρίς να εκμεταλλεύεται ή να χρησιμοποιείται για την διακίνηση ουσιών, ή να εξαναγκάζεται σε παράνομες δραστηριότητες, σε παραγωγή θεαμάτων πορνογραφικού χαρακτήρα. Να αντιμετωπίζεται με ανθρωπισμό ακόμα και όταν πρόκειται να φυλακισθεί, τότε θα πρέπει να υπάρχει ταχεία νομική κάλυψη, να κρίνεται από ανεξάρτητη αμερόληπτη αρχή, με παρουσία των γονέων του.Τα Κράτη οφείλουν να θεσπίσουν νόμους ώστε τα παιδιά να μην καταδικάζονται κάτω από ένα ελάχιστο όριο ηλικίας, και γενικά για την αντιμετώπισει τέτοιων αγωγών να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να επιστρατεύονται ή να φέρουν όπλα.
Στο Δεύτερο μέρος της Σύμβασης ανήκει η σύσταση της Επιτροπής του ΟΗΕ, οι λειτουργίες και τα καθήκοντά της. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν εκθέσεις και αναφορές σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της και να ενημερώνουν για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν.
Στο Τρίτο και τελευταίο μέρος ορίζεται ότι η Σύμβαση είναι ανοιχτή προς όλα τα Κράτη και εξηγεί πώς θα γίνονται η επικύρωση και οι τροπολογίες της. Η Σύμβαση γαι τα Δικαιώματα του Παιδιού τελεί υπό την προστασία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Είναι ευθύνη όλων μας να γνωρίζουμε τη Σύμβαση και πώς αναλύονται τα άρθρα, με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε ευαισθητοποιημένοι και χρήσιμοι στις προσπάθειές μας για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των παιδιών.

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Δικαιώματα του παιδιού

 1. Και αναρωτιέμαι τώρα(νομίζω όχι αδίκως) όοολα αυτά όσοι κάνουν εκτρώσεις δεν τα ξέρουν;Πού είναι η πολιτεία τότε;Για ποιά δικαιώματα του παιδιού μιλάμε,όταν στην Ελλάδα μόνο,κάθε χρόνο γίνονται περίπου 300.000 εκτρώσεις.Νομίζω πως απλώς κοροϊδευόμαστε και ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ!Με συγχωρείτε για τη γλώσσα που χρησιμοποιώ,αλλά στενοχωριέμαι βλέποντας αυτόν τον ξεπεσμό.Οι γονείς να σκοτώνουν τα παιδιά τους.Πού ξανακούστηκε κάτι τέτοιο;Όταν το βλαστάρι σου ζει και τολμήσει να του υψώσει λίγο τη φωνή ο δάσκαλος-καθηγητής ή να μαλώσει με κανένα παιδάκι της ηλικίας του κοντεύεις να σκοτώσεις όποιον το πείραξε.Οταν όμως εσύ ο ίδιος αφαιρείς μια ζωή,τη ζωή του παιδιού σου,τότε μιλάς για οικογενειακό προγραμματισμό.Ε,όχι,αυτό δε λέγεται αγάπη,αυτό είναι εγωιστική προσκόλληση στο παιδί που φέραμε στον κόσμο και ουσιαστικά δείχνει πως νοιαζόμαστε για τον εαυτούλη μας και μόνο!Αλίμονό μας.Ο Θεός ας μας συγχωρήσει!

  Μου αρέσει!

 2. εγώ πιστεύω ότι δεν ξέρουν πολλοί τη σημαίνει έκτρωση και τι επιπτώσεις έχει επιστημονικά αλλά και πνευματικά. Στην σήμερον εποχή τα έχουμε μεταφράσει όλα σε λεφτά, ακόμα και το δώρο να κανείς παιδιά. Στους περισσότερους το πρώτο που τους έρχεται στο μυαλό είναι: δεν έχω λεφτά να κάνω παιδιά? και αν κάνουν θα πρέπει να το ξεφορτωθούν γιατί θα τους χαλάσει την καλή ζωή, Προτιμούν να δώσουν ένα χρηματικό ποσό για να χάσουν μια χαρά, μια ευτυχία που πολλοί πεθαίνουν για να έχουν αλλά δεν μπορούν! Γνώμη μου είναι αν μάθαινε ο κόσμος τα τρελά αυτά νούμερα και τη είναι η έκτρωση θα το ξανά σκεφτότανε καλύτερα.

  Μου αρέσει!

  1. Επίσης σε ένα βίντεο αν θυμάμαι καλά έλεγε πως απ’όλες τις εκτρώσεις που γίνονται το 1% είναι λόγω αιμομιξίας,το 6% λόγω προβλήματων υγείας και το υπόλοιπο 93% για κοινωνικούς λόγους!Είναι κρίμα που ο κόσμος δεν ξέρει.Μιλάμε για δικαιώματα της γυναίκας,αλλά τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού ποιός τα υπολογίζει;Τη ζωή ο Θεός τη δίνει και την παίρνει και δεν μπορούμε να γινόμαστε φονιάδες!

   Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s