Οι Βεδουΐνοι της φυλής Γκεμπελία

Αναπόσπαστο κομμάτι του όρους Σινά και της ζωής της Μονής αγίας Αικατερίνης αποτελούν οι κάτοικοι της ερήμου, οι Βεδουΐνοι. Από την πρώτη μου επίσκεψη στο Σινά, αυτοί οι παράξενοι (για τους «πολιτισμένους») άνθρωποι με είλκυσαν. Η σχέση μαζί τους αποβαίνει για μένα μυστηριωδώς συναρπαστική. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι είναι αυτό που με συγκινεί, οπωσδήποτε όμως  σημαντικό ρόλο παίζει η υπερβολική απλότητα της ζωής των.

Επηρρεασμένοι από τις συνθήκες, ζουν σε άλλο πλανήτη και σε άλλη εποχή. Ακακία, ευθυμία, προσήνεια, ολιγάρκεια ζηλευτή, μακαριότητα αδιατάρακτη, αλλά και μια ιδιότυπη φιλοχρηματία, ραχάτι, ασυνέπεια, άσπονδη έχθρα με την χειρωνακτική εργασία και την καθαριότητα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Οφείλω πάντως να σημειώσω πως η εικόνα που δίνουν οι συστηματικοί επαίτες γύρω από το μοναστήρι δεν είναι αυθεντική. Πολλοί τους έχουν αντιπαθήσει εξ αιτίας αυτής της μειοψηφίας. Τους αυθεντικούς βεδουΐνους μπορείς να συναντήσεις βαθιά στην έρημο, εκεί που δεν έχει φθάσει ο φθοροποιός τουρισμός, μολονότι πολλά έχουν αλλάξει την τελευταία 50ετία ακόμη κι εκεί. Εννοώ κυρίως την σταδιακή εγκατάλειψη της νομαδικής ζωής και την εγκατάστασή τους σε μικρά χωριά, συνήθως (αλλά άτυπα) πατριαρχικής δομής.

Το παν στην σχέση με τους βεδουΐνους είναι να μπεις στην ψυχολογία τους και να αποδεχθείς την κουλτούρα τους, έστω και αν στα μάτια του συγχρόνου ευρωπαίου φαντάζει ως «μη κουλτούρα». Οπωσδήποτε δεν είναι τόσο απλό. Είχα βρεθεί κάποτε στην ανάγκη να συναλλαγώ επανειλημμένως μαζί τους. Έσπασα και εκνευρίστηκα. Εξέφρασα την αγανάκτησή μου στον γέροντα Πέτρο. Με άκουσε σιωπηλός. Στο τέλος με κοίταξε επίμονα και μου είπε μία μόνον κουβέντα:
– Δεν θα αλλάξουν αυτοί. Εσύ θα αλλάξεις!

Θα επιχειρήσω μια υποκειμενική προσέγγιση στον άγνωστο αυτόν κόσμο όπως τον έχω ζήσει ως τώρα, χωρίς φυσικά να φιλοδοξώ για επιστημονική ανθρωπολογική μελέτη.

Καραβάνι στην έρημο

Η πρώτη μου εμπειρία

«Το απόγευμα θα επισκεφθώ ένα βεδουΐνικο χωριό. Θέλεις να έλθεις;» ήταν θυμάμαι πριν μερικά χρόνια η πρόταση του π. Μωυσή που έγινε η αφορμή του μακροχρόνιου συνδέσμου μου με τους βεδουΐνους. Είχε ήδη σκοτεινιάσει και δεν καταλάβαινα πού βρισκόμαστε, όταν ο Αχσέν –ο οδηγός μας– έκοψε ταχύτητα και φάνηκαν στα δεξιά μας μερικά φωτισμένα παράθυρα. Άρχισα να συνειδητοποιώ τι σημαίνει βεδουΐνικο χωριό. Μικρά και χαμηλά πετρόκτιστα σπιτάκια, καμιά δεκαριά ή δεκαπενταριά συνολικά, με λίγα και απέριττα δωμάτια.

Το βεδουΐνικο χωριό του Αρμπαΐν

Μπήκαμε σε ένα σπίτι. Ο Μωχάνα, ο νοικοκύρης, είχε μεγάλη οικειότητα με τον π. Μωυσή. Από μια ανοικτή πόρτα διέκρινα μια βεδουΐνα να δουλεύει σε κάποιον υποτυπώδη αργαλειό. Στο δωμάτιο που καταλήξαμε κρέμονταν παντού διάφορα εργόχειρα: ταγάρια υφαντά, κιλίμια, πορτοφολάκια, τσαντάκια, βραχιόλια. Καμιά δεκαριά παιδιά κάθε ηλικίας μαζεύτηκαν γύρω μας. Ο Μούσα, ο Σαΐντ, ο Φάραγκ, η Σάλχα, ο Ιμπραήμ, άρχισε ο Μωχάνα να μου συστήνει την οικογένειά του. «Όλα από μία γυναίκα» παρατηρεί με σπαστά ελληνικά ο Αχσέν. Ο Μωχάνα έπιασε να μιλά με τον π. Μωυσή. Φαινόταν να κάνει υπολογισμούς. Μετρούσε και ξαναμετρούσε. Ο π. Μωυσής σηκώθηκε να του δείξει κάτι στα κρεμασμένα αντικείμενα. Στο τέλος τού μέτρησε κάμποσες αιγυπτιακές λίρες. Ήλθε κάποτε η ώρα να φύγουμε. Καθώς βγαίναμε το μάτι μου παρατηρούσε τριγύρω: οικοδόμηση προχειρότατη, επίπλωση σχεδόν μηδαμινή, για διακόσμηση ούτε λόγος, τα βιβλία ανύπαρκτα, νά και η τηλεόραση. Ο Αχσέν κουβαλούσε ένα τσουβάλι γεμάτο ταγάρια.

Το αυτοκίνητο ξεκίνησε και ο π. Μωυσής ευδόκησε να μου λύσει τις συσσωρευμένες απορίες. Μου απεκάλυψε μια σπουδαία δραστηριότητά του, που έφερε επανάσταση στην τοπική κοινωνία. Έπεισε τους βεδουΐνους να καλλιεργήσουν εκ νέου την παραμελημένη τέχνη της υφαντικής που κατείχαν εκ παραδόσεως, δίνοντάς τους ένα πρωτοποριακό κίνητρο: αγοράζει τοις μετρητοίς όλη τους την παραγωγή, και ύστερα εκείνος προσπαθεί να την προωθήσει στους τουρίστες. Ταυτόχρονα τους προμηθεύει τις πρώτες ύλες από το Κάιρο, ενώ τους καθοδηγεί σχολαστικά ως προς την ποιότητα και το τελικό φινίρισμα των προϊόντων.
– Τις πρώτες τους κατασκευές ντρεπόμουν να τις δώσω και δωρεάν. Μετά όμως από 5 κοπιαστικά για μένα χρόνια έχουν φθάσει να παράγουν πραγματικά έργα τέχνης, τόνισε με καμάρι ο π. Μωυσής. Χάρις σε αυτήν την προσπάθεια, σήμερα έχουν δουλειά 400 οικογένειες.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Κάπου 7 φυλές βεδουΐνων ζουν σε όλη την χερσόνησο, χωρισμένες άτυπα και όχι πολύ αυστηρά ανά περιοχές. Σε ακτίνα 20-30 χλμ χονδρικά γύρω από το μοναστήρι, απλώνεται η φυλή Γκεμπελία (=ορεινή, ορεσίβια), με την πολύ ιδιαίτερη ιστορία της.

Όταν ο Ιουστινιανός αποφάσισε να κτίσει το θρυλικό μοναστήρι του Σινά, έστειλε εκεί 200 οικογένειες από τον Πόντο και την Αλεξάνδρεια, με προοπτική όχι μόνο να βοηθήσουν στην οικοδόμηση, αλλά και να παραμείνουν εσαεί ως φύλακες και υπηρέτες της Μονής. Σχετικά σύντομα (ίσως μετά από 1 αιώνα) και εξ αιτίας επιδρομής Αράβων ή άλλων βαρβάρων ο πληθυσμός αυτός εξισλαμίστηκε. Απόγονοί των είναι οι σημερινοί Βεδουΐνοι της Γκεμπελία, που έκτοτε αποχώρησαν από τις αρχικές των κατοικίες πλησίον της Μονής (ερείπια των οποίων βρέθηκαν σε πρόσφατη ανασκαφή νοτιοδυτικώς της Μονής σε πολύ κοντινή απόσταση).

Όλοι οι βεδουΐνοι γνωρίζουν την χριστιανική καταγωγή της Γκεμπελία, η οποία από την μια καυχάται προς τους μοναχούς και τους ξένους για το παρελθόν της, από την άλλη δε, αναγκάζεται να απολογείται ενοχλημένη στις περιφρονητικές κατηγόριες των άλλων φυλών: «Εντάξει, ήμασταν κάποτε χριστιανοί, εδώ και αιώνες όμως είμαστε μουσουλμάνοι»!

Οι δεσμοί της Μονής με τους Βεδουΐνους της Γκεμπελία δεν διερράγησαν ποτέ, παρά τις κρίσεις που πέρασαν. Οι μοναχοί ανέκαθεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ενισχύσουν τους παντελώς απόρους κατοίκους της αδυσώπητης ερήμου. Ακόμη και σήμερα που, λόγω του τουρισμού, εξοικονομούν ως επί το πλείστον τα προς το ζειν, οι Σιναΐτες δεν παύουν να έχουν την έννοια τους και να βοηθούν όπου υπάρχει ανάγκη, ιδίως δε όταν απαιτείται δαπανηρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσκεψη σε καταυλισμό σκηνιτών

Πηγαίνοντας κάποτε με το αυτοκίνητο της Μονής προς την σκήτη του Αρσελάου, εντοπίσαμε ένα καταυλισμό. Ο π. Εμμανουήλ που μας συνόδευε έδωσε αμέσως εντολή στον Μωχάμετ να σταματήσει. Πρώτη φορά συναντούσε σκηνίτες στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο γερο-Άχμετ μας υποδέχθηκε με την συνήθη συγκρατημένη χαρά και μας χαιρέτησε όλους εγκάρδια. Μια επίσκεψη ξένων είναι πάντα ένα εξαιρετικό γεγονός. Παρατηρήσαμε για μια ακόμη φορά πώς χαιρετιούνται δυο βεδουΐνοι που βλέπονται μετά από καιρό. Χειραψία χωρίς κίνηση των χεριών και επί ένα λεπτό (τουλάχιστον) ή και δύο, αλλεπάλληλες εκατέρωθεν ερωτήσεις και προσφωνήσεις του τύπου: σαλάμ αλέκουμ, τι κάνεις, πώς είσαι, τι νέα. Σταθερή και η απάντηση σχεδόν σε όλες: Ελ χάμντου λιλλάχ (δόξα τω Θεώ)!

Με νωχελικές αλλά όχι βαριεστημένες κινήσεις οι νεώτεροι, που ήδη είχαν συρρεύσει, έστρωσαν στο χώμα κιλίμια σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Καθίσαμε οκλαδόν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα γουρλωμένα μάτια του 8χρονου Σελίμ, που μας κοιτούσε κυριολεκτικά σαν εξωγήινους. Το τσάι, απαραίτητο και μοναδικό κέρασμα, δεν άργησε να έλθει. «Ό,τι είναι βρασμένο αποστειρώθηκε και πίνεται», συνιστά ο π. Εμμανουήλ σε κανα-δυό από την παρέα μας, που δεν φάνηκαν και τόσο ενθουσιασμένοι από το επίπεδο καθαριότητος. Μια νεαρή βεδουΐνα πλησίαζε από μακρυά οδηγώντας λίγα αγριοκάτσικα. Μόλις μας είδε έσιαξε βιαστικά το μαντήλι που κάλυπτε το πρόσωπό της. Το ολιγομελές κοκκαλιάρικο κοπάδι ήταν και η αιτία του καταυλισμού. «Εκεί πέρα έχει πηγάδι με αρκετό νερό», μας εξήγησε ο γερο-Άχμετ.

Οι συνθήκες διαμονής των είναι ασύλλυπτες για τον σημερινό Έλληνα. Διαδοχικά παλούκια που σχημάτιζαν ένα οκτάπλευρο και κρεμασμένες με οποιοδήποτε τρόπο κουρελούδες, αποτελούσαν την σκηνή τους. Στο κέντρο ένας χονδρότερος και υψηλότερος στύλος δημιουργούσε την αίσθηση στέγης. Μια κατάμαυρη εξωτερικά και απροσδιορίστου χρώματος εσωτερικά κατσαρόλα και ένα παρόμοιο γκιούμι για τσάι, πρέπει να ήταν το όλο νοικοκυριό τους. Ακόμα και ο έμπειρος π. Εμμανουήλ εντυπωσιάστηκε.
– Άχμετ, τι θέλεις να σου φέρω την επόμενη φορά, πές μου τι χρειάζεστε.
Ο Άχμετ έμεινε σκεπτικός. Σε λίγο σήκωσε το κεφάλι με αφοπλιστική απλότητα:
– Τίποτα, δεν μας λείπει τίποτα!!!

Γεύμα βεδουΐνων (φωτό αρχείου)

Περιπέτεια

Την μεθεπομένη, ο π. Εμμανουήλ έχοντας γεμίσει το τζιπ του Μωχάμετ με τρόφιμα, με τίμησε προσκαλώντας με να τον συνοδεύσω. Προορισμός μας ο καταυλισμός. Ο Μωχάμετ, ως συνήθως, έφθασε καθυστερημένος.
– Σε περιμένουμε 20’, τον παρατήρησε ο π. Εμμανουήλ.
– Δεν πειράζει αμπούνα (=πάτερ)! τον παρηγόρησε με εκνευριστική απάθεια εκείνος.
Καμία αίσθηση του χρόνου και της έννοιας της συνέπειας. Πήγα να πω κάτι για την κακή συντήρηση του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των «δρόμων» της ερήμου, αλλά με πρόλαβε ο Μωχάμετ: «Nissan!» έκανε με καμάρι. Ντράπηκα να μιλήσω. «Οι βεδουΐνοι είναι προσαρμοσμένοι στην έρημο», καθησύχασα τον λογισμό μου.

Δυστυχώς η ανησυχία μου δεν ήταν αβάσιμη. Ένας παράξενος θόρυβος ακούστηκε και ο Μωχάμετ σταμάτησε. «Λάστιχο!» Παρατηρώ το σκασμένο λάστιχο. Ήταν κυριολεκτικώς τελείως λείο από την φθορά. Η αλλαγή απέβη μια ακόμα δοκιμασία: ο γρύλος μισοχαλασμένος, ο σταυρός μισοσπασμένος, τα μπουλόνια κακοποιημένα. Ανακτώντας την ψυχραιμία μου, κάθησα παράμερα και σκέφθηκα έξυπνα: ας τον απολαύσω! Για μια ακόμα φορά κάκισα τον εαυτό μου γιά το ελάττωμά μου να μην παίρνω φωτογραφική μηχανή (δεν γίνεται βέβαια άνευ λόγου – η φωτογραφική σε απορροφά και σου στερεί την μέθεξη της κάθε στιγμής και της κάθε εμπειρίας). Με τα πολλά ο Μωχάμετ σηκώθηκε καμαρωτός. «Έτοιμοι»!  Πλησιάζω με προσποιητό βλοσυρό βλέμμα. Νέο σοκ. Η προσποιητή μου αυστηρότητα μετετράπη σε πραγματική δυσφορία. Το νέο λάστιχο ευρισκόταν όχι απλώς στα ίδια επίπεδα φθοράς, αλλά είχε επιπλέον και ένα σκίσιμο που διακρινόταν καθαρά η σαμπρέλα! Μα πού ξεκινάς βρε άνθρωπε έτσι; Το δείχνω στον π. Εμμανουήλ. Ο δρόμος γεμάτος άγριες πέτρες.
– Δεν θα μπορέσουμε να πάμε πάνω από χιλιόμετρο, του τονίζω.
– Ας κάνουμε μια προσευχή να φθάσουμε τουλάχιστον μέχρι τον καταυλισμό για να αφήσουμε τα πράγματα, μου απαντά ήρεμα. Είμαστε πολύ κοντά.

Σε λιγότερο από 5’ όντως αντικρύσαμε τις σκηνές. Πανηγύρι για τους βεδουΐνους. Σε άμεση κατανάλωση μπήκαν τα γιαούρτια. Τα παιδιά άρπαξαν από ένα και το άνοιξαν όπως-όπως. Αφελώς περίμενα να τους μοιράσουν κουταλάκια. Το γιαούρτι τρώγεται βουτώντας το δάκτυλο και γλείφοντάς το! Ξαφνικά ακούω ξεφωνητά. Ανάμεσα στις προμήθειες τα παιδιά εντόπισαν ένα τόπι.

Στον δρόμο για την επιστροφή, δεν πρέπει να διανύσαμε πάνω από 100μ και το λάστιχο έσκασε.
– Δυστυχώς αμπούνα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, έκανε ο Μωχάμετ, με φανερά έντονη προσπάθεια νά δείξει λυπημένος.
Οργάνωσα γρήγορα τις σκέψεις μου για να μην ταραχθώ. «Απόλαυσε την περιπέτεια», είπα σθεναρά στον εαυτό μου.
– Πρέπει να περπατήσουμε μέχρις εκείνο το διάσελο, απεφάνθη ο π. Εμμανουήλ και μου έδειξε στο βάθος του ορίζοντα. Εκεί έχει σήμα και θα τηλεφωνήσουμε στο μοναστήρι. Δεν είναι περισσότερο από 3-4 ώρες.
Γυρνά στον Μωχάμετ:
– Τι θα γίνει με το αυτοκίνητο;
Αποσβολωμένοι τον ακούσαμε να απαντά σαν να μη συνέβαινε τίποτε:
– Θα κοιμηθώ απόψε στον Άχμετ. Αύριο έχει ο Θεός!

Επίσκεψη σε βεδουΐνους (φωτό αρχείου)

Στην μέση του πουθενά

«Έχω ακούσει για ένα πολύ απομακρυσμένο φτωχό χωριό. Θέλεις να το επισκεφθούμε;» με ρωτά μια μέρα ο π. Φιλόθεος. Φυσικά δεν χρειαζόμουν ιδιαίτερη πίεση. Την επομένη κιόλας φορτώσαμε το αυτοκίνητο με τρόφιμα και αγγαρέψαμε τον βαθύ γνώστη της ερήμου Σουλεϊμάν να μας συνοδεύσει.
– Ορίστε! μου πρότεινε το κλειδί του αυτοκινήτου ο π. Φιλόθεος. Οι αστυνομικοί και οι φαντάροι γνωρίζουν το αμάξι της Μονής και δεν χρειάζεται να έχεις αιγυπτιακό δίπλωμα οδήγησης.
Δεν είναι του παρόντος να περιγράψω την εμπειρία της off-road οδηγήσεως. Το διπλοκάμπινο toyota της Μονής με τα χονδρά λάστιχα και το προηγμένο σύστημα 4×4 είναι εγγύηση για τέτοιου είδους εξορμήσεις. Μπήκαμε σε δρόμους σχηματισμένους από το πέρασμα μόνο των αυτοκινήτων, σκαρφαλώσαμε πάνω σε πλατείς βράχους, περάσαμε ξυστά ανάμεσα σε στενά ανοίγματα σαν συμπληγάδες. Ένα αγροτικό φάνηκε από απέναντι. Σε λίγο σταματά, δυο βεδουΐνοι κατεβαίνουν, ανοίγουν την μηχανή. Πλησιάζουμε και κατεβαίνουμε να βοηθήσουμε. Χαιρετιόμαστε. Μιλούν με τον Σουλεϊμάν σε βαρειά βεδουΐνικη διάλεκτο. Κλείνουν το καπό, επιβιβάζονται και ξεκινούν.
– Τι είχαν πάθει; ρωτώ τον Σουλεϊμάν.
Εκείνος χαμογελά πονηρά.
– Τίποτα! Ήθελαν να δουν ποιοι είμαστε και πού πάμε. Ανάκριση μου έκαναν. Εδώ δεν πατά ψυχή και γι’ αυτό από μακρυά τους φανήκαμε ύποπτοι.

Νεαρός βεδουΐνος (φωτό αρχείου)

Κάποιες παράξενες λαμαρίνες πρόβαλλαν σε μια στροφή.
– Φθάσαμε, ανακοινώνει ο Σουλεϊμάν.
Είχαμε ταξιδέψει πάνω από 2 ώρες. Προσπαθώ να εντοπίσω το χωριό.
– Σταμάτησε εδώ, μου υποδεικνύει. Αν μπούμε πιο μέσα θα τρομοκρατηθούν τα γυναικόπαιδα.
Κορνάρω. Μετά από κανένα 5λεπτο ξεπροβάλλει μια βεδουΐνα. Ο Σουλεϊμάν κίνησε προς το μέρος της. Η συζήτησή τους σύντομη. Μας κάνει νόημα να πλησιάσουμε.
– Τι είναι εδώ Σουλεϊμάν;
– Μα, το χωριό!
Απίστευτο! Σπίτια από λαμαρίνες. Ταλαιπωρημένες κουρελούδες παρίσταναν ξεδιάντροπα τις πόρτες. Για παράθυρα ούτε σκέψη. Δώσαμε τα τρόφιμα στην γριά Σαμπρίν. Θα τα διεμοίραζε εκείνη. Οι άνδρες έλειπαν για δουλειά. Ήπιαμε το καθιερωμένο τσάι. Από τα 5-6 συνολικά «σπιτάκια» εμφανίστηκαν νεαρές βεδουΐνες, καλυμμένες σαν κρεμμύδια. Μόνο τα μάτια ελεύθερα. Βιαστικά, σαν κυνηγημένες, άφησαν μπροστά στην Σαμπρίν από ένα τσουβάλι και εξαφανίστηκαν. Εκείνη τα άδειασε χωρίς να πει λέξη. Ο Σουλεϊμάν μου έριξε ένα βλέμμα με νόημα. Η Σαμπρίν προσδοκούσε να αγοράσουμε κάτι από τα εργόχειρά τους. Δυστυχώς δεν άξιζε τίποτα, ο π. Μωυσής δεν είχε φθάσει ως εδώ. Έπρεπε όμως να πάρουμε κάτι και μάλιστα από όλα τα τσουβάλια. Η Σαμπρίν θα έδιδε στην καθεμιά το αντίτιμο των δικών της προϊόντων.

Πρόχειρο βεδουΐνικο χωριό (φωτό αρχείου)

Στο σαλόνι της Φαρχάνας

Η 12ωρη ανάβαση και περιπλάνηση στο όρος Χωρήβ μάς είχε εξαντλήσει. Η «απληστία» της παρέας μου δεν εννοούσε να αφήσουμε ούτε ένα ασκηταριό ανεξερεύνητο. Η σύντομη χειμωνιάτικη μέρα έφυγε βιαστική και η νύκτα μας τύλιξε άσπλαγχνα προτού καν αρχίσουμε την κατάβαση. Η παρά μία ημέρα πανσέληνος δεν μας βοηθούσε, καθώς τα θεόρατα βράχια εκατέρωθεν του μονοπατιού την έκρυβαν σαδιστικά. Το πρωί τους είχα πει: «πάρτε και φακό»! Ὀσοι με περιγέλασαν, τώρα μου ζητούσαν συγγνώμη, θαυμάζοντας την προνοητικότητά μου. Βεβαίως δεν επρόκειτο για ιδιαίτερη προνοητικότητα. Απλώς κάποτε την είχα πατήσει κι εγώ.

Ως αρχηγός της ομάδος και σχετικά πιο έμπειρος, πρότεινα την κατάβαση από το πίσω μέρος του όρους, που θα μας έβγαζε στον μοναστηριακό ελαιώνα των αγίων Σαράντα. Η πρότασή μου είχε σκοπιμότητα. Μετά από μιας περίπου ώρας δύσκολης πορείας σε κακοτράχαλη πλαγιά, πέσαμε στο βεδουΐνικο χωριό του Αρμπαΐν. Προσποιήθηκα τον εξαντλημένο.
– Παιδιά έχω ανάγκη να καθίσω και να πιω ένα τσάι. Αν δεν σας πειράζει να χτυπήσουμε σε κάποιον βεδουΐνο.
Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα την νεκρική ησυχία και το απόλυτο σκότος. Το υπολογίσιμο κρύο του Δεκέμβρη και μάλιστα σε υψόμετρο 1800μ. δεν άφηνε περιθώριο για εξωτερικές δραστηριότητες. Ξεκίνησα συζήτηση περί ανέμων και υδάτων, μήπως και μας ακούσει κανένας. Τίποτα. Προσπαθώ να θυμηθώ ποιο είναι το σπίτι της χήρας Φαρχάνας, γνωστής μου από παλαιότερα. Πλησιάζω και επιτέλους ακούω ομιλίες.
– Σαλάμ αλέκουμ! φωνάζω.
Ο 25χρονος γιος της Αχσέν ανοίγει απορημένος. Ω, τι χαρά! Αγκαλιαστήκαμε.
– Κατεβαίναμε από το βουνό και μας έπιασε η νύχτα, του εξηγώ με τα λίγα αραβικά μου, προσπαθώντας να προκαλέσω τον οίκτο του.
Η πολυπόθητη πρόταση ήλθε χωρίς καμιά χρονοτριβή.
– Περάστε να πιείτε τσάι!

Οι φίλοι μου είχαν σαστίσει. Σαλόνι με χώμα στο πάτωμα πρώτη φορά έβλεπαν. Καθίσαμε χαμαί στις κουρελούδες. Στο αμυδρό φως της γκαζόλαμπας περιστρέφαμε αχόρταγα τα βλέμματά μας. Η σκηνή ήταν βγαλμένη από παραμύθι. Το μαγκάλι στο μέσον σκορπούσε την παρηγοριά του. Οι τοίχοι ολόγυρα μαυρισμένοι από την κάπνα τόσων ετών. Ένα γατάκι ακριβώς δίπλα του χουρχούριζε τρισευτυχισμένο. Η 4χρονη εγγονή της Φαρχάνας Καρίμα με κοιτούσε στα χέρια. Και δεν αστόχησε στην προσδοκία της. Έβγαλα λίγες καραμέλλες και την κάλεσα κοντά μου. Η ευτυχία ζωγραφίστηκε στα εκφραστικά της μάτια. Η Φαρχάνα ετοίμαζε το τσάι. Ζάχαρη με την χούφτα (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς). Ο Βαγγέλης που στην αρχή δεν πολυήθελε, μετά ζήτησε και δεύτερο. Ο Κώστας με ρωτούσε αν γίνεται να κοιμηθεί εκεί. Η δική μου χαρά ήταν διπλή διότι συνάντησα εκεί μετά από καιρό και τον Σάλεμ, ένα παιδί που ιδιαιτέρως συμπαθούσα. Μου είχε διηγηθεί για τον χωρισμό των γονέων του και για την μεγάλη του αγάπη προς την μητέρα του. Γνωρίζοντας ότι της έδινε όλο το δίκαιο για την ατυχή έκβαση του γάμου της, του είπα με λύπη:
– Μα πώς το έκανε αυτό ο πατέρας σου; Δεν καταλαβαίνει το σφάλμα του;
– Τι να κάνουμε; μου απαντά αδιάφορα. Δεν φταίει αυτός. Έτσι ήταν γραμμένο!

Τώρα άρχισαν οι απορίες που έπρεπε να μεταφέρω προς τους οικοδεσπότες.
– Τι ώρα θα πέσετε για ύπνο;
– Όποτε νυστάξουμε, ίσως στις 9 ή στις 10.
– Και μέχρι τότε τι κάνετε;
– Μα, δεν βλέπετε; Ζεσταινόμαστε!
– Έχει δουλειά Αχσέν αυτόν τον καιρό; ρωτώ, γνωρίζοντας πως μεταφέρει τουρίστες με την καμήλα.
– Χθες έβγαλα γερό μεροκάματο, 20 ευρώ. Μου φθάνει για μια εβδομάδα. Θα ξανακοιτάξω για δουλειά από Τρίτη-Τετάρτη!
– Πόσο πληθυσμό έχει η Γκεμπελία;
– Γύρω στις 3.000.
– Μόνο; ρώτησα απορημένος, έχοντας παλαιότερα ακούσει άλλο νούμερο.
– Ναι, μόνον. Και ύστερα από λίγο: Ε, μαζί με τα γυναικόπαιδα φθάνει στις 10.000!

Στο "σαλόνι" της Φαρχάνας

Η ώρα περνούσε και κινδυνεύαμε να μείνουμε έξω από το μοναστήρι. Η παρέα μου δεν έβρισκε λόγια να με ευγνωμονήσει. Στην ψηφοφορία που παίζοντας διενεργήσαμε για το καλύτερο μέρος που επισκεφθήκαμε εκείνη την ημέρα, το «σαλόνι» της Φαρχάνας πήρε άνετα την πρώτη θέση.

(* Για ευνοήτους λόγους, τα ονόματα των μοναχών είναι πλασματικά.)

11 σκέψεις σχετικά με το “Οι Βεδουΐνοι της φυλής Γκεμπελία

  1. Όχι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να μας κάνουμε περίφανους για αυτό που είμαστε! Να Καταλάβουμε πρώτα τι έχουμε… και τι πρέπει να αγαπήσουμε! Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιον κάτι. Μόνο εμάς!

   Μου αρέσει!

  2. Νομίζω πως αν όντως καταλάβουμε τι έχουμε και το αγαπήσουμε, αυτομάτως θα θελήσουμε να κάνουμε μετόχους και τους άλλους. Μέχρι τότε, ό,τι και να κάνουμε θα είναι απλώς προσπάθεια ιδεολογικής επιβολής (και άρα εκ των προτέρων αποτυχημένη).

   Όσο για το Ισλάμ γενικότερα, θα ήθελα να γράψω περισσότερα, αλλά δεν γίνεται δημοσίως, διότι το θέμα είναι πολύ λεπτό και θα δημιουργήσει παρερμηνείες. Πάντως η ιστορία είναι σαφής: κανείς (ουσιαστικά) μουσουλμάνος δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλά ένας Σιναΐτης μού είπε: η προσφορά μας στους Βεδουΐνους έχει μιαν άγνωστη για τους πολλούς ιεραποστόλους ανάπαυση, διότι δεν περιμένουμε απολύτως τίποτε ως ανταπόδοση, ενώ εκείνοι προσδοκούν να προσελκύσουν κόσμο να βαπτιστεί (έστω και για το δικό τους καλό).

   Μου αρέσει!

   1. γιατί το αποκλείεις μετά από χρόνια να γίνουν Χριστιανοί; Βέβαια δεν άλλαξαν τόσα χρόνια θα μου πεις γιατί να αλλάξουν τώρα! Αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ίσως μια αφορμή να είναι ικανή να τους αλλάξει στο μέλλον! Όχι ότι πρέπει να γίνουν σον και καλά χριστιανοί αλλά αυτό που με ενοχλεί αν θέλεις είναι η ντροπή για την καταγωγή τους

    Μου αρέσει!

   2. Κατά βάθος αισθάνονται περήφανοι για την καταγωγή τους. Αυτό αποδεικνύεται και από τις άριστες σχέσεις με το μοναστήρι. Προς τους μουσουλμάνους είναι «υποχρεωμένοι» να πιστώσουν την αφοσίωσή τους στο ισλάμ. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση με τους Αμπεντήδες που ζουν κοντά στην μονή του αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη. Και αυτοί με χριστιανική καταγωγή, αλλά άγριοι και εχθρικοί, δημιουργοί ατελείωτων προβλημάτων για τους καλογήρους. Είναι βλέπεις απόγονοι φυλακισμένων ή σκλάβων που εστάλησαν εκεί πάλι από τον Ιουστινιανό για να κτίσουν την Λαύρα.

    Μου αρέσει!

 1. Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες και δημιουργούς του blog. Συγχαρητήρια για το όμορφο στήσιμο της σελίδας και γι αυτήν την όμορφη διήγηση.

  Καλά Χριστούγεννα, καλή αρχή και εύφορη!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s