Ο ζητιάνος …

Χριστούγεννα σήμερα, κι ένας ζητιάνος στριμώχτηκε στον τοίχο της εκκλησίας του χωριού. Εδώ είναι ζεστά σκέφθηκε κι η εκκλησία μικρή. Τόσο καιρό στεκόταν απ’ έξω, σήμερα όμως μπήκε μέσα.
Σαν μικρό παιδί στριφογύριζε το κεφάλι του κοιτώντας τις αρχαίες εκείνες τοιχογραφίες. Με τα λίγα γράμματα πούμαθε άρχισε να ψελλίζει τα ονόματα των Αγίων.
– Άγ.γι.ος Αν.τώ.νιος.

Ο διπλανός, του ένας καλοντυμένος μεσήλικας τον σκουντά να σωπάσει. Γύρισε ο ζητιάνος τον είδε περίεργα κι ύστερα σταύρωσε τα χέρια του σαν μικρό παιδί που το μάλλωσε η μάνα του. Έμεινε για λίγο να κοιτάζει τον παπά πούλεγε τα «Ειρηνικά» κι ύστερα γύρναγε γύρω γύρω ώσπου η ματιά του καρφώθηκε στο θόλο που ήταν ζωγραφισμένος ο Παντοκράτορας Χριστός. Δυό κυρίες κοιτάχτηκαν μ’ εκείνο το κατηγοριάρικο ύφος.

– Πάντων ημών.είπε ο παπα-Νικόλας με τη βροντερή φωνή του.

Γυρίζουν τ’ Άγια και δυό γιαγιάδες αγγίζουν του παπά τ’ άμφια για ευλογία, συνήθεια και τούτη παλαιά. Νάτος κι ο ζητιάνος πετάγεται βιαστικά από το δικό του το στασίδι να πάρει κι αυτός από τον παπά ευλογία. Κάθε τόσο τρίβει τα χέρια του από χαρά κάνοντας τον σταυρό του και κοιτάζοντας αψηλά στον τρούλο τον Παντοκράτορα.

Το «Πάτερ ημών» τόξερε απ’έξω, το μόνο πούμαθε από μικρό παιδί. Τό ‘λεγε φωναχτά τώρα. Εξάλλου το είπε κι ο παπά -Νικόλας για να το πουν όλοι μαζί κι έτσι δεν μπορεί να πει τίποτα κιόλας ο καλοντυμένος κύριος που κάθεται δίπλα του. Ο ζητιάνος κοινώνησε τελευταίος κι όταν κατόπιν ο παπάς έδινε το αντίδωρο έμεινε μ’ ανοιχτές τις χούφτες.

– Ακόμα ένα παπά μου.

Το είπε τόσο ικετευτικά και ο παπά – Νικόλας του γέμισε τις χούφτες αντίδωρα.

– Αθανάση του είπε ο παπάς, το μεσημέρι ναρθείς σπίτι μας. Η παπαδιά θάχει γαλοπούλα σήμερα.

Ήταν να τον χαίρεσαι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με το μεγάλο μαντήλι στο λαιμό. Τούτη η γιορτινή μέρα των Χριστουγέννων είναι για τα κάθε λογής παιδιά και τους ζητιάνους.

Βασίλης Χαραλάμπους.
(bestquest)

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο ζητιάνος …

  1. Οι σημερινοί Έλληνες έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε όπως ο καλοντυμένος κύριος. Κοιτάμε παράξενα τον κάθε ζητιάνο και πολλές φορές το μόνο που περνάει απ το μυαλό μας είναι οι κακές μας σκέψεις για το πώς κατάντησε έτσι, γιατί δεν δουλεύει ο τεμπέλης; τι θέλει πάλι αυτός; μήπως θέλει το κακό μου; Δεν σκεφτόμαστε τι μπορεί να τον οδήγησε σ’ αυτό το σημείο αυτόν το άνθρωπο. Πολύ περισσότερο δεν σκεφτόμαστε ότι και εμείς μπορεί κάποια μέρα να ρθουμε στη θέση του.

    Μου αρέσει!

  2. φαντάσου που έχει και το θράσος να του κάνει και παρατήρηση, ευκαιρία να τον ισοπεδώσει ακόμα ποιο πολύ, αλλά έτσι είναι δεν βλέπουμε όταν κάποιος έχει ανάγκη να τον βοηθήσουμε μας ενοχλεί κιόλας για το τι κάνει και πως το κάνει!

    Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s