Το χαμένο βίντεο για την καταστροφή της Σμύρνης

Άλλοι θεωρούν πως είναι ένας απλός συνωστισμός σε λιμάνι. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αυτό το βίντεο αποτελεί ένα χαμένο και εξαιρετικά πολύτιμο ιστορικής αξίας ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο δημιουργός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι ο George Magarian. Γεννήθηκε το 1895. Εργάστηκε ως διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική ΑδελφότηςΝέων) και την χρονική περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία το 1922, προσπάθησε με δραστηριότητες να ανακουφίσει τα θύματα της τραγωδίας. Επιπλέον χρησιμοποιώντας μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε εικόνες της ανθρωπιστικής καταστροφής, σε Σμύρνη, Αθήνα αλλά και Πειραιά.

Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτού του βίντεο διότι ήταν φυλαγμένο για τουλάχιστον 60χρόνια στο σπίτι της συζύγου του. Ώσπου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, «ανακάλυψε» το ντοκουμέντο και το μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή για να το σώσει.

Smyrna 1922 from Davidian Video Productions on Vimeo.

madata.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “Το χαμένο βίντεο για την καταστροφή της Σμύρνης

  1. Μακάρι να καταλαβαίνανε όλοι αυτοί οι φιλόδοξοι και οι καθήμενοι στις υψηλές καράκλες τί θα πει να «πονά η ψυχή σου!»…τουλάχιστον αυτό αν όχι να το ζούσαν κιόλας. Σίγουρα δεν μπορείς να θες το κακό του εχθρού σου, αλλά κάποιες φορές εύχεσαι να μπορούσε να σε νοιώσει λίγο έστω…
    Έπος της Σμύρνης αποκαλείται! Ούτε συνωστισμός, ούτε τίποτε άλλο. Έπος της Σμύρνης του εικοσιδυό! Πόσες ψυχούλες αγίασαν, μόνο ο Θεός το ξέρει!

    Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s