«Έρευνα σημαίνει μέλλον» Φωτεινή Κατωπόδη: Η Ελληνίδα που βραβεύτηκε με το βραβείο PECASE από τον Πρόεδρο Ομπάμα

Η Eλληνίδα επιστήμονας, που βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα με το βραβείο PECASE για την έρευνά της σχετικά με τη μελέτη των ατμοσφαιρικών και καιρικών φαινομένων, μιλά στο Blue. (περιοδικό της Aegean airlines)

H Φωτεινή Κατωπόδη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στο Xάρβαρντ και έκανε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. 

Τι αντιπροσωπεύει το βραβείο που σας απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα;

Το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers) αποτελεί μια έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης του έργου κάποιων επιστημόνων και μηχανικών που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Αυτή η βράβευση ήταν μεγάλη τιμή για μένα, καθώς αποδεικνύει ότι η σκληρή δουλειά ανταμείβεται.

Μάλιστα, λόγω του βραβείου, κέρδισα και μια πενταετή υποτροφία από το Τμήμα Μηχανικών, για να μπορέσω να επεκτείνω την έρευνά μου.Η αλήθεια, πάντως, είναι πως αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για μένα αυτή η διάκριση. Το Αμερικανικό Τμήμα Ενέργειας, το οποίο με επέλεξε, ενδιαφέρεται για τις εφαρμογές που έχω αναπτύξει επάνω στο θέμα της ατμοσφαιρικής διασποράς των ρύπων. Από εδώ και στο εξής, λοιπόν, σκοπεύω να μελετήσω τον τρόπο με τον οποίο οι αέριες μάζες επηρεάζουν τους ηλεκτρικούς στροβίλους αέρα και, κατ’ επέκταση, να βρω τα καλύτερα δυνατά σημεία για την εγκατάστασή τους, με στόχο την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνάς σας;

Η έρευνά μου επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μοντέλων ακριβείας για την πρόβλεψη του καιρού. Με τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ροής και

των δυνάμεων που επενεργούν στον άνεμο (τις μετακινήσεις των αέριων μαζών) σε ορεινές και αστικές περιοχές μπορούν να βελτιωθούν οι μετεωρολογικές προβλέψεις και οι γνώσεις μας για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Θα μπορούσε η έρευνά σας να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ρύπανσης στην Αθήνα;

Η Αθήνα είναι περικυκλωμένη από λόφους και βουνά, γι’ αυτό και η ρύπανση «παγιδεύεται». Μέσω της έρευνάς μου προσπαθώ να κατανοήσω το πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, έτσι ώστε οι προβλέψεις για τον καιρό και την ποιότητα του αέρα να βελτιωθούν. Αν είχαμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τις «κακές ημέρες αέρα», τότε θα μπορούσαμε να θέσουμε και κάποιους περιβαλλοντικούς κανόνες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε εκείνες τις μέρες να περιορίσουμε την οδήγηση ή να αυξήσουμε τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ατμόσφαιρα. Αναλόγως, τα εργοστάσια θα μπορούσαν να μειώσουν τους παραγωγικούς τους ρυθμούς.

Ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών στην περιβαλλοντική πολιτική;

Όλα είναι θέμα περιβαλλοντικής συνείδησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός πόλεων είναι τα σκουπίδια και οι παράνομοι σκουπιδότοποι, που φανερώνουν την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης. Για να λυθεί το πρόβλημα, χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των πολιτών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντεί- νουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας μιας περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να επιτευχθεί, αλλά, μόλις φανεί η διαφορά, οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι πρέπει να γίνει και θα τους είναι πιο εύκολο να αλλάξουν τα δεδομένα. Κατά τη γνώμη μου, στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν εισαχθεί στο γυμνάσιο τα μαθήματα της αειφόρου ανάπτυξης και των κλιματικών αλλαγών μαθήματα που πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά και στο πανεπιστήμιο. Όταν η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται από νεαρή ηλικία, τότε αυτή γίνεται δεύτερη φύση μας και, κατόπιν, απαιτούμε κι οι ίδιοι αυστηρότερους κανόνες. Η κοινωνία των πολιτών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστα- σία του περιβάλλοντος, αρκεί να αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση.

Θα μπορούσε η έρευνα να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική και να ξεπεράσει την οικονομική κρίση;

Έρευνα σημαίνει μέλλον.


Είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει της οικονομικής κρίσης.Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει από τώρα να επενδύσει στην έρευνα. Οι νέοι ερευνητές πρέπει, αφού αποκτήσουν διεθνείς εμπειρίες και ζήσουν για λίγο στο εξωτερικό, να επιστρέφουν στον τόπο τους.

Νιώθετε περήφανη που είστε Ελληνίδα;

Οι γονείς μου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου πήγε στην Καλιφόρνια για το διδακτορικό του όταν ήταν νέος, κι εγώ γεννήθηκα εκεί. Αργότερα, ο πατέρας μου έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όμως τα καλοκαίρια ερχόμασταν στην Ελλάδα για τρεις ολόκληρους μήνες.Νιώθω Ελληνίδα και είμαι περήφανη που είμαι από την Ελλάδα. Αγαπώ τους Έλληνες για την αίσθηση ενότητας που τους διέπει, για το ότι διατηρούν τον θεσμό της οικογένειας ψηλά, αλλά και λόγω της ζεστασιάς και της φιλοξενίας τους. Λατρεύω την ελληνική φύση, το ελληνικό φαγητό και, φυσικά, την ιστορία μας και τον ελληνικό πολιτισμό. Λείπουν τόσο πολλά από αυτά στις ΗΠΑ. O καθένας λειτουργεί ατομικά, ενώ τα μέλη της αμερικανικής οικογένειας είναι συνήθως απομακρυσμένα και διασκορπισμένα ανά τη χώρα.Πέρα από αυτά, η Ελλάδα «οικοδομήθηκε» επάνω στα θεμέλια της φιλοσοφίας, της πίστης και του κοινούπαρελθόντος, κι αυτό σημαίνει πολλά για μένα που είμαι μέρος αυτού του οικοδομήματος. Μιλάω ελληνικά στον γιο μου, ενώ κάθε καλοκαίρι επισκεπτόμαστε οικογενειακώς την Ελλάδα για να δούμε τους συγγενείς μας.

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s