Δεν μου αρέσει η Ελλάδα του ομορφάντρα…

Ευχαριστούμε τον Α.Μ. για την προώθηση του άρθρου.

Η συνειδητοποίηση ήρθε πριν λίγα χρόνια και με βάρεσε σα χαστούκι: κατάλαβα ότι δε μ’ αρέσει η Ελλάδα. Τόσο απλά. Το χειρότερο, όμως, δεν ήταν αυτό. Το χειρότερο ήταν όταν κατάλαβα ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσω να αλλάξω κάποια από αυτά που θεωρούσα κακώς κείμενα: κατάλαβα ότι η Ελλάδα αρέσει στους Έλληνες. Άρα, το λάθος είμαι εγώ.

Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν νιώθω καν Ελληνίδα τέτοιας Ελλάδας. Ποια Ελλάδα να υπερασπιστώ και με ποια Ελλάδα να ταυτιστώ; Με την Ελλάδα που θεωρεί λογικό να δίνει φακελάκι; Με την Ελλάδα που κυκλοφορεί στο δρόμο λες και είναι μόνη της; Με την Ελλάδα που λατρεύει τα 100 ντεσιμπέλ; Με την Ελλάδα που φυσάει τον καπνό της στα μούτρα του απέναντι; Με την Ελλάδα που παραβιάζει όποιο νόμο γουστάρει; Με την Ελλάδα που δικαιολογεί την παρανομία; Με την Ελλάδα που νιώθει ανώτερη από τους «ξένους»; Με την Ελλάδα που καμαρώνει επειδή κατασκεύασε κάτι ελεεινής ασχήμιας χωριά; Με την Ελλάδα που θεωρεί λογικό να απλώνει ξαπλώστρες στις άλλοτε πανέμορφες παραλίες; Με την Ελλάδα που θεωρεί φυσιολογικό να πηγαίνει σε απίθανης αρπαχτής κλαμπ και καφέ και να παρακαλάει κάτι άθλιους φουσκωτούς τύπους της νύχτας να μη φάει πόρτα; Με την Ελλάδα που πιστεύει ότι δεν μπορεί να διοριστεί χωρίς μέσο; Με την Ελλάδα που φιλάει κατουρημένες ποδιές για να κάνει τη δουλειά της; Με την Ελλάδα που θεωρεί λογικό να πληρώνει ένα κάρο λεφτά σε μπουζούκια και μπαρ και μετά να οδηγεί μεθυσμένη; Με την Ελλάδα που πιστεύει «Και τι έγινε που έπιασαν τους Καραμπέρηδες; Αυτοί είναι το πρόβλημα;»; Με την Ελλάδα που απαιτεί να «φέρουν πίσω τα κλεμμένα» αλλά εξαιρεί τον εαυτό της από την επιστροφή; Με την Ελλάδα που διεκδικεί το δικαίωμά της να εξακολουθήσει να λειτουργεί κουτοπόνηρα; Με την Ελλάδα που πάσχει από έλλειψη φιλοδοξίας;

Όχι, δεν είμαι αγία. Όλα τα παραπάνω, τα απορρίπτει ο «ενήλικος» εαυτός μου. Ο «ανήλικος», έχει υπάρξει μέρος αυτού που τώρα απορρίπτω. Ίσως γι αυτό ενοχλούμαι τόσο πολύ τώρα. Το θέμα είναι ότι ο «ενήλικος» έχει περάσει στο άλλο άκρο. Θέλει τάξη, ησυχία, τυπικότητα κι αξιοκρατία.

Για μένα, η κρίση υπάρχει εδώ και χρόνια. Και δεν εννοώ την οικονομική, εννοώ την αισθητική, πολιτιστική, αξιακή κρίση. Η οικονομική κρίση δεν με εξέπληξε καθόλου. Αντίθετα, με εξέπληξε το γεγονός ότι τόσοι έξυπνοι άνθρωποι εξεπλάγησαν.

Την πρώτη φορά που είδα τη διαφήμιση με τον «ομορφάντραμου» ένιωσα ένα κρύο χέρι να μου σφίγγει το κεφάλι. Το ίδιο είχα νιώσει κι όταν είδα τις διαφημίσεις με την «αγαπούλα την κουκούλα» και «τη φουκαριάρα τη μάνα μου». Είναι οι διαφημίσεις που συμβολίζουν την Ελλάδα που δε μ’ αρέσει. Την Ελλάδα του γηπέδου, του βρώμικου, της φοροδιαφυγής, του μέσου, της διαφθοράς, του ψυχοπονιάρη, του τεμπέλη, του λαθραίου, του καταφερτζή, του αναίσθητου, του Ελληνάρα. Το χειρότερο είναι ότι όλοι, μικροί – μεγάλοι, απ΄ όλα τα στρώματα της κοινωνίας, γελάνε με τις διαφημίσεις αυτές. Το χαίρονται, ρε παιδάκι μου.

Φρικάρω. Φρικάρω με τις διαφημίσεις και με τη συνεχή αναπαραγωγή τους. Νιώθω ένα τσίμπημα δυστυχίας όποτε ακούω τη λέξη «ομορφάντρα μου». Μου έρχεται στο νου και η εικόνα: ασπρόμαυρη Ελλάδα, κοντοί κι άσχημοι άντρες, τσίκνα, βρωμιά ιδρώτα στο γήπεδο, λίπη και λίγδες. Όταν ακούω τη φράση «τι βάζω μέσα; Τη μάνα μου και τον πατέρα μου βάζω μέσα!» μου έρχεται στο νου ένα φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.

«Γιατί όμως πιστεύεις ότι έχουν τόση απήχηση αυτές οι διαφημίσεις;» με ρώτησε η φίλη μου. Μα, επειδή, ο Έλληνας σε αυτήν ακριβώς την Ελλάδα νιώθει άνετα. Στην Ελλάδα της αγαπούλας, του ομορφάντρα μου και της φουκαριάρας της μάνας του. Στην Ελλάδα της δραχμής…

Από:  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=12309

18 σκέψεις σχετικά με το “Δεν μου αρέσει η Ελλάδα του ομορφάντρα…

 1. θυμήθηκα μία φράση που είχα δει κάπου κάποτε:
  Η πραγματική Ελλάδα βρίσκεται εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

  Ελληνική πραγματικότητα είναι αυτά που περιγράφονται παραπάνω.
  Πραγματική Ελλάδα τι είναι άραγες;

  Μου αρέσει!

 2. «Παν μέτρον άριστον» φίλε μου!! Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω με την τοποθέτηση του άρθρου σου! Όλα αυτά καλά που λες, αλλά έχεις παραλείψει να αναφερθείς στην ουσία του θέματος… Η ουσία λοιπόν αγαπητέ/ή δεν είναι ούτε τα βρώμικα ούτε οι τσίκνες ούτε οι λίγδες. Έλεος. Εκτός και αν είσαι αριστοκράτης και τα σιχαίνεσαι.. Λέει κάπου ο Πλάτωνας ότι μία μέρα είδε ο Σωκράτης έναν μαθητή του να παίζει πεσσούς. Χωρίς δεύτερη κουβέντα πήγε κοντά και άρχισε να τον χτυπάει και να τον χαστουκίζει… Όταν ο μαθητής του τον ρώτησε «δάσκαλε γιατί με χτυπάς, ένα παιχνίδι έπαιξα.» Τότε αυτός απάντησε » ναι, αλλά αν σου γίνει συνήθεια τότε δεν θα είναι απλώς ένα παιχνίδι..» Έτσι είμαστε και εμείς… Έχουμε συνηθίσει και τώρα ήρθε η ώρα για το χαστούκι μας.. Όμως για ότι γίνεται φταίμε όλοι μας! Ποτέ δεν κάναμε τίποτα για να σταματήσουμε την Ηθική Κρίση που υπήρχε στη χώρα μας! Ξοδεύαμε λεφτά για 2ο κινητό, για καλό αμάξι, για 2ο σπίτι και όλα αυτά τα λεφτά ήταν ξένα… Άρα λοιπόν φταίμε πάντα… Πίστεψέ το… Όσο για τον ηθοποιό που έκανε την διαφήμιση έδωσε μία πολύ ωραία συνέντευξη στους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη την Κυριακή που πέρασε.. Σου συνιστώ να την ακούσεις πριν κατηγορήσεις. αα επίσης βρώμικο και γήπεδο είναι κάτι το οποίο είναι άκακο κατά την άποψή μου, αρκεί… «να μην γίνει συνήθεια….» Χαίρε που λέει και ένας φίλος!!!

  Μου αρέσει!

 3. Μάλιστα..
  Μια δημοσιογράφος που δε της αρέσει η Ελλάδα του σήμερα,
  υποστηρίζει πως δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσει να την αλλάξει και
  παραμένει εδώ;;;
  Γιατί;;;
  Γιατί τελικά είναι συμβιβασμένη με τη μετριότητα σ’αυτό το τομέα της ζωής της.
  Και λειτουργεί όπως περιγράφει γλαφυρά ο Λεωνίδας από το περιοδικό Ελπιδοφόρος(παλαιότερη ανάρτηση στο blog https://antirisis.wordpress.com/2012/01/27/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9/ )
  »Τελικά ο συμβιβασμένος, εκούσια ή ακούσια, που αγωνίζεται να γίνει υποκριτής, αφομοιούμενος απ τη προσπάθεια-συνήθεια, εάν δε γίνει αναίσθητος αυτοπυροβολώντας την συνείδησή του, γίνεται ένας εσωτερικά συγκρουόμενος αλαζόνας, δίψυχος, δίγνωμος, δίβουλος. Προσπαθώντας ο ταλαίπωρος να κρατήσει ισορροπία πάνω σ’ένα αστήρικτο, ξεφτισμένο, έτοιμο να σπάσει σχοινί αυτογελοιοποιείται με τις κωμικές και σπασμωδικές κινήσεις που κάνει, μπροστά σ’ένα πλατύ κοινό που είναι μαθημένο να χειροκροτεί αλλά συγχρόνως και να κοροϊδεύει…Παρατηρώντας με προσοχή τον συμβιβασμένο βλέπεις να πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, λέγοντας άλλα τη μιά και άλλα την άλλη ώρα, περιστρεφόμενος σαν τον φούρνο του χότζα, προσπαθώντας βέβαια πάντα να επιχειρηματολογεί προκειμένου να στηρίζει λογικά την αληθοφάνεια των λόγων ή των πράξεών του, με αποτέλεσμα να καταστρέφει την ομορφιά της ειλικρίνειας και της απλότητας, που συνιστούν την πραγματικότητα της αγάπης στις ανθρώπινες σχέσεις.»
  Προσπαθεί λοιπόν να συνδέσει όλες αυτές τις πολύ αρνητικές ελληνικές συμπεριφορές με τρεις διαφημίσεις.
  1.Ομορφράντρας.
  Μια διαφήμιση που την αγάπησε πολύς κόσμος για
  τον αυθορμιτισμό,την αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ αγνώστων καθώς και γιατί επιτέλους, ένας άνθρωπος μιλάει ΘΕΤΙΚΑ,χαμογελάει και κάνει τον απέναντι του να αισθανθεί όμορφα.
  2.Η φουκαριάρα η μάνα(καλή της ώρα) είναι μια σατιρική διαφήμιση.
  Βγάζει γέλιο γιατί όλοι αμέσως τη συνδέουν με τον Ξανθόπουλο και το αλησμόνητο κλαψιάρικο ύφος του.
  3.Ο αγαπούλας με τη κουκούλα του καυτηριάζει με σατιρικό ύφος τον Ψωμιάδη.
  Δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο.Δεν είναι ο μικροπωλητής που πουλάει βρώμικα.
  Δεν είναι ένας τυχαίος.Είναι πρόσωπο του ελληνικού υποκόσμου.

  Συγγνώμη αλλά εγώ αντιλαμβάνομαι μια χαρακτηριστική ψευτοκουλτουριάρικη οπτική ενός ανθρώπου που προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του για την κατρακύλα των Ελλήνων σε μια μεγάλη κατηφόρα.Τόσο μεγάλη που ΕΚΕΙΝΗ δε μπορεί να κάνει τίποτα.Με ανύπαρκτη ορθότητα επιχειρημάτων και αοριστολογία.
  Υ.Γ.Φαντάζομαι το ίδιο θιγμένη θα αισθάνεται, η δημοσιογράφος, από την βωμολοχία στα έργα του Αριστοφάνη.

  Μου αρέσει!

 4. Μα γιατί τόσο έντονη η κοπέλα που έγραψε το άρθρο? Δεν θα υποστηρίξω πως δεν με πληγώνει τίποτα στην Ελλάδα του σήμερα ,ίσως ακόμα και πολλά από αυτά που αναφέρει. Όμως καθόλου δεν μου αρέσει ο αναθεματισμός και η αγανάκτηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί θέλουν την Ελλάδα να φαίνεται αντιαισθητική και μίζερη όμως θέλω να πιστεύω πως έχουμε μια φυσική κλίση προς το «ωραίο». . Πάντα είχα κι εγώ την απορία γιατί δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι που δε μας αρέσει ή ακόμα καλύτερα να αλλάξουμε εμείς τον εαυτό μας προς το καλύτερο. Αν εμείς πάρουμε ένα καλό μονοπάτι πολλοί θα ακολουθήσουν. Δεν κακίζω την κοπέλα γιατί μπορεί απλά να θύμωσε αλλά καλό θα ήταν να μην γράφουμε δημοσίως τόσο άσχημα πράγματα για την χώρα μας τώρα που περισσότερο από κάθε τι χρειάζεται την φροντίδα μας

  Μου αρέσει!

 5. Εγώ πιστεύω πως η ουσία του άρθρου βασίζεται στις κοινοτυπίες αυτών που λατρεύουν τις ξένες χώρες και υποτιμούν τη δική μας σε ότι δεν τους μοιάζει. Γι’αυτό μας θεωρεί «βρωμιάρηδες».

  Το πρόβλημα δεν είναι τα στραβά της Ελλάδας, το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε Αγγλία ή Γερμανία! Δεν το λέει ευθέως, αλλά αυτό εννοεί. Η φράση κλειδί είναι το «Με την Ελλάδα που απαιτεί να «φέρουν πίσω τα κλεμμένα» αλλά εξαιρεί τον εαυτό της από την επιστροφή;» Αυτό είναι ατάκα με αγγλικό πατριωτισμό μέσα.

  Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι άνθρωποι σαν τη συγγραφέα του άρθρου δεν ξέρουν τι είναι η Ελλάδα, τη βλέπουν μόνο με τα μάτια του υπερόπτη ευρωπαίου. Βλέπουν μόνο το πώς λειτουργει επιφανειακά καλύτερα η κοινωνία εκεί.

  «Θέλεις να δικάσεις τους Έλληνες με τον πατριωτισμό του Εγγλέζου!» (Πολυζωίδης)

  Όχι μόνο κατηγορεί τους Έλληνες για πράγματα που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι εδώ πέρα, επιπλέον νομίζει ότι μόνο οι Έλληνες έχουν ορισμένα ελλαττώματα που είναι πανανθρώπινα. Περα απ’αυτό:

  Η Ελλάδα με το βύσμα και το φακελάκι; Ναι, στις «ανεπτυγμένες χώρες» δεν έχει τέτοια.
  Στις «ανεπτυγμένες χώρες» όμως αν δεν είσαι ασφαλισμένος σε πετάνε έξω από το νοσοκομείο. Σε «ανεπτυγμένες χώρες» οι φοιτητές καρφώνουν ο ένας τον άλλον αντι να βοηθάνε ο ένας τον άλλον όπως εδώ. Δεν είμαστε άγιοι. Όμως είμαστε ανθρώπινοι. Οι λαοί που έχουν σαν ίνδαλμα άνθρωποι σαν την συγγραφέα αυτου του άρθρου βάζουν τον νόμο του κράτους πάνω από την αγάπη για τον πλησίον.

  Φυσικά η περιφρόνηση του νόμου δεν είναι μόνο από αγάπη. Είναι κι από ασέβεια και από εγωισμό. Τίποτε δεν είναι μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό. Εγώ όμως είμαι περήφανος που ο λαός μου έχει τα μυαλά που έχει, κι ας μην αρέσει στους «πολιτισμένους» που μάθανε να λατρεύουν οι ομογενείς μας στην Αγγλία, την Αμερική και τη Γερμανία.

  Εγώ έχω να κατηγορήσω ένα πράγμα μόνο την Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες χώρες(όλοι έχουμε πράγματα να διορθώσουμε): Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που βγάζει ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ.

  Μου αρέσει!

 6. Να σημειώσω ότι το βιογραφικό της κυρίας αυτής λέει ότι το όνειρό της είναι να γίνει «οδηγός βουνού» στις άλπεις και «ταξιδεύει ασταμάτητα».

  Δείτε εδώ:
  http://www.parallaximag.gr/users/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%AC%CE%BF%CF%85

  Μου αρέσει!

 7. Ρατσιστές απέναντι στον εαυτό μας!!! Μόνο εμείς και o michael jackson! Και δεν ξέρω αν ισχύει ακριβώς για τον δεύτερο…

  Άρε κομπλεξ που έχουμε.

  Μου αρέσει!

 8. Οι αναπτηγμένες χώρες, μόνο αναπτηγμένες δεν είναι…τουλάχιστον όχι έτσι όπως νομίζουμε. Απλά, μάθανε τα «σπασμένα τους» να μην τα βγάζουν στη φόρα, όπως το κάνουμε εμείς οι Έλληνες.
  Έλεος, ΕΛΕΟΣ … μια χαρά είναι η Ελλάδα, με αρκετά στραβά, αλλά….. γλυκία και αξιαγάπητη! Οι αναπτηγμένες χώρες, γιατί άραγε δεν σου βγάζουν το ίδιο συναίσθημα;;;;
  Ας μου απαντήσει η συγγραφέας του άρθρου…δείχνει να έχει κριτική ικανότητα.

  Μου αρέσει!

 9. Η κρίτική είναι συνήθως εύκολη καί ανέξοδη. Καί μάλιστα όταν εξαιρούμε από αυτήν τόν εαυτό μας. Μπορείς από τήν λάσπη καί τόν πηλο νά φτιάξεις κάτι καλό; Γι’ αυτό αξίζει ν’ αγωνιστούμε. Πάντως όποιος θέλει, μπορεί απ’ όλα νά κερδίζει. Νά διορθώνεται, νά γίνεται καλύτερος. Καλή συνέχεια.

  Μου αρέσει!

 10. Το ζήτημα που πρέπει να προβληματίζει δεν είναι ότι κάποιος πήρε μια πολυδιαφημισμένη τηλεοπτική φυσιογνωμία που υποδύεται ένα βρώμικο αλλά τίμιο επάγγελμα και του φόρτωσε όλα τα κακά της Ελλάδας.

  Το ζήτημα που χρήζει κοινωνιολογικής διερεύνυσης είναι ότι 7000-8000 άτομα σε μια εβδομάδα έκαναν like στις συγκεκριμένες απόψεις, δηλώνοντας έμμεσα ότι αυτός που πουλάει λιγδερά λουκάνικα στο γήπεδο είναι ο κακός Έλληνας που έφερε την κρίση στην Ελλάδα.

  Η απάντηση του ομορφάντρα στο

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=12466
  Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα μερικές δεκάδες άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν τρώνε κουτόχορτο.

  Μου αρέσει!

 11. Βασικά έχουμε τη φίλη μας την τηλεόραση να μας λέει μέρα νύχτα πόσο καλύτεροι είναι οι ξένοι από εμάς. Μας έχουν βάλει γραμμή σαν χώρα ότι «δεν είμαστε καλοί, πρέπει να γίνουμε σαν τους ευρωπαίους». Οι 7000-8000 άτομα για τα οποία λες είναι προΪόν αυτής της προπαγάνδας(αν μυρίζομαι διπλές ψήφους για τέτοιο αριθμό σε τέτοια ιστοσελίδα).

  Το θέμα δεν είναι τα λουκάνικα και ο πωλητής. Το ότι πιάστηκε από κει το άρθρο ήταν μια σάλτσα. Η βάση του ζητήματος είναι ότι μας έχουν κανει να νιώθουμε όπως είχαν κάνει τους Ινδιάνους και τους Αφρικανούς να νιώθουν, ότι οι κατακτητές τους είναι οι πολισμένοι κι εμείς είμαστε οι απολίτιστοι που πρέπει να διορθωθούμε.

  Δεν είναι εξαγριωμένη η κυρία με τα «κακά» της Ελλάδας. Η ασχήμια και η λίγδα για την οποία μιλάει είναι ότι μας βλέπει σαν ιθαγενείς. Ο «εκπολιτισμένος» Έλληνας για αυτούς είναι ο Έλληνας που μισεί την Ελλάδα και όλη την παράδοσή και τα ήθη της.

  Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου ερμηνεία στο φαινόμενο.

  Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s