Παπα-δήμο αρχίνα τη νεκρώσιμο…ή ο «τυχαίος» θάνατος μιας χώρας

Άρχισε ο Παπα-νδρέου και δι’ ευχών θα πει ο Παπα-δήμος με την άδεια του Αρχιεπισκόπου. Αχ! Ελλάδα τι πληρώνεις τόσα χρόνια και δεν σ’ αφήνουν να ηρεμήσεις. Την ομορφιά σου και την λεβεντιά σου. Δεν συμφέρει να ‘σαι κούκλα ούτε να έχεις χάρη κι ομορφιά. Οι άνθρωποί σου γίνονται γροθιά κι εναντιώνονται στους μεγάλους εχθρούς. Έχουν ψυχή και δεν μασάνε! Μα όταν περάσει ο κίνδυνος δεν μονιάζουν παρά γίνονται χίλια κομμάτια και χάνεται η παλιά η αγάπη η πρώτη εις τα εξ ών συνετέθη! Ανατροπή, πόλεμος, ήττα, νίκη. Εμφύλιος. Νέα Σκλαβιά. Αυτή είναι η ιστορία των λαών. Αυτή είναι η ζωή των ανθρώπων. Αυτό είναι το ατελείωτο παιχνίδι των ισχυρών. Μόνο που ξέχασαν πως θα ξεχαστούν κι αυτοί όπως οι προηγούμενοι. Αλλιώς θα μείνουν στην ιστορία ως κακιά ανάμνηση. Παράδειγμα προς αποφυγή. Κι όμως, θα μείνουν στην ιστορία. Δεν υπάρχει γι’ αυτούς καλό και κακό! Ένας σκαρφίστηκε να προξενήσει ένα κακό για να μείνει λέει το όνομά του στην ιστορία. Πήγε και ανατίναξε ένα αρχαίο μνημείο. Άκου τι σκέφτηκε. Μάλλον με αυτά τα πρότυπα μεγάλωσε ο Παπανδρέου. Ακολούθησε τα βήματα του μπαμπά του, του Αντρέα!

Δεν είναι μόνο αυτοί οι δυναμίτες της χώρας αλλά και όσοι τόσα χρόνια στέκονταν δίπλα τους ως βουλευτές. Βλέπε σήμερα Χρυσοχοϊδη, ειλικρινής μεν αλλά αδιάβαστος! είναι γλυκιά η καρέκλα όμως, ενώ του αντρειωμένου η μοίρα υποψιάζεστε ποια είναι αργά ή γρήγορα… Θέλω να μου απαριθμήσει κάποιος τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 81 και δώθε που έκαναν την χώρα ισχυρή, που χάρισαν ανάπτυξη. Ναι δεν είμαι πασόκος και καυχέμαι γι’ αυτό. Αλλά πρόσεχε, ούτε με τους άλλους είμαι. Και δεν είμαι όχι γιατί δεν βόλεψαν το παιδί μου στο δημόσιο αλλά γιατί είναι πολύ φτηνοί, πολύ λίγοι. Δεν είμαι πασόκος αλλά δεν είμαι και αισιόδοξος! να σου πω γιατί; διότι τα εκκολαπτήρια των κομμάτων, που κομμάτια μας έκαναν, ετοιμάζουν τη νέα γενιά πολιτικών, όταν αυτούς τους προδότες θα τους κηδεύει η τότε χώρα δημοσία δαπάνη, στα εκκολαπτήρια των κομμάτων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις λεγόμενες παρατάξεις φτιάχνονται αυτοί που αύριο θα κυβερνήσουν ό,τι απομείνει. Και αυτοί που θα κυβερνήσουν τελικά σίγουρα δεν θα είναι καλύτεροι.

Τα θέατρα λένε κάποιοι πως είναι ακριβά. Μα μπορείς να δεις τσάμπα παράσταση. Ελλάδα έχεις ταλέντο! Κακά τα ψέμματα, τι νομίζεις πως πληρώνεις στο χαράτσι; τα λεφτά που θα καλύψουν το έλλειμμα; χαχαχα! βρε το χαράτσι είναι το εισιτήριο!!! οι ηθοποιοί έπαιξαν το ρόλο τους. Πήραν τα λεφτά για να πουν τα λόγια που ήταν να μας πουν και τώρα σπίτια σας! ουστ! η παράσταση θα παίζεται για λίγες μέρες ακόμη και μετά…ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα. Μ. Πέμπτη! δεν θέλω να κινδυνολογώ. Ούτε να οραματίζομαι το μέλλον σκοτεινό. Αλλά ή κοροϊδεύω τον εαυτό μου, ή όντως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Λένε κάποιοι να είναι τουλάχιστον ανώδυνο. Μα γίνεται να σε σφάζουν και να μην πονάς; ο πόνος σε κανέναν δεν αρέσει. Να ναι καλά το μάνα εξ ουρανού!

Κοινώς, οι πρωταγωνιστές του έργου τα έχουν πάρει! τα λεφτά εννοώ. Το λεφτά υπάρχουν είναι αλήθεια! Για ποιόν δεν είπε ο Γιώργος! για το τομάρι του και τους φίλους του βέβαια! μα ποιος τύραννος  ενδιαφέρθηκε για το λαό! Κι εσύ λαέ περίμενες ξερογλειφόμενος δεν σου ‘φτάναν αυτά που ‘χες ήθελες τα πρωτοτόκια και τα πούλησες για ένα πιάτο φαΐ. Φάε τις φακές τώρα. Και μην τολμήσεις να σηκώσεις κεφάλι! κλακ! θα πέσει μονομιάς! Άλλα έλεγε λένε το αγγλικό κείμενο του μνημονίου άλλα μετέφραζαν στα ελληνικά. Οι δεξιοί που φώναζαν τώρα συμφωνούν. Οι αριστεροί με την καλύτερη πρόφαση γλίτωσαν. Δεν πάνε καθόλου. Κι ανεβαίνουν τα ποσοστά όχι για την αντιπολίτευση που κάνουν, ούτε επειδή ξεχωρίζουν. Απλά επειδή δεν υπάρχει αντίπαλος. Α και τώρα που το θυμήθηκα. Με πλησιάζει ένα τυπάκι στο μετρό και μου λέει θα ενισχύσετε το ΚΚΕ; και ρωτάω είναι ίδρυμα και θέλει ενίσχυση; κι εμένα ποιος θα με ενισχύσει για να το ενισχύσω; Ιδεολογικά είναι κομπλέ δεν λέω. Αλλά όλοι πάσχουν στην πράξη. Φαντάσου και σήμερα ο πόλεμος δεν είναι με κουμπούρια. Βομβαρδίζουν ιδεολογικά, σταδιακά, ψυχολογικά! Τα κανόνια ξέρεις ποια είναι; τα ΜΜΕ! είναι οι ταξιθέτες στο θέατρο που λέγαμε πριν. Από που θα το δεις το έργο.

Και η δικαιοσύνη τι κάνει; όλοι το συμφέρον τους κοιτάνε! ξύπνα! δεν λέω, κάτι γίνεται! αλλά όταν πέσει σύρμα η υπόθεση πάει στο αρχείο. Και οι παπάδες τι κάνουν; κι αυτοί κάτι κάνουν κρατάνε μια αντίσταση. Μη με ρωτάς για δεσποτάδες! ράβουν στολές, εεε συγγνώμη γράφουν επιστολές ήθελα να πω. Βέβαια ξαφνικά γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των «κανονιών» σκληρή επιστολή του τάδε μητροπολίτη και του νυν αρχιεπισκόπου! μην πούμε κιόλας πως δεν μιλά η «εκκλησία». Βρε ξυπνήστε! κατεβείτε από τους θρόνους, αφήστε τα γραφεία και τις επιστολές και πιάστε κανέναν αλήτη απ’ τον γιακά! να αγιάσει το χεράκι σας!!! για σωτηρία θα’ ναι! δεν είναι βία.

Πάντως παπα-νδρέου και παπα-δήμος έχουν αρχίσει τη νεκρώσιμο. Πετάξτε ένα λουλούδι στον τάφο, κλάψτε και προχωρείτε ευθεία στην έξοδο παρακαλώ…Καλή Ανάσταση Ελλάδα! Καλή Ανάσταση.

12 σκέψεις σχετικά με το “Παπα-δήμο αρχίνα τη νεκρώσιμο…ή ο «τυχαίος» θάνατος μιας χώρας

 1. Αν δεν εξασφαλίσουμε αυτοδιαχείριση, να αναζητήσουμε σιγά-σιγά και λίγοι-λίγοι, τόπους και τρόπους εξασφάλισης φαγητού και ενέργειας αυτο-δύναμα, δεν κάνουμε τίποτα, παιδιά. Και πάλι κι αυτό, μόνο με θαύμα, τώρα πια. Γιατί ο πόλεμος κηρύχτηκε ΑΦΟΥ ο εχθρός μας έχει παγιδεύσει.
  Ο μόνος τρόπος να καταργηθεί αυτή η «λαίλαπα» που «κυβερνά», είναι να την αγνοήσουμε. Χάνουμε το χρόνο μας και –κυρίως- τις δυνάμεις μας, με το ν’ ασχολούμαστε μ’ αυτούς τους εντελώς θλιβερούς απατεώνες.
  Όσοι έχετε άκρες σε χωριά, ή οπουδήποτε παραέξω, ξεκινάτε το ασυζητητί. Σαν πρώτο βήμα, για να βοηθήσει ο Θεός, δε βλέπω κάτι άλλο.

  Μου αρέσει!

 2. Χωρίς Χριστό όλα πέφτουν. Τά πάντα σκοτεινιάζουν. Όλα καταρρέουν. Μαζί μέ τόν Χριστό όλα σηκώνονται. Τά πάντα φωτίζονται. Όλα ανασταίνονται. Δέν λέω κάτι καινούργιο. Δέν λέω κάτι άγνωστο. Θυμίζω κάτι ίσως λησμονημένο. Προτείνω κάτι ΑΠΟΛΥΤΑ δοκιμασμένο. Νά σηκώσουμε τόν Χριστό από τόν πάγκο. Νά τόν βάλουμε στό παιγνίδι.
  -Καλά γιατί δέν μπαίνει μόνος Του;
  -Διότι είναι ταπεινός. Διότι δέν παραβιάζει τήν ελευθερία. Διότι έχει απέραντη υπομονή.
  Τό σύστημα πλέον έχει πορωθεί. Κουφάθηκε. Τυφλώθηκε. Σάπισε εντελώς. Παγερό και αγέρωχο πρόσωπο. Συγγνώμη, λάθος έκφραση. Δέν έχει κάν πρόσωπο. Πρόσωπο είναι ο Χριστός. Πρόσωπα είμαστε όλοι εμείς στό βαθμό πού συνδεόμαστε μέ τόν Χριστό. Ο Γιάννης, ο Βασίλης, η Μαρίνα, η Αγγελική… Εδώ είναι τό μυστικό. Αυτό είναι τό κλειδί. Εδώ παίζεται τό μέλλον μας καί τό μέλλον τού κόσμου. Πώς θά βάλουμε τόν Χριστό στό παιγνίδι; Νά φυσήξει καί νά ξεσκονιστεί όλη η σαβούρα. Πρώτον αυτή πού βρίσκεται μέσα μας. Δεύτερον αυτή πού μας περιβάλλει. Μεθ’ημών ο Θεός.

  Μου αρέσει!

 3. Συμφωνούμε με την διαμαρτυρία. Διαφωνούμε με την ισοπέδωση. Μέσα στίς γενικεύσεις είναι πολύ πιθανόν να αδικούμε κάποιους. Εννοώ το σχόλιο του αγαπητού αρθρογράφου για τους «δεσποτάδες». Υπήρχαν και υπάρχουν Επίσκοποι που χωρίς τυμπανοκρουσίες επιτελούν ουσιαστικό εργό και πολύ πριν βγει ο μήνας δεν τους μένει 1 ευρώ στην τσέπη και δανείζονται. Δυστυχώς ή ευτυχώς στό χώρο της Εκκλησίας τά μεγαλύτερα καλά γίνονται αφανώς. Αθόρυβα. Πάντως γίνονται και είναι πολλά. Άλλωστε αιώνες τώρα άγκυρα καί ελπίδα της πατρίδας μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή και τώρα μπορεί να μας κρατήσει. Γιατί πηγάζει από τον Αθάνατο και μένει αιώνια. Μέ θάρρος καί ελπίδα στόν Γολγοθά καί καλή Ανάσταση!

  Μου αρέσει!

  1. Ανατροπή στό 90΄+1΄ ;;; Κι όμως γίνεται!
   Αν Τόν πιστεύεις, ναι! Ρίξε Τον μέσα και όλα έρχονται τούμπα, ακόμη και η Τούμπα.
   (παοκτζήδες μη το παρεξηγήσετε ποιητική αδεία τό γράφουμε) Να ανάψουν λίγο τα
   αίματα… Βάλε τον ΧΡΙΣΤΟ στον αγώνα!
   Ρωτάς το πώς; Πολύ απλά. Όπως γίνεται κάθε αλλαγή. Κάποιος πρέπει να βγει
   και να μπει ΕΚΕΙΝΟΣ.
   -Και ποιον να βγάλουμε;
   -Τον εαυτούλη μας, ποιόν άλλον;
   -Για κάντο πιο λιανά;
   -Παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Και στη συνέχεια μια ακόμη βαθύτερη απόφαση.
   Να πετάξεις το φίλαυτο εγώ σου. Το σπουδαίο στυλ σου. Την ιδέα ότι τελο-
   σπάντων ξεχωρίζεις στον χώρο σου. Ότι αξίζεις να σε προσέχουν. Ξήλωσε καθιερω-
   μένες ιδιοτροπίες και παραξενιές σου. Κάνε χώρο για άλλους. Δώσε και από το
   χρόνο σου. Μην περιμένεις καμμιά ανθρώπινη ανταπόδοση. Κανένα αμφίβολο
   μπράβο. Μη δικαιολογήσεις τα λάθη σου. Σκάλιζε τακτικά την συνείδησί σου….
   Κι αν αυτά σού φαίνονται πολλά και θες να κόψεις δρόμο, τότε βρες έναν
   Πνευματικό, άδειασε όλο το φορτίο σου, τρέξε ανάλαφρος και πριν αρχίσεις… έφτα-
   σες! Μπαίνει ο Χριστός στην ζωή σου. Μπαίνεις πάλι εσύ στο παιχνίδι, αλλά ενωμέ-
   νος με τον Χριστό. Χωρίς το φίλαυτο εγώ. Και τότε παίζεις σε άλλη διάσταση. Και
   άσε τους «μεγάλους» να κυνηγούν την σκιά της μπάλας στις κερκίδες…

   Μου αρέσει!

 4. πολύ εύστοχες σκέψεις. Βέβαια έμπρακτα αυτά έχουν βαθμούς δυσκολίας.

  όσο για τον τυχαίο θάνατο της χώρας μας εν προκειμένω η παράσταση έληξε με επιτυχία χθες στην ψηφοφορία της Βουλής. Είχαν μάθει καλά τους ρόλους τους. Ο θίασος τώρα θα κάνει πρόβες για τις επόμενες παραστάσεις που θα μας παίξει και που τα ΜΜΕ θα μεταδώσουν. Αναμένουμε…

  Μου αρέσει!

  1. «Εύστοχες σκέψεις…». Ειλικρινά ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να τις διαβάσεις. Πρέπει όμως νά ομολογήσω ότι δεν είναι δικές μου. Τις βλέπω να ξεπηδούν από μέσα μου, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν μου ανήκουν. Μου τις χαρίζει ΕΚΕΙΝΟΣ. ΕΚΕΙΝΟΣ που καταδέχεται να είναι μαζί μου. ΕΚΕΙΝΟΣ που δίνει νόημα στην ζωή μας ακόμη κι όταν όλα δίπλα μας φαίνονται να καταρρέουν. Και καταρρέουν διότι ακριβώς αποσύραμε ΕΚΕΙΝΟΝ και ξεπατωθήκαμε… Πάμε μαζί στη «σέντρα» κι ας αρχίσουμε ξανά…

   Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s