Η σταφίδα…και η Μέρκελ!

File:Oil painting of the Greek Parliament, at the end of the 19th century, by N. Orlof.jpg

Δυστυχώς επτωχεύσαμε’’, ήταν η φράση με την οποία ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ανήγγειλε το 1893 την αδυναμία της χώρας να πληρώσει τα δυσβάσταχτα χρέη της. Τέσσερα χρόνια μετά τη χρεωκοπία ακολούθησε ο καταστροφικός  ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και η επιβολή του Διεθνούς οικονομικού ελέγχου με τη μορφή οικονομικής “βοήθειας”. Είχαν προηγηθεί ήδη δυο χρεωκοπίες- η πρώτη το 1827, η δεύτερη το 1843, αλλά ούτε αυτή εδώ ήταν η τελευταία. Το 1932, περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση γι’ ακόμη μία φορά.  Η τελεταία πληρωμή των προπολεμικών χρεών έγινε μόλις το 1967.
Τέσσερις πτωχεύσεις, επιβολή Διεθνούς οικονομικού ελέγχου που εισέπραττε εκ μέρους των δανειστών τους φόρους των ειδών μονοπωλίου, εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας…..
Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους  μέχρι σήμερα, είναι μικρό το διάστημα χωρίς “ξένους δακτύλους”, δάνεια και χρέη.
Είναι ενδιαφέρον όμως ότι από τις τέσσερις πτωχεύσεις, αυτή του 1893  παρέμεινε ζωντανή στη μνήμη.

Μια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την υπερπαραγωγή σταφίδας- κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας- και το ταυτόχρονο κλείσιμο της Γαλλικής αγοράς, από την οποία οι Έλληνες σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τη μόνιμη απορρόφησή της, αποδείχτηκε καταστροφική τόσο για τον αγροτικό κόσμο όσο και για το Ελληνικό κράτος.  Το πλεόνασμα της σταφίδας ήταν αδύνατο να καταναλωθεί, έτσι οι  αγροτικοί πληθυσμοί πέρασαν από την ευημερία στην πενία.  Ούτε οι αστικές περιοχές έμειναν ανεπηρέαστες από τη στιγμή που είχαν νεκρωθεί οι οικονομικές συναλλαγές με την ύπαιθρο.  Επιπλέον, πολλοί αστοί είχαν δανείσει μεγάλα ποσά στους σταφιδοκαλλιεργητές για να ανανεώσουν τις φυτείες τους, ποσά που δεν μπορούσαν να εισπράξουν.
Η σταφιδική κρίση, ο εκτεταμένος δανεισμός με ληστρικούς όρους από το εξωτερικό και οι συνέπειες της Παγκόσμιας ύφεσης σύντομα προκάλεσαν μια τεράστια κρίση που οδήγησε στην πτώχευση του ελληνικού κράτους. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα για τους Έλληνες… Τα οικονομικά αδιέξοδα  συνοδεύτηκαν  από  πολιτική αστάθεια, κοινωνικές αναταραχές και μαζική μετανάστευση προς την Αμερική και τις μεγάλες πόλεις.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η σταφίδα…και η Μέρκελ!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s