Έχει πανσέληνο απόψε….

Πανσέληνος….

 Όλοι λέμε για την πανσέληνο!!!
Ξέρουμε όμως τι είναι;;;;
Μιας και έχει πανσέληνο απόψε ας κάνουμε μια ανάλυση…

 

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπως την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αόρατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα).

Παρότι χρειάζονται μόλις 27,32 ημέρες κατά μέσο όρο για να συμπληρώσει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη (χρονικό διάστημα που ονομάζεται αστρικός μήνας), επειδή και η Γη στο μεταξύ γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, απαιτούνται σχεδόν δύο ημέρες ακόμα για να ευθυγραμμισθούν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος. Επομένως, κατά μέσο όρο ανάμεσα σε μία πανσέληνο και την επόμενη μεσολαβούν 29,530589 γήινες ημέρες (εικοσιτετράωρα). Αυτός ο χρόνος ονομάζεται σεληνιακός ή συνοδικός μήνας, και από αυτόν προέκυψε ιστορικά η μονάδα χρόνου «μήνας» των ημερολογίων. Η πραγματική διάρκειά του κυμαίνεται σημαντικά, από 29,272 ως 29,833 ημέρες εξαιτίας των ελλειπτικών τροχιών της Γης και της Σελήνης, καθώς και των μικρών αλληλεπιδράσεων με άλλα σώματα στο Ηλιακό Σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος μήνας που μπορεί να μην έχει πανσέληνο είναι ο Φεβρουάριος λόγω του ότι έχει 28 ή 29 μέρες….

 Ακόμα η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση.

Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη

Επίσης με την πανσέληνο έχουν ακουστεί πολλά τραγούδια όπως :

Χάρις Αλεξίου – Έχει πανσέληνο απόψε

Γιάννης Πλούταρχος – Πανσέληνος

Γεωργία Νταγάκη – Πανσέληνος

Σπύρος Σπυρόπουλος – Απόψε την πανσέληνο θα πιω

6 σκέψεις σχετικά με το “Έχει πανσέληνο απόψε….

 1. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω όταν βλέπουμε σχεδόν εντελώς σκοτεινό το φεγγάρι, και έχουμε νύχτα σε τί ακριβώς θέση βρίσκονται Ήλιος-Γη-Σελήνη; Αν μπορεί κάποιος που γνωρίζει, ας μας διαφωτίσει.
  Ευχαριστώ!

  Ν.Μ.

  Μου αρέσει!

 2. Βασικά σκέψου το παρακάτω σκηνικό.
  Είσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που μέσα υπάρχει ένα τραπέζι, μία μπάλα, εσύ και ένας προβολέας. Το τραπέζι ας πούμε ότι είναι η Γη και εσύ επειδή είσαι πολύ μικρός σε σχέση με τη Γη, για να διατηρηθούν οι αναλογίες ας πούμε ότι εχεις ακουμπήσει το κεφάλι σου στο τραπέζι και από εκεί παρατηρείς τι γίνεται γύρω σου. Δηλαδή βρίσκεται μερικά εκατοστά πάνω απ’ την επιφάνεια του τραπεζιού και στην άκρη του τραπεζιού είναι ο ορίζοντας. Ή μάλλον πες ότι είσαι ένα playmobil πάνω στο τραπέζι.
  Ο προβολέας είναι ο Ήλιος, οπότε όταν ο προβολέας είναι σε θέση που τον βλέπεις, τότε είναι μέρα αλλιώς είναι νύχτα. Δηλαδή όταν είναι κάτω απ’ τον ορίζοντα που σχηματίζει το τραπέζι, τότε είναι νύχτα.
  Η μπάλα που είπαμε στην αρχή ότι έχουμε, είναι το φεγγάρι. Αν ο προβολέας είναι πάνω απ’ το επίπεδο του τραπεζιού τότε σε θαμπώνει και δεν βλέπεις ούτε φεγγάρι ούτε τίποτα άλλο. Βλέπεις μόνο προβολέα και τραπέζι (δηλαδή τον Ήλιο και την Γη. Αυτό συμβαίνει τη μέρα).
  Τώρα άμα είναι νύχτα, ε τότε ο προβολέας είναι κάτω απ’ τον ορίζοντα οπότε δε σε θαμπώνει και βλέπεις τη μπάλα. Για να τη δεις όμως πρέπει:
  1. Τη μπάλα να μη στην κρύβει κάτι. Δηλαδή στην περίπτωση μας, η μπάλα να είναι σε θέση που να την βλέπεις πάνω απ’ τον ορίζοντα. Να έχει ανατείλει το φεγγάρι δηλαδή.
  2. Η μπάλα πρέπει να φωτίζεται από τον προβολέα, αλλιώς δε γίνεται να τη δεις αφού δεν υπάρχει άλλο φως και είναι όλα σκοτεινά.
  Αυτό το δεύτερο είναι που ήθελα να σου πω και έκανα αυτόν τον πρόλογο. Τώρα ανάλογα με το από ποια μεριά φωτίζεται η μπάλα έχουμε και την ανάλογη φάση της σελήνης. Να πούμε πάλι ποιο είναι το σκηνικό: Η μπάλα ας πούμε ότι βρίσκεται μπροστά μας, βρίσκεται σε κάποιο ύψος ώστε να είναι πάνω απ’ το τραπέζι και εμείς είμαστε πάντα κολλημένοι στην επιφάνεια του τραπεζιού.
  Αν ο προβολέας είναι στα δεξιά της μπάλας φωτίζεται η μισή δεξιά μπάλα και έχουμε ημισέληνο. Αν το φώς βρίσκεται στα αριστερά της μπάλας, τότε φωτίζεται το άλλο μισό οπότε έχουμε την άλλη ημισέληνο.
  Για να έχουμε πανσέληνο πρέπει η μπροστινή όψη της μπάλας (αυτή που βλέπουμε δηλαδή) να είναι ολόκληρη φωτισμένη. Για να γίνει αυτό πρέπει ο προβολέας να είναι πίσω μας. Θα πεις βέβαια, ότι μπορείς και να κρατάς τον προβολέα στο χέρι, αλλά αν θυμηθείς ότι ο προβολέας είναι ο Ήλιος, τότε θα πεις: «άστο καλύτερα να είναι πίσω μου. Κι από κει καλά φωτίζει». Να θυμηθούμε ότι πρέπει να είναι και ταυτόχρονα κάτω απ’ το τραπέζι, γιατί αλλιώς θα ήταν μέρα και δε θα βλέπαμε τίποτα. Και ντάξει είπαμε να είναι πίσω μας. Αλλά άμα είναι και τελείως πίσω μας, δηλαδή άμα είναι πίσω απ’ την πλάτη μας τότε το φώς θα πέφτει πάνω μας όχι στη μπάλα, άρα πώς να τη δούμε; Ναι, αυτό όμως γενικά δε συμβαίνει γιατί αυτά τα πράγματα (ο Ήλιος, η Γη, η Σελήνη) δε γυρνάνε όλα σε ένα επίπεδο. Βρίσκονται όλα λίγο υπό κλίση οπότε ο προβολέας κι ας είναι πίσω σου μπορεί να φωτίζει και τη μπάλα. ΑΝ όμως τύχει και βρίσκονται στην ίδια ευθεία τότε η σκιά σου πέφτει στη μπάλα η οποία ξαφνικά σκοτεινιάζει. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε έκλειψη Σελήνης. Αυτό είναι που ρωτούσες; Αν όχι πάμε παρακάτω. Ένα συμπέρασμα που βγαίνει εδώ είναι ότι έκλειψη Σελήνης γίνεται μόνο όταν έχουμε πανσέληνο.
  Τώρα να πούμε για την περίπτωση που η νύχτα δεν έχει φεγγάρι. Αυτό ρωτούσες; Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί είναι νωρίς και δεν έχει ανατείλει. Αλλά υπάρχουν και νύχτες που όσο να περιμένουμε δε θα δούμε φεγγάρι. Τότε λέμε ότι έχουμε νέα Σελήνη. Το φεγγάρι και εκείνες τις νύχτες βρίσκεται μπροστά μας, αλλά δε μπορούμε να το δούμε γιατί ο Ήλιος δεν φωτίζει τη μεριά του φεγγαριού που βλέπουμε εμείς.
  Στην αναλογία με τα τραπέζια αυτό είναι ως εξής: Εμείς είμαστε στην επιφάνεια του τραπεζιού. Το φεγγάρι, η μπάλα δηλαδή, είναι μπροστά μας. Ο προβολέας είναι πίσω από την μπάλα και φωτίζει την πίσω μεριά της άρα η μεριά που βλέπουμε εμείς δε φωτίζεται καθόλου και είναι σκοτεινή, άρα δε την βλέπουμε. Ο προβολέας είπαμε ότι είναι πίσω από τη μπάλα. Όχι όμως και τελείως πίσω της. Είναι πίσω της και πλάγια κάτω. Αφού είπαμε είναι νύχτα και ο προβολέας πρέπει να είναι κάτω απ’ τον ορίζοντα. Αν ο προβολέας ήταν ακριβώς πίσω από τη μπάλα τότε προφανώς θα ήταν μέρα και επίσης θα είχαμε και έκλειψη Ηλίου. Δηλαδή όταν τύχει και η Σελήνη περάσει μπροστά απ’ τον Ήλιο, ε τότε έχουμε έκλειψη Ηλίου. Σε κανονικές συνθήκες τη μέρα η Σελήνη μπορεί να περνάει κοντά απ’ τον Ήλιο, αλλά δε την βλέπουμε γιατί μας θαμπώνει ο Ήλιος.
  Η πανσέληνος και η νέα Σελήνη γίνονται κάθε μήνα και είναι περιοδικά φαινόμενα. Οι εκλείψεις γίνονται άμα τύχει και ευθυγραμμιστούν τα πράγματα όπως είπαμε παραπάνω. Α, εδώ να πούμε για να καμαρώσουμε λίγο, ότι οι αρχαίοι Έλληνες τα είχαν λογαριάσει αυτά και είχαν τρόπους να προβλέπουν εκλείψεις. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων συγκεκριμένα πιστεύεται ότι έκανε αυτό το πράγμα.

  Τώρα να σου πω, δε νομίζω ότι θα κατάλαβες και τίποτα με αυτά που έγραψα, αφού κι εγώ που τα ξαναδιάβασα δε πολυέβγαλα άκρη. Αλλά ας είναι, δε πειράζει. Μπορεί τελικά να ήταν αποτυχία το παράδειγμα, όμως σημασία έχει ότι τα έγραψα με πολλή αγάπη και διάθεση προσφοράς (και με πολλή διάθεση να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από το να διαβάσω για την εξεταστική). Θες να σου εξηγήσω και τίποτα άλλο; Πώς πετάνε οι χαρταετοί ξέρω ‘γω; χοχοχο

  Μου αρέσει!

  1. Πραγματικά ακόμα και εσύ πρέπει να μπερδεύτηκες με όλα αυτά… προσπάθησα να το καταλάβω αλλά σε κάποιο σημείο το χάνω…νομίζω ο παραπάνω σύνδεσμος είναι αρκετά κατατοπιστικός και με αντίστοιχες εικόνες;

   Για πες για τους χαρταετούς! ή άστο το εξηγείς από κοντά αύριο με ζωντανό παράδειγμα!

   Μου αρέσει!

   1. Λοιπόν για τον χαρταετό: Έστω ότι έχουμε ένα χαρτί, ένα πιστολάκι για τα μαλιά και ένα σταγονόμετρο. Κρατάμε το χαρτί και … Μπα άστο καλύτερα. Ας πάμε κατευθείαν στο τελικό συμπέρασμα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνικοί χαρταετοί πλεονεκτούν σε πολλούς τομείς. Ίσως να υστερούν σε εντυπωσιακά σχέδια, όμως είναι οι καλύτεροι σε σταθερότητα, ευκολία κατασκευής, αντοχή, και έχουν και αρκετό χώρο για ζωγραφιές.

    Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s