Μάγκας ο Λάκωνας!

Επιστολή Νικολάου Αντωνοπούλου Προϊσταμένου Δημ. Σχολείου προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Προς:
Την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης
και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου

ΚΟΙΝ.: 1. Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
2. Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
3. Δ.Ο.Ε.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Είθισται να μονοπωλούν τις συζητήσεις, τις διαμαρτυρίες, τα ψηφίσματα, και τις απεργιακές κινητοποιήσεις θέματα ακραιφνώς οικονομικού περιεχομένου. Ίσως είναι η ώρα να ασχοληθούμε και με υψηλά και βαθύτερα ζητήματα.

      Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της μη αποστολής χαιρετιστήριου-εορταστικού μηνύματος από μέρους σας επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, την εορτή των γραμμάτων όπως την αποκαλεί ο λαός μας. Κι αυτό διότι μας έχετε συνηθίσει ακόμη και σε παγκόσμιες ημέρες να συντάσσετε ανάλογα μηνύματα. Αρχίζω να πιστεύω πως εάν υπήρχε Παγκόσμια ημέρα Μπαταρίας, κάτι θα εφευρίσκατε για να γράψετε. Σε αντίθεση με εσάς, η Κίνηση των Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας, διένειμε 1.200 εικόνες των σεπτών Ιεραρχών σε Λάκωνες μαθητές.
      Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο (Εθνικής το εξάλειψε η πονηρία) Παιδείας, ό,τι του μυρίζει πατρίδα, έθνος, γλώσσα, ιδανικά, ιστορία, «πιστεύω», δηλ. τις πιο ευωδιαστές μυρωδιές, προσπαθεί να εξαφανίσει με τους απορροφητήρες της νέας εποχής. Υπάρχουν τεκμήρια για του λόγου το αληθές, όπως (1) το ανιστόρητο βιβλίο ιστορίας της κας Ρεπούση (βλ. πόρισμα Ακαδημίας Αθηνών), (2) οι δηλώσεις της πρώην ειδικής γραμματέως σας, κας Δραγώνα, να καταστεί μάθημα επιλογής αυτό της Ιστορίας, αλλά και (3) τα ανδραγαθήματά της σχετικά με την ηρωίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, (4) η εισήγηση της συμβούλου σας (αποσπασμένης δασκάλας), κας Ελένης Μπούντα να μην εκτυπωθεί (όπως κι έγινε) το νέο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, το οποίο εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και διορθώνει με βάση πληροφορίες τα ανυπόστατα του αποσυρθέντος βιβλίου (βλ. Εφημ. Παρόν 17-7-2011).
(5) ο Προγραμματισμός του 2011 που προέβλεπε διορισμό 250 ιεροδιδασκάλων στις μουφτείες της Θράκης ενώ συγχρόνως διορίζατε μόνο 52 δασκάλους για τα Δημοτικά όλης της Ελληνικής επικράτειας (βλ. Πρώτο Θέμα 10-07-2011).
(6) η σχεδιαζόμενη αλλαγή του βιβλίου των Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου, για το οποίο η Υφυπουργός Παιδείας, κα Χριστοφιλοπούλου απέφυγε να απαντήσει σε επερώτηση βουλευτού αν όντως αληθεύει ότι δεν θα υπάρχει στο συγκεκριμένο πόνημα καμία αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας, και πάρα πολλά άλλα, τα οποία επιλείψει με ο χρόνος διηγούμενον.
      Η παρούσα γραπτή επικοινωνία μας, δεν έχει σκοπό να σας πείσει για κάτι. Αμάν κάναμε για να καταλάβετε ότι πρέπει να καταργηθεί η τριετής παραμονή των εκπαιδευτικών, και τώρα επιμένετε στην διετία· έχει μπλοκάρει το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων· δεν ικανοποιείτε δίκαια αιτήματα μεταθέσεων και αποσπάσεων, ακόμη κι όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για τους εκπαιδευτικούς μας.
      Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, όπως κι ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία, καταρρακώθηκε οικονομικώς και κοινωνικώς. Στο ερώτημα γιατί φτάσαμε ως εδώ, η παπαδιαμάντειος περιγραφή καθίσταται αποστομωτική: «κάτω, εις την συσσωρευμένην κόνιν τριών δεκαετηρίδων, έβοσκον χιλιάδες βλατούδες, ψαλίδες, αλογάκια και άλλα ζωύφια και εχόρευον μυριάδες ποντικοί»!
Υλικός εξευτελισμός επήλθε, δεν θα επιτρέψουμε και τον πνευματικό.
   Εμπόδιο στην αποψίλωσή σας, το φύτεμά μας.
   Εμπόδιο στο γκρέμισμά σας, το κτίσιμό μας.
   Εμπόδιο στον παραλογισμό σας, η λογική μας.
              Οι αμυγδαλιές άνθισαν, έρχεται Άνοιξη…
                                                       Εκζητών επί τούτοις τις πρεσβείες
                                                     των Αγίων Τριών Ιεραρχών,
                                                                                                                                  Νικόλαος Παν. Αντωνόπουλος
Προϊστάμενος Δημοτικού Σχολείου
                                                          Αλίκων Μάνης
Υ.Γ.: Σας εσωκλείω ένα κλωνάρι αμυγδαλιάς από τα ακριτικά Άλικα. Βέβαια, όταν θα το παραλάβετε, θα έχει μαραθεί. Δεν πειράζει όμως· με αντιπαραβολικό τρόπο θα εννοήσετε πως τα αποτελέσματα των ενεργειών σας μαραίνονται σύντομα…

13 σκέψεις σχετικά με το “Μάγκας ο Λάκωνας!

 1. καλά ο τύπος έγραψε!!! Ο Θεός να τον έχει καλά!! Βέβαια απευθύνεται σε ώτα μη ακουώντων, αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία έχει ότι υπάρχουν-δόξα τω Θεώ-ακόμη τέτοιοι άνθρωποι-εκαπιδευτικοί στα σχολεία μας

  Μου αρέσει!

 2. Αγάπη και σθένος φανερώνει ο ακρίτας-δάσκαλος. Τον ευχαριστούμε.
  Ευχαριστούμε τον μικρό-προφήτη που το κοινοποίησε.
  Τα σχόλια που ακολούθησαν και συμφωνούν δίνουν ελπίδα.
  Αν ο καθένας μας δουλέψει έτσι… Χρειάζεται φλόγα. Τήν έχουμε;

  Μου αρέσει!

 3. Δεν σου βγαίνει τέτοιο κείμενο άμα δεν πονάς. Αν δεν ξαγρυπνάς από την έγνοια για την αλήθεια και το δίκαιο. Νοιώθω ότι αυτός ο άνθρωπος στην προσευχή του κλαίει. Και ο λόγος του με εμπνέει. Προσευχή και προφητεία μαζί. Έχει ψυχή. Σφίγγω και του φιλώ τα χέρια…

  Μου αρέσει!

 4. Μαρία τι …ντρίμπλα ήταν αυτή! Και μάλιστα κρυφή! Αλλά θα τα μαρτυρήσω όλα. Να μάθεις άλλη φορά να μας φωνάζεις.
  Χθές λοιπόν έξω από το αγαπημένο μας Δημοτικό. Στεκόσουν μες το κρύο, την ώρα πού σχολάγαν τα μικρά. Κράταγες κάτι χαρτιά στα χέρια και τους τα μοίραζες. Και κάτι τους έλεγες. Έστησα καρτέρι καί τσάκωσα ένα μικρό στήν γωνία πού στρίβει για τον ΟΤΕ στη Ψαρρών.
  -Μού δίνεις λίγο τό χαρτί που κρατάς; Τί σας λέει τό κορίτσι πού τα μοιράζει.
  -Να τό δώσω γρήγορα στην μαμά μου. Θα χαρεί πάρα-πολύ.
  Τί ήταν το χαρτί; Τί άλλο; Αυτή η ξεγυρισμένη επιστολή του Αετού-Λάκωνα.
  Σ’ αφήνω. Πρέπει να ετοιμαστώ για τη ρεβάνς. Με μια διαφορά. Βάζω στοίχημα. Δεν θα το μάθεις…

  Μου αρέσει!

 5. Μ αρέσει το σχόλιό σου κουτάκι…είναι μυστικόπαθές και εγείρει υποψίες. Θέλω κι εγώ να μάθω, και κυρίως να κάνω κι εγώ αυτό που κάνει η Μαρία. Με το δικό μου τρόπο ή με το δικό της, Γιατί κάτι γίνεται, κάτι μαγειρεύεται στην Ελλάδα, κάπως ξυπνάμε. Κι αυτό είναι πολύ μα παρα πολύ ενθαρρυντικό!

  Μου αρέσει!

 6. Φανταστήτε να περιμέναν επιδότηση του υπουργείου για να αγοράσουν τις 1200 των Τριών Ιεραρχών που μοιράστηκαν στα παιδιά. Αν δέν τρέξουμε μόνοι μας τίποτε δέ γίνεται.

  Μου αρέσει!

 7. Νόμιζα ότι τους τελείωσαν τους δασκάλους..να είσαι καλά (αν και δεν το βλέπω μετά από αυτήν την επιστολή) και να είσαι σίγουρος ότι η νέα κυρία σε έχει τοποθετήσει στα παλαιότερα των υποδημάτων της (μη πω που αλλού)! Χαίρε Δάσκαλε! Κράτα γερά!

  Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s