Άνεμος και ενέργεια (2)

3. ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑ

 Ο διασημότερος ίσως ανεμόμυλος στην ευρωπαϊκή ιστορία ανήκει στη ισπανική λογοτεχνία, δηλαδή δεν υπήρξε ποτέ . Είναι εκείνος στον οποίο επιτίθεται ο Δον Κιχώτης στο γνωστό μυθιστόρημα. Ο Σάντσο Πάντσα τον παρακολουθεί Ένας ακόμα παγκόσμια διάσημος ανεμόμυλος – ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί ως πασίγνωστο καμπαρέ είναι ο Κόκκινος Μύλος – MOULIN ROUGE – της γαλλικής πρωτεύουσας Οι εικόνες με ανεμόμυλους έγιναν σύμβολα σε χώρες όπως η Ολλανδία με τους χαρακτηριστικούς windmolens της . Σήμα κατατεθέν έγιναν όμως και οι μύλοι στην κυκλαδική μας Μύκονο.

 
4. ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η εμφάνιση των ανεμόμυλων στον ελλαδικό χώρο γίνεται τον 13ο αιώνα στην Ρόδο και στην Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλα νησιά. Ειδικά στην Κρήτη εμφανίζονται κατά την Ενετοκρατία γραπτές μαρτυρίες με ανεμόμυλους για την άλεση σιτηρών Ανεμόμυλοι της Μυκόνου. Σήμερα, διατηρούνται οι επτά από τους δέκα ανεμόμυλους που υπήρχαν στη Μύκονο ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και με την ενέργεια των βοριάδων άλεθαν τα ντόπια σιτηρά. Οι μύλοι της Μυκόνου, πρώιμες μεταποιητικές μονάδες, συνέβαλαν καθοριστικά μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα στην οικονομική ευρωστία του νησιού. που ως αναγκαίος σταθμός για τα διερχόμενα το Αιγαίο ιστιοφόρα πλοία, τα προμήθευε με παξιμάδι. Χάνοντας την οικονομική σημασία τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας μετά το 1920, έχασαν την οικονομική σημασία τους αλλά αναδείχθηκαν σε ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία των Κυκλάδων και η εικόνα τους, σαν ένα «σήμα κατατεθέν», ταξίδεψε σε όλη τη Γη.

 5. ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Από τον άνεμο η ενέργεια μεταβιβάζεται στην πτερωτή – στροφική κίνηση σε κατακόρυφο επίπεδο- και στον οριζόντιο άξονά της, στη συνέχεια, μέσα από τα κατάλληλα γρανάζια, στον κατακόρυφο άξονα και τέλος στην πάνω μυλόπετρα η οποία εκτελεί στροφική κίνηση σε οριζόντιο επίπεδο. Γιατί οι μυλόπετρες των ευρωπαίων μυλωνάδων ήταν δύο και οι δύο οριζόντιες, ανάμεσά τους το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι που έπρεπε να συνθλιβούν, να γίνουν σκόνη, αλεύρι προοίμιο τροφής, η κάτω μυλόπετρα ακίνητη και η πάνω να ενεργοποιείται από τον άνεμο. Οι μυλόπετρες κατασκευάζονται από σκληρή πέτρα, όπως ο γρανίτης, ο ψαμμόλιθος, ο βασάλτης, ο πορφυρίτης, ο χαλαζίας. Η εσωτερική επιφάνεια κάθε μιας είναι ελαφρά κοίλη προς το κέντρο, ώστε να σχηματίζεται κοιλότητα, ενώ οι δύο τους εφάπτονται όσο πλησιάζουν προς την περιφέρεια. Μέσα στον ανεμόμυλο, και στα δύο του πατώματα, κυκλοφορεί ο μυλωνάς, ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αρμονική σχέση με τη φύση, ερμηνεύοντας τα σημάδια, προβλέποντας τον καιρό, προστατεύοντας τη σοδειά του. Οι σύγχρονοί μας με το επώνυμο Μυλωνάς, Μυλωνάκης και Μυλωνόπουλος είναι απόγονοι των ένα σωρό μυλωνάδων του ελλαδικού μας κάποτε . Οι αντίστοιχοι αγγλοσάξωνες είναι οι διάφοροι Miller. Οι ελληνικοί ανεμόμυλοι αξιοποιούσαν την ενέργεια των ανέμων για να αλέθουν δημητριακά αλλά και διάφορα υλικά όπως το ταμπάκο και την κιμωλία. Όπως όμως και οι άλλοι ευρωπαίοι οι έλληνες τους χρησιμοποίησαν και για να πριονίζουν ξύλα και να αντλούν νερό

πηγή

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s