Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις;

Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις;
Της Έλενας Ακρίτα

Γιάννης Μακρυγιάννης :
            «Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.»
            24η Μαρτίου. Παραμονή της μεγάλης επετείου.
Τι το ‘θελα να ξανανοίξω τα «Απαντα» του Μακρυγιάννη;
Μου ανέβηκε η πίεση πιο πάνω κι απ’ το έλλειμμα.
Τα είπε όλα ο άνθρωπος, καλή του ώρα εκεί που είναι (και κακή μας ώρα εδώ που είμαστε):
Μια Ελλάδα να παρελαύνει για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει απομείνει να συντηρεί την ιστορική μνήμη είναι ένα κατακαημένο διαζευκτικό: «Ή». Τότε «Ελευθερία ή Θάνατος». Μετά «Καραμανλής ή τανκς». Σήμερα «Αυτοδυναμία ή χάος». Από πότε η αυτοδυναμία είναι το αντίθετο του χάους, κανείς δεν το ‘βρε και
δεν το ‘πε ακόμα.
Παραμονή, λοιπόν. Που σημαίνει ότι, τώρα που γράφω, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απολογισμοί: πόσες μούντζες πέσανε (αν πέσουνε), πόσα γιαούρτια εκσφενδονίστηκαν, πόσα λιπαρά είχαν, πόσα τα αγελαδινά και πόσα τα κατσικίσια. Δεν ξέρω (ακόμα) αν έχει μετατραπεί το «ιστορικό κέντρο» σε «ανιστόρητο απόκεντρο».
Δεν ξέρω αν υπάρχει Πλατεία Συντάγματος: Γιατί Σύνταγμα, στάνταρ δεν υπάρχει.
             «Το θερίον είπαν θερίον και ο άνθρωπος είναι χειρότερος».
Εμένα θα μου πεις; Εδώ, στην Ελλάδα για την οποία πολέμησες, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές.
Ολα τα «άνθη του Κακού».
Κι έχει και τον «κόσμο» που μάθαμε να λέμε «κοσμάκη». Χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς εφάπαξ, χωρίς ρεύμα, χωρίς φράγκο, χωρίς αύριο, χωρίς ελπίδα, χωρίς όνειρο. Τα όνειρα εκδικούνται! Εκδικούνται έναν λαό που έκανε το έγκλημα να πιστέψει πως μια ροζ τσιχλόφουσκα είναι το αύριό του.
               Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις;
Τι πά’ να πει «τσιχλόφουσκα»;  Εδώ δεν καταλαβαίνουμε εμείς. Τι έγινε, Παναγιά μου; Από πού προέκυψαν τόσοι ανάπηροι και παίρνουν και επίδομα; Ετσι εξηγείται η κούρσα που με πήγε σπίτι μου μέσω Δομοκού. Σε τυφλό ταξιτζή έπεσα, αλλά την ταρίφα μια χαρούλα ήξερε να την βάλει διπλή και τρίδιπλη!
           «Ο Ηλιος εβασίλεψε, Ελληνά μου
Βασίλεψε και το φεγγάρι εχάθη.»
         Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις;
Τους αριθμούς; 1.300.000 οι άνεργοι. 14.000.000 δισ. λέει η Λαγκάρντ (μια ασπρομάλλα πολύ σικ, δεν συστηθήκατε, ε;) πρέπει να εξοικονομηθούν μέχρι τον Ιούνιο. 510 ο μισθός του Ελληνα. 375 ο μισθός στην Κροατία – προς τα εκεί βαδίζουμε κι εμείς περήφανα ως έθνος!
«Βαδίζουμε» κράτα το το ρήμα. Γιατί το «οδηγούμε» τείνει να καταργηθεί.   Μια 70άρα ευρώ θέλεις για να γεμίσεις ντεπόζιτο. (Κατάλαβες τώρα γιατί δεν καταργούν τις παρελάσεις; Για να προπονείται ο κόσμος στο βάδην!)
           «Είμαστε στο εμείς κι όχι στο εγώ».
           Εμείς μπορεί να ήμασταν στο «εμείς». Οι κυβερνώντες όμως ήταν στο «εγώ». Γι’ αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Σιγά σιγά, «ανεπαισθήτως» που λέει κι ο άλλος μέγας… Σιγά σιγά «ανεπαισθήτως» μάς βάλανε κι εμάς στη δική τους λογική. Το δικό τους «εγώ» έγινε και δικό μας. Κι εδώ είναι οι ευθύνες μας. Πολλές ευθύνες. Μόνο που εμείς τις πληρώνουμε. Ο πολιτικός τις προσπερνάει: Δεν
φταίει ποτέ αυτός. Φταίει ο προηγούμενος, ο επόμενος, φταίει όποιος ψήφισε, όποιος δεν ψήφισε, όποιος νομοθέτησε, όποιος κατάργησε, όποιος επανίδρυσε, όποιος διόρισε, όποιος απέλυσε, όποιος έδωσε αυξήσεις, όποιος έκανε μειώσεις. Τρέχα γύρευε, μεγάλε Μακρυγιάννη.
Δεν βγαίνει άκρη με το «εμείς» και το «εγώ».
24η Μαρτίου. Παραμονή της μεγάλης επετείου.
Τα κόμματα καίγονται με τα προεκλογικά, οι αρχηγοί τους καίγονται αν θα ξαναδεχτούν πίσω τους «αντιμνημονιακούς», οι «μνημονιακοί» απειλούν θεούς και δαίμονες, ο κακός χαμός σου λέω.       Και μέσα στο χάος παραδώσαμε και το μετάλλιο του Σπύρου Λούη σε ξένο οίκο δημοπρασιών. Γιατί όχι; Αλίμονο! Αλλά 1.432 αντίστοιχα μετάλλια έχουμε με ιστορική αξία βαριά σαν τον ίσκιο του γεροπλάτανου, ένα πάνω, ένα κάτω, εκεί θα τα χαλάσουμε;
                «Γι’ αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμεν».
                 Στα ίδια μάρμαρα σήμερα αναρτούν πανό τα κόμματα. Λες κι είναι τσιφλίκι τους. Και δεν το ‘πες μόνο εσύ. Το ‘πε κι ο Ρίτσος: «Σ’ ετούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει». Δε βαριέσαι. Οσο άκουσαν εσένα τόσο άκουσαν κι εκείνον.
24η Μαρτίου. Παραμονή μιας επετείου που μας βρίσκει πάλι στο σημείο μηδέν:
               «Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.»

Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις; Αφού εσύ τα είπες!  Ολα ! !

3 σκέψεις σχετικά με το “Μεγάλε Μακρυγιάννη, τι δεν καταλαβαίνεις;

 1. Νομίζω ότι το κείμενο αυτό είναι ασυνάρτητο και αυτος που το γραφει παραείναι πεισμένος ότι έιναι αστείος. Δεν καταλαβαίνω πως πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο και τι εννοεί με τα μισά που λέει.

  «Κατάλαβες τώρα γιατί δεν καταργούν τις παρελάσεις; Για να προπονείται ο κόσμος στο βάδην!»
  Πετάει μια πλάγια μπηχτή ότι πρέπει να καταργηθούν οι παρελασεις;
  Το θέμα του άρθρου υποτίθεται ότι ήταν τα προβλήματα της Ελλάδας. Λοιπόν η κυρία συγγραφέας θεωρεί ότι τα λεφτά του ταξιτζή, το μεταλλιο του Σπύρου Λούη, οι παρελάσεις και το αν τα κόμματα κολλάνε πανώ στα μαρμαρα μπαίνουν στο ίδιο καζάνι με το μνημόνιο και την απειλή της επιβίωσής μας.

  Πολύ ωραίο το κυνικό χιούμορ. Καμιά ουσία υπάρχει σε όλο αυτό; Έχει αποφασίσει η συγγραφέας τι την απασχολεί ή απλά σχολιάζει ότιδήποτε βγήκε στις ειδήσεις τον περασμένο μήνα;

  «Εμείς μπορεί να ήμασταν στο «εμείς».»
  Εύκολο να αποδίδει κανείς όλη την ευθύνη στους κυβερνώντες. Ο Μακρυγιάννης είπε τη φράση αυτή γιατί ανέκαθεν η πλειοψηφία ήταν στο «εγώ». Μπορεί αυτό να άλλαζε σε καιρό πολέμου από την ανάγκη αλλά όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα ήταν πάντα στο «εγώ». Ο Μακρυγιάννης μίλαγε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από το πόσο κακιά κυβέρνηση είχαμε. Μίλαγε για την πήγη όλων των προβλημάτων της ανθρωπότητας.

  Ο Μακρυγιάννης ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, σε αυτό συμφωνώ.
  Η συγγραφέας αυτού του κειμένου από την άλλη, νομίζω πραγματικά ότι δεν ξέρει τι λέει.

  Μου αρέσει!

 2. Ο Μακρυγιάννης έχει μεγάλο δίκιο. Αλλά και ο Γιάννης έχει το μικρό του δίκιο. Η κυρία που έγραψε το άρθρο έβαλε αρκετές περικοκλάδες και τα απλά του Μακρυγιάννη τα έκανε σύνθετα. Εμείς δεν είμαστε για τόσο σύνθετα. Λίγα και απλά να τα καταλαβαίνουμε βρε παιδιά, γιατί «αύριο η ψυχή μας κάνει πανιά».

  Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s