Πηγαίνω να πεθάνω αύριο…

Πηγαίνω να πεθάνω αύριο και γράφω αυτά τα λόγια, κάτω από το φώς ενός πυρσού,περιμένοντας το ξημέρωμα.

Συλλογίζομαι ότι η φαντασμαγορία τών αστεριώνκαι η λάμψη τους είναι πολύ διαφορετική από το σκοτάδι που περιβάλλει τα πτώματα που βρίσκονται μπροστά μου.

Οι ίδιες λάμψεις που όμως είναι χρωματισμένες με την κόκκινη λάσπη που ποδοπατώκαι που η στυφή τους μυρωδιά με αηδιάζει τόσο όσο και η γνώση του ότιαύριο θα είμαι ένας από αυτούς.

Εγώ ο Αγαθοκλής, Σπαρτιάτης στρατιώτης, φυλάω το πέρασμα τών Θερμοπυλών.

Ξέρω ότι σήμερα είμαστε περικυκλωμένοι και ότι ο τόπος αυτός θα είναι ο τάφος μουκαι ενώ το σκέπτομαι το στομάχι μου νοιώθει το κρύο,σαν ήδη να έχει εισβάλει η ψύχρα τού θανάτου στο σώμα μου.
Γι’ αυτό γράφω προσεκτικά και κάνοντας το τα χέρια μου σταματούν να τρέμουν
και οι φόβοι μου σβήνουν.
Όχι, δεν θα προσπαθήσω να φύγω μεσ’ στο σκοτάδι, αντίθετα γράφω
και τα λόγια μου αυτά θα μιλούν όταν θα είμαι νεκρός.
Θα σας εξηγήσουν γιατί δέχομαι το πεπρωμένο μου, έτσι ώστε να κάνουν κατανοητά τα κίνητρα
  εκείνων που περιμένουν το θάνατο εδώ.

Εμείς, οι Σπαρτιάτες τού Λεωνίδα, φρουροί τού βασιλιά, λένε ότι είμαστε οι μόνοι άνδρεςοι οποίοι είχαν επιλεγεί μεταξύ εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη περιφρόνησηγια τον πλούτο και την πολυτέλεια, και δεν αφεθήκαμε ποτέ να διαφθαρούμε  απ’ το χρυσό,αλλά σας λέω ειλικρινά ότι όποιος ισχυρισθεί  κάτι τέτοιο ψεύδεται.

Στην Κόρινθο, για πρώτη φορά είδαμε χρυσό και ασήμι σε αφθονίακαι σιγά – σιγά αρχίσαμε να ανυπομονούμε για τη λεία,όμως πολύ γρήγορα αντικρίσαμε αδελφό να μαλώνει με τον αδερφό του για ένα ασημένιο κύπελλο,ή τους άνδρες που είχαν πολεμήσει μαζί, να μαλώνουν για μια σκλάβα με πράσινα μάτια.

Ο Λεωνίδας μας είδε κυριευμένους από την απληστία, και μας κάλεσε στην αγορά. Εκεί, έριξε ό,τι τού αναλογούσε στο έδαφος και είπε:

«Eδώ είναι μερίδιο μου, αλληλοσκοτωθείτε για να το πάρετε»

Εμείς, οι τριακόσιοι άνδρες τής φρουράς του, ντροπιασμένοι,ρίξαμε κάτω το πλούτο μας  με τον ίδιο τρόπο.

Από εκείνο το βράδυ βγήκαμε μέσα από το μαρμάρινο ανάκτοροκαι κοιμόμαστε έξω από την πόλη κάτω από λινές σκηνές μας.
Όλοι οι άνδρες τού στρατού τής Σπάρτης μας επαίνεσαν και είπαν:
«Αυτοί είναι οι μόνοι άνδρες που δεν είναι δυνατόν να δωροδοκηθούν.»

Όμως για να μοιραστούμε το χρυσό δεν μας ενδιέφερε πλέον,επειδή είδαμε την τιμή τής χλιδής που μας φάνηκε τόσο υψηλήώστε ούτε και ένας από τους τριακοσίους είχε το κουράγιο να παραμείνει στην πόλη.

Έτσι, όταν αναγνωρίσαμε τον Ξέρξη, πάνω στο λόφο,ντυμένο με μετάξι δεμένο με πολύτιμους λίθους, τον υποτιμήσαμε.

Βέβαια, το ίδιο βράδυ αυτός μας πρόσφερε ένα τεράστιο φορτίο χρυσού,προκειμένου να φύγουμε από το πέρασμα και νοιώσαμε πάλι το σκουλήκι τής απληστίας μέσα μαςκαι νομίζω ότι ο καθένας αισθάνθηκε την επιθυμία τού πλούτουώστε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να  ζήσει,αλλά ο Λεωνίδας στήθηκε πάλι μπροστά μας.

Αυτός μας γνωρίζει και γι ‘αυτό δεν μίλησε για την τιμή, για τη δόξα ή για τη Πατρίδα,γιατί ήξερε ότι αυτή τη φορά αυτοί οι ορισμοί θα ήταν κούφιες λέξεις στα αυτιά μαςμπροστά στην λέξη ζωή.

«Ίσως κάποιος θέλει να συνεχίζει να ζει στην Κόρινθο – είπε – και όποιος θέλει  μπορεί να λάβει το μερίδιο του και να μ’ αφήσει. Σε όποιον θα το κάνει τού προτείνω να φορτώσει πολύ χρυσό προκειμένου να ξεχάσει τα πρόσωπα τών φίλων που θα αφήσει πίσω του και για του χρησιμεύσει ακόμα προκειμένου να ξεχάσει το αίμα αυτών που θα πεθάνουν για την προδοσία του, πέρα εκεί στο στενό πέρασμα. »

Αυτό δήλωσε, μετά κοίταζε σιωπηλός ενώ κανείς δεν κινήθηκε και κανένας από μαςδεν πέταξε τα όπλα και ότι για μια στιγμή, μόνο για μια στιγμή,θα χαιρόταν να είναι εκεί μαζί με τον βασιλιά μας.

Αυτό συνέβη και όποιος λέει αλλιώς, αξίζει να πεθάνει!
Για εμάς, τους Σπαρτιάτες τού Λεωνίδα, φρουρούς τού βασιλιά,λένε ότι είμαστε άνδρες μεγάλης αξίας, που δεν φοβούνται το θάνατοκαι περιφρονούν τη λεπίδα των όπλων τού εχθρού.

Εγώ, αλήθεια σας λέω, ότι όποιος το λέει αυτό ψεύδεται επειδή βλέποντας το στρατόπεδο τού εχθρού, γεμάτο με όπλα, σφίγγει η καρδιά από φόβο στο κόψιμο τής λεπίδας και στον πόνο από τις πληγές του, όμως περισσότερο από αυτόν τον πόνοφοβόμαστε την περιφρόνηση από τον φίλο που αγωνίζεται στο πλευρό μας,τη ντροπή τής γυναίκας που περιμένει την επιστροφή μαςή την απόρριψη από τον γέροντα που κάποτε πολέμησε για μας.

Για όλα αυτά, κυριαρχούμε πάνω στους φόβουςκαι ο αγώνας μας διακατέχεται από μια άγρια μανία που λάμπει στα μάτια μας,αλλά αυτή η έκφραση δεν είναι το μίσος για τον εχθρό αλλά για τον φόβο,που φαίνεται ότι πάντα περπατάει δίπλα μας και ότι ο καθένας μας μπορεί να είναι ο επόμενος .

Έτσι είναι και όποιος λέει αλλιώς, αξίζει να πεθάνει!

Για εμάς, τους Σπαρτιάτες τού Λεωνίδα, φρουρούς τού βασιλιά,λένε ότι είμαστε άνδρες έντιμοι που αγωνίζονται για την ελευθερία τών Ελλήνων πολιτών, τη δικαιοσύνη και τους νόμους,όμως την αλήθεια σας λέω, όποιος  το λέει ψεύδεται.

Αύριο τα ξημερώματα θα αδράξουμε τις ασπίδες μας και, αφού θα έχουμε στα χέρια τα δόρατα,θα ακουστούν οι ύμνοι μας τού πολέμου να αντηχούν στο κάθε μας βήμακαι θα επιτεθούμε ενάντια στις ορδές τών βαρβάρων.

Εγώ θα προχωρώ, αγκώνα με αγκώνα, διατηρώντας τη θέση μου στη σφιχτή φάλαγγακαι θα αισθανθώ τη ζεστασιά από το φώς τού ήλιου, τη μυρωδιά τού σιδήρου, τον ιδρώτα τών ανδρών,  και θα ξέρω ότι όλα αυτά θα τα κάνω για τελευταία φορά.

Η λόγχη μου θα καλυφθεί με αίμα και θα σκοτώσει δέκα βαρβάρους, ή εκατό, ή χίλιους,αλλά αυτό λίγο θα χρησιμεύσει, γιατί κοιλιά μου θα είναι διάτρητη από τις λόγχες τού εχθρούκαι θα πεθάνω.Όμως δεν θα το κάνω για την ελευθερία τών Ελλήνων, ούτε για τη δικαιοσύνη και το νόμο,και ακόμη δεν θα πεθάνω ούτε για την Σπάρτη.  Θα πεθάνω για να μη με δώ σκλάβο,σέρνοντας τις αλυσίδες τής δουλείας στις ερήμους τής Μ. Ανατολής.

 

Πεθαίνω για να εκδικηθώ τον Αγησίλαο, τον φίλο μου,που είδα χθές το πτώμα του τρυπημένο από ένα βέλος αιγυπτιακό,θα πεθάνω μαζί με τον Aγχίλοχοπου έχει καλύψει το πλευρό μου με την ασπίδα του σε δέκα μάχες,και αύριο θα με καλύψει για τελευταία φορά,θα πεθάνω για τον Λεωνίδα, ο οποίος μας οδηγεί στο θάνατο, αλλά και που τού είμαστε ευγνώμονες γιατί πρώτα μας έκανε άνδρες!

Αύριο, όταν θα πέσει η νύχτα,η φρουρά τού βασιλιά Λεωνίδα θα καταλήξει  απλά ένας σωρός από νεκρούς, στη συνέχεια μια χούφτα από οστάκαι στη συνέχεια τίποτα.

Ίσως κάποτε, όταν θα ξεχαστεί το όνομα της Σπάρτης,αλλά και όταν η τεράστια αυτοκρατορία του βασιλιά των βασιλιάδων θα πέσει στη λήθη,κάποιος θα θυμάται τη θυσία μαςκαι θα δεί ότι με τον θάνατος μας γίναμε γενναίοι και πιστοίκαι ακόμα όλα όσα δεν μπορέσαμε να γίνουμε στηζωήκαι στη συνέχεια να πεί: 

«Οι Σπαρτιάτες τής φρουράς τού βασιλιά Λεωνίδα πέθαναν εδώ και πολύ καιρό, αλλά η μνήμη τους είναι αθάνατη.»

Έτσι θα είναι και όποιος λέει αλλιώς, αξίζει να πεθάνει! 

Ένας από τους τριακοσίους.

Μετάφραση κειμένου τού Dr. Carlo Boccadifuoco  από τα Ιταλικά

Πηγή

3 σκέψεις σχετικά με το “Πηγαίνω να πεθάνω αύριο…

 1. Σαν μυθιστόρημα ενδιαφέρον. Σε τραβάει να το διαβάσεις. Σαν ιστορική καταγραφή κόκκινη κάρτα! Ιταλική μακαρονάδα με μπόλικη σάλτσα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κάθε Σπαρτιάτης νοιαζόταν μόνο για την πάρτυ του. Ακόμα κι όταν υπερασπιζόταν τον διπλανό του το ‘κανε στεγνά, συμφεροντολογικά, συναλλαγματικά. Δεν ήταν άγιοι οι Σπαρτιάτες, αλλ’ όχι κι έτσι!!! Βιβλία θέλει να πουλήσει ο Ιταλός. Δε θα του τα διαφημίσουμε εμείς εις βάρος της αλήθειας.

  Μου αρέσει!

 2. «Ω ΞΕΙΝ’, ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ» (Σιμωνίδης ο Κείος)
  και ο Καβάφης:
  Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
  ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
  Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
  δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
  αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
  γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
  είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
  πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
  Αυτή είναι η ελληνική συνείδηση για τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα.
  Και για όποιους ψάχνουν περισσότερο ένα κλίκ στο επόμενο:
  http://www.servou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1366:q-q-&catid=63:istoria&Itemid=119

  Μου αρέσει!

 3. Από τον φίλο/η που δεν του άρεσε το πρώτο σχόλιο παρακαλώ, αν θέλει, να πει τον λόγο. Η υπόδειξη του λάθους μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s