Όλα αρχίζουν από τον καιρό που κάποιοι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν τις προφητείες του π. Παϊσίου με απώτερο σκοπό τί άλλο; το χρηματικό κέρδος. Ξαφνικά όλοι ζητούν από τα βιβλιοπωλεία τις προφητείες του γκουρού Παϊσίου για τα μέλλοντα. Καλά καλά δεν ξέρουν ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, αλλά θέλουν να διαβάσουν τις προφητείες, όχι τις διδαχές του, ούτε τον βίο του. Η δικαιοσύνη σε πρώτο επίπεδο θα έπρεπε ήδη να είχε κινητοποιηθεί με τους ανεγκέφαλους που θησαυρίζουν πουλώντας αδιάκοπα ένα σωρό βιβλία με τον Γέροντα.

Ο γέροντας Παΐσιος συμφωνούμε όλοι νομίζω πως είναι ένας άνθρωπος σαν κι εμάς με αρχή, μέση και τέλος. Γεννήθηκε, έζησε, πέθανε. Δεν αμφισβητείται η ύπαρξή του. Ο 27χρονος δεν θα θιγόταν αν κάποιος έφτιαχνε σελίδα υβριστική ή σατυρική στο fb με κεντρικό πρόσωπο τον παππού ή την γιαγιά του, τον πατέρα του ή την μητέρα του, έναν καλό του φίλο και σε αρκετά χρόνια με τον ίδιο; Δε νομίζω πως είναι αστείο να τα βάζει κανείς με έναν πεθαμένο. Περισσότερο με ένα γεροντάκι που ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν, ούτε προξένησε κάποια δυστυχία στον τόπο. Όσο για τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι βέβαιο πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ελευθερία του άλλου να κάνει και να πιστεύει ό,τι θέλει αρκεί να μην σε θίγει. Είμαι βέβαιος πως ο γέροντας Παϊσιος δεν θα θιγόταν. Θα χαμογελούσε και θα ευλογούσε αν ζούσε κι αν μάθαινε πως έχει fb.

Όμως στ’ αλήθεια από πού πηγάζει αυτή η μανία, αυτή η λύσσα να προσβάλλουμε τη θρησκεία εν ονόματι της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μόνο εκεί είμαστε ελεύθεροι και δημοκρατικοί! Μου προξένησε φοβερό προβληματισμό μια σκηνή που είδα σε βιντεάκι στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων, που έδειχνε την κλασική Ελένη Λουκά να λέει, να λέει, και το πλήθος να την περικυκλώνει και να της συμπεριφέρεται απαράδεκτα. Αυτοί οι άνθρωποι που μεγάλο μέρος  της κοινωνίας τους θεωρεί σπιναλογγίτες, τη στιγμή που δηλώνουν ελεύθερα αυτό που έχουν επιλέξει να είναι κάθονται και ασχολούνται με μια φωνή που χάνεται στο πλήθος και πολύ περισσότερο με ένα πρόσωπο που πάσχει κι αυτό με τα δικά του προβλήματα. Δεν μπορεί εσύ ο προοδευτικός και ο ελεύθερος που έχεις υποστεί τον παραγκωνισμό να αποκλείεις με τη σειρά σου τον απέναντι που έχει άλλη άποψη. Έλεγε ένας αναρχικός σε μια κουβέντα μας, θα σκοτώσω τον φασίστα για να μην με προλάβει. Και αναρωτιέμαι ποιος κατηγορεί για φασισμό ποιον;

Είναι κουραστικό να απορρίπτεις τον άνθρωπο για τις απόψεις του, και το κάνουν αυτό κατα κόρον οι κατα τα άλλα ελεύθεροι, οι μπροστά, οι δήθεν για μένα εναλλακτικοί. Αυτοί που είναι ελεύθεροι και δημοκράτες ως εκεί που δεν τους πατάς τον κάλο, ως εκεί που συμφωνείς μαζί τους. Και είναι πολλές φορές πιο κομπλεξικοί από κάποιους δεκτικούς χριστιανούληδες.

Συνελήφθη ο 27χρονος για την κουταμάρα που έκανε, και ξεσηκώθηκαν πολλοί με χειρότερες ύβρεις για τον γέροντα Παϊσιο. Αναρωτιέμαι, ποιος έχει ψυχολογικά, ο θρησκόληπτος ή αυτός που κάθεται κι ασχολείται με τόση υπεράσπιση με σελίδες στο fb, που αν το ρεύμα κοπεί, τελειώνει και το fb. Θέλω να πω πως είμαστε όλοι ανάπηροι και το σκηνικό μοιάζει αλλόκοτο αν το σκεφτείτε σοβαρά. Όμως και πάλι έχουμε παίξει το παιχνίδι τους. Συλλαμβάνονται άνθρωποι από το fb! θα μου πεις είναι ένας χώρος με λεπτές ισορροπίες.

Ναι αλλά τελικά δεν μπορεί κανείς να σε βλάψει παρά μόνο εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Ας μην δημιουργούσε τη σελίδα αυτή! ας δημιουργούσε κάποια άλλη άλλου ενδιαφέροντος. Ας μην δημιουργούν κάτι χριστιανοί σελίδες με τον γέροντα Παϊσιο στο fb! Αν είναι δυνατόν! γίναμε φίλοι στο fb με αγιασμένες μορφές και τι άλλαξε; η μαρτυρία των χριστιανών παραμένει μονάχα σε μια σελίδα του fb και έτσι έχουν κάνει το χρέος τους. Το ενδιαφέρον τους μονάχα αφορά στην επαναφορά της Πόλης. Ας μην πουλούσαν κάποιοι έμποροι τις προφητείες του. Ο ίδιος ο γέροντας θαρρώ πως δεν βλάπτεται καθόλου. Ένα χαμόγελό του κάνει τόσο ξεκαρδιστικά τα πρόσωπα όσων μανιωδώς πάλι βρίζουν τη θρησκεία, τους χριστιανούς, τον ίδιο. Όχι γιατί έχουν δίκιο ή άδικο, αλλά διότι βλέπει κανείς την αναπηρία του σύγχρονου ανθρώπου, που θα όφειλε να είναι πολιτισμένος  κατα τα άλλα, να γίνεται όλο και πιο πρωτόγονη.

Ας χειροκροτήσουμε όλους με θερμά παλαμάκια όσους εφόσον δεν τους ενδιαφέρει όπως λένε η θρησκεία κάθονται και χάνουν τον καιρό τους για να δηλώσουν κάτι, να δημιουργήσουν νέες σελίδες με εμπνευσμένο υβριστικό περιεχόμενο! Ας χειροκροτήσουμε τους ελεύθερους! Άλλο ένα χειροκρότημα για την μπάντα μας, τους δημοκράτες. Και ένα τελευταίο θερμό όμως χειροκρότημα για τα κρουστά μας! σ αυτούς που χαρίστηκε απλόχερα τόσο μυαλό.