Μαζί έχουμε πετύχει πολλά, πάμε γι’ άλλα;

Μαζί έχουμε πετύχει πολλά! κι αν επιτρέψει ο Θεός να έχουμε ειρήνη αξίζει να συνεχίσουμε και γι’ άλλες πολιτείες πάλι μαζί! Αφήνοντας πίσω κακές στιγμές, λάθη, ατέλειες, εγωισμούς. Αν πούμε πως θέλουμε κάτι να κάνουμε, κάτι να γίνει, κάτι να μείνει είναι ώρα να συναντηθούμε και να συντονιστούμε προκειμένου να υλοποιήσουμε τα οράματά μας, προκειμένου να δώσουμε τα χέρια και να συνεργαστούμε. Με στόχο να πλάσουμε με λίγο ουρανό και τα καλύτερα υλικά που διαθέτει ο καθένας τις σκέψεις, ιδέες και προτάσεις αξιόλογες που μας γεμίζουν, που μας ενισχύουν, που μας βοηθούν να ανέβουμε ο ένας στην πλάτη του άλλου για να δούμε μακρύτερα. Η μιζέρια μάς ψιθυρίζει να τα παρατήσουμε. Η διάθεση για ουσιαστική συγ-χώρεση φαίνεται να έχει ξεφτίσει και να κοιμάται βολεμένη στην αγκαλιά της αδιαφορίας και της ιδιοτέλειας.

Το πλαίσιο της παρέας αυτής περιχαρακώνεται στην εξής πρόταση. Είναι μια προσπάθεια νέων να συναντηθούν και να συνεργαστούν προκειμένου κάτι αξιόλογο, κάτι δημιουργικό, κάτι ελπιδοφόρο να καταθέσουν, το οποίο πηγάζει από μέσα μας ως επιλογή και όχι ως εντολή. Προσπαθεί να είναι μια γνήσια προσπάθεια που θέλει να υπερβεί τον αλτρουισμό αντικαθιστώντας τον με μια απλή πρόταση προσωπικής αφύπνισης και ταυτόχρονα ομαδικής δύναμης.

Δεν είναι σύλλογος, δεν είναι θρησκευτικό blog. Παρά μόνο είναι ένας χώρος άντλησης συγ-κίνησης, συμ-παράστασης, συμπόρευσης με όσους θέλουν να μην μένουν άπραγοι, με όσους θέλουν να κινούνται, να μαθαίνουν. Είναι απλά μια ομάδα, μια παρέα που διατηρεί τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό, την φρεσκάδα και την όρεξη για ζωή συρρικνώνοντας έτσι το σκοτάδι, τους φόβους, την αδιαφορία. Οι περισσότεροι αγωνιζόμαστε να είμαστε συνεπείς στα της πίστης στο Θεό και από εκεί εμπνεόμαστε και ενισχυόμαστε αλλά δίχως να καθιστούμε τον χώρο αυτό σάλπιγγα, δίχως να έχουμε σκοπό για κήρυγμα, και σε καμιά περίπτωση να συμπεριφερόμαστε σαν «θρησκευτική αστυνομία». Ο καθένας με το βίωμα του ας γίνεται απλά και αθόρυβα «η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο» μέσα από τις ειλικρινείς σχέσεις του με τον συνάνθρωπο.

Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά σε μια συνάντηση που θα γίνει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα.

Απλά κρατάμε την ημερομηνία όσοι ενδιαφερόμαστε και περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς…για να δηλώσουμε συμμετοχή.

Ευπρόσδεκτοι είναι αυστηρά όσοι έχουν πραγματική διάθεση και ενδιαφέρον, όσοι δεν παρεξηγούνται με κάθε αφορμή που βρίσκουν, όσοι έχουν σκοπό να κινητοποιηθούν με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, όσοι θα αφήσουν απ’ έξω εμπάθειες, στερεότυπα και εμμονές και όσοι δεν έχουν σκοπό η γκρίνια και οι οι εγωισμοί να αποτελέσουν εμπόδιο σε ό,τι σχεδιάζουμε. Με αυτές κυρίως τις προϋποθέσεις όποιος θέλει μπορεί να είναι μαζί μας. Αλλιώς υπάρχουν τόσες προσπάθειες, εξάλλου ποτέ δεν εμφανίσαμε ένα προφίλ που αποτελεί παράδειγμα ή έχει σκοπούς ένταξης μελών.

16 σκέψεις σχετικά με το “Μαζί έχουμε πετύχει πολλά, πάμε γι’ άλλα;

 1. Ἐναρκτήριο δευτερόλεπτο. Πολύτιμα λεπτά.
  Καλή ὥρα… ἑβδομάδα… μῆνα… χρονιά.
  Καλούς λογισμούς… ἐλπίδες… προσπάθειες… ἀποτελέσματα…
  Εὐπρόσδεκτο ὅ,τι καί ὅσο μπορεῖ ὁ καθένας.
  Εἴτε φανερα. Εἴτε ἀθόρυβα καί μυστικά.
  Ἡ ἀγάπη καί ἡ ἀλήθεια σφραγίζουν τήν ἀξία σέ κάθε περίπτωση.

  Μου αρέσει!

 2. Η συνάντηση πού θα γίνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το απόγευμα;

  Εμείς, η μικρή μερίδα αυτών που έχουμε όλη την καλή διάθεση και προσπαθούμε να κάνουμε πέρα τα διάφορα κόμπλεξ μας, αλλά την άλλη μέρα το πρωί γράφουμε, πότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά;

  Μου αρέσει!

 3. «Βίος άνευ λόγου μάλλον ωφελείν πέφυκεν, ή λόγος άνευ βίου» Αν έχεις βιώματα έστω κι αν δεν μιλάς, οφελείς περισσότερο παρά αν μιλάς χωρίς βίωμα, γράφει σε κάποιον φίλο του ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης. Και έτσι είναι. Και ευχόμαστε να υπάρχει σε όλους το βίωμα. Επειδή όμως ο χώρος του διαδικτύου είναι κατεξοχήν χώρος δια-λόγου. Και επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτός που λέει κάτι έχει βιώματα ή όχι, ας μην είμαστε προκατηλειμμένοι απέναντι στον λόγο που εκφράζει με παρρησία την πίστη και ελπίδα στον Χριστό.
  Μακρυά από φανφάρες και βερμπαλισμούς αυτός ο Λόγος είναι πάντοτε φωτεινός και επίκαιρος. Δεν είναι κήρυγμα που κατακεραυνώνει τους αντίθετους ούτε επιβάλλει τίποτε σε κανένα. Είναι πρόταση ζωής. Ανοικτή προς όλους. Χωρίς φόβο και πάθος.
  Δεν χρειάζεται να ζούμε με την αγωνία μήπως μας ξεφύγει η λέξη Χριστός περισσότερες από μία φορά το μήνα και μας χαρακτηρίσουν γραφικούς ή θρησκόληπτους. Το πρόβλημα θα είναι δικό τους και όχι δικό μας. Διαφορετικά πέφτουμε από την Σκύλλα στη Χάρυβδη και χάνουμε το παιχνίδι με αυτογκόλ.

  Μου αρέσει!

  1. το χω διαβασει αυτο στο οποιο αναφερεσαι, διότι αποτελεί αντικείμενο της διατριβής μου. Να τι έχω σημειώσει σχετικά: Προς τον εκλαμπρότατο Ιέρακα-ο βίος χωρίς λόγια ωφελεί περισσότερο ,παρά λόγια χωρίς βίο. Γιατί ο πρώτος, και όταν σιωπά, ωφελεί, ενώ ο άλλος,και όταν φωνάζει, ενοχλεί. Εάν λόγος και βίος συμπέσουν, τότε αποτελούν κόσμημα όλης της ενάρετης ζωής

   Μου αρέσει!

 4. «Αν έχεις βιώματα έστω κι αν δεν μιλάς, ωφελείς περισσότερο παρά αν μιλάς χωρίς βίωμα» αυτό τα λέει όλα. Είτε έχεις είτε δεν έχεις βιώματα σκοπός είναι να παλεύεις, να γίνεσαι πρόταση. Δεν χρειάζεται κήρυγμα, απλά. Γιατί και η τάση για κήρυγμα πολλές φορές κρύβει, ανασφάλειες, ψυχαναγκασμό, πάθη ωραία…

  Μου αρέσει!

 5. Μάλλον μπερδεύεσαι με την χρήση της λέξης κήρυγμα. Ίσως και να έχεις κάποιες άσχημες εμπειρίες. Κάποιος που σε στήνει απεναντί του καί ξεχνάει νά βάλει κόμμα καί τελεία. Λίγο πολύ όλοι ζούμε παρόμοιες καταστάσεις. Και σε διάφορους χώρους (πολιτικό, αθλητικό, θρησκευτικό, καλλιτεχνικό, ιδεολογικό κλπ).
  Εγώ πάντως δεν μίλησα για κήρυγμα, αλλά για πρόταση ζωής. Τώρα γιατί εσύ το γυρίζεις στο κήρυγμα; Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Νομίζω πάντως δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις λέξεις αλλά να στοχεύουμε στην ουσία.
  Επίσης δεν καταλαβαίνω, πώς μπορείς να γίνεις πρόταση χωρίς βιώματα; Ή αν το θέλεις κι αλλιώς, αν δεν εμπνέεσαι από κάτι γιατί παλεύεις;

  Μου αρέσει!

 6. Κατά τη γνώμη μου το αντι-ρήσεις είναι ένας χώρος που ο καθένας έχει το δικό του βίωμα. Πολλές φορές τα βιώματα του ενός συμπίπτουν με των άλλων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε όλοι κοινό βίωμα. Όσων αφορά το πως μπορούμε να γίνουμε πρόταση( αν και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το κάνουμε σκοπό σε ότι πράτουμε), πιστεύω ότι πρόταση γίνεσαι κάνοντας αυτό που σε ευχαριστεί με χαρά,χωρίς βαριεστημάρα, με συνέπεια και χωρίς γκρίνια. Ημουν σε ένα καράβι και είπαμε με την παρέα μου να τραγουδήσουμε. Μόλις αρχίσαμε κοίταξα τις αντιδράσεις των γύρω. Κάποιοι χαμογελούσαν, κάποιοι μας κοίταζαν σαν να λέγαν,μπράβο βρε παιδιά και πολλοί σιγοτραγουδούσαν μαζί μας. Πιστεύω πως για αυτούς γίναμε πρόταση. Χωρίς να το θέλουμε. Χωρίς να το επιδιώξουμε. Χωρίς να το κάνουμε σκοπό μας. Κάναμε απλά αυτό που μας ευχαριστούσε, προσπαθώντας να περάσουμε εμείς καλά και καταφέραμε να παρασύρουμε σε μια χαρούμενη κατάσταση τους γύρω μας.

  Μου αρέσει!

  1. Νομίζω θέτεις το θέμα στην σωστή βάση. Να είμαστε φυσικοί στην συμπεριφορά μας, χωρίς να το κάνουμε σλόγκαν. Πάντως είναι δύσκολη ισορροπία. Γιατί μπορεί κάποιος να κάνει κάτι για το θεαθήναι, αλλά μπορεί και το αντίθετο. Δηλαδή, να μην κάνει κάτι για το μη θεαθήναι. Με άλλα λόγια γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ ανθρωπαρέσκειας και υποκρισίας.
   Κάτι ακόμη. Θεωρώ ότι ένας χώρος συνάντησης και διαλόγου, όπως οι αντι-ρήσεις λειτουργεί σωστά όταν φιλοξενεί όλες τις απόψεις, θέσεις και αντιθέσεις μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας και του αλληλοσεβασμού.
   Οι συντονιστές του μπλόγκ μπορούν ασφαλώς να δίνουν το στίγμα του χώρου. Από κει και πέρα όταν γίνεται ένας διάλογος θέση έχουν τα επιχειρήματα και όχι οι ταμπέλες, γενικεύσεις, ειρωνείες κλπ. Τότε έχουμε πνευματικό ρατσισμό κι ας φωνάζουμε εναντίον του ρατσισμού.
   Τέλος προτείνω στον «αχαρακτήριστο» να διαβάσει πάλι για τον ρόλο του Αριστείδη Στεργιάδη στην Μικρασιατική καταστροφή.

   Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s