Να αλλάξει η κατάσταση, να αλλάξει η ζωή μας, αλλά ποτέ η ζωή μου και η δική μου κατάσταση. Από που να αρχίσω. Πόσο σ’ ευχαριστεί να σου χαϊδεύουν τα αυτιά και μέσα στο βόλεμα να φτάνεις σε ύψη πνευματικών συζητήσεων και νοημάτων όταν απλά δεν ξέρεις να συμπεριφέρεσαι και δεν έχεις διάθεση να μάθεις να είσαι άνθρωπος με αξιοπρέπεια. Πόσο ωραία είναι τα λόγια περί αγάπης και επανάστασης και τα χαμόγελα και αυτή η δήθεν καλοσύνη. Όταν όμως έρθουν ώρες δύσκολες και απαιτητικές, την ουρά στα σκέλια, μούγκα, και χίλιες σκέψεις πάντα πως ο άλλος φταίει και έχει την ευθύνη. Εσύ ποτέ και πουθενά. Τσάμπα μάγκες. Φθηνοί απόγονοι ηρώων.

«Συγγνώμη» «ευχαριστώ» «είσαι καλά;» «δεν πειράζει, να ‘σαι καλά» «καλημέρα». Λέξεις πανάκριβες! τόσο ώστε φαίνεται πως μόνο οι ακριβοί άνθρωποι τις μεταχειρίζονται. Το ευχαριστώ ξεχασμένο, θαμμένο, κουκουλομένο στην παράλογη ιδέα πως είναι δεδομένο! είναι υποχρεωμένος! το συγγνώμη άστο μην το ψάχνεις καν ούτε κι αυτό ξέρει που βρίσκεται εκεί που το έχεις. Για να μην αναφέρουμε τα άλλα, χαμένα στων συναναστροφών την εξοικείωση. Στου εαυτούλη την αγκαλιά. Στο συρτάρι της αδιαφορίας και στην ντουλάπα του δεν προλαβαίνω. Πόσο αξία έχει να τα ξεστομίζεις με την καρδιά σου. Πόσο ενισχύεσαι όταν παρόλο που (αντικειμενικά) δεν έχεις άδικο και σκύβεις το κεφάλι να ζητήσεις συγχώρεση ουσιαστική, πραγματική, γιατί εσύ μόνο αφουγκράζεσαι πως έσφαλες ως προς τον πλησίον.

Είμαστε λαπάδες! όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να περάσουμε από τα ωραία λόγια και από τα κηρύγματα στην πράξη, γκρινιάζουμε, παραπονούμαστε, δεν ενημερώνουμε ποτέ, δεν είμαστε ειλικρινείς, δεν εξηγούμαστε, δεν έχουμε ευθύτητα, άσε τι κάνει ο άλλος, εσύ; πως τοποθετείσαι απέναντί του όταν φαίνεται να σε δυσκολεύει. Ξέχασα είσαι εντάξει σε κάθε περίπτωση!

Τσάμπα μάγκες! φελλοί που νομίζουν πως έχουν επίπεδο. Που νομίζουν πως έχουν καταφέρει πολλά. Που ζούνε για να λατρεύουν την φιγούρα τους! Φθηνοί απόγονοι ηρώων που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο…δίχως θέληση, δίχως ευθύνη, δίχως αξιοπιστία. Δίχως να θυσιάζουν τίποτα, τίποτα, τίποτα! έτσι δεν γίνεται τίποτα όμως. Αν δεν μπορείτε, παρατήστε το, κάντε κάτι άλλο. Ποτέ δεν μάθατε να έχετε ενσυναίσθηση, να βάζεις δηλαδή τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και να του συμπεριφέρεσαι όπως ακριβώς θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν. Λαπάδες της καλοπέρασης που όλα στην ουσία τα έχετε γραμμένα μεταξύ αφαλού και γονάτου. Ένα είναι σίγουρο, δεν θα πεθάνετε νωρίς. Αχάριστοι μάγκες, αφού δεν θυσιάζετε τίποτα, μόνο την βόλεψη και αυτό σας φαίνεται βουνό, μην ανησυχείτε! Αυτοί που σκάνε και πονάνε φεύγουν γρήγορα από από τον ψεύτικο κόσμο!

Φθηνοί απόγονοι ηρώων, διαβάσατε τόσες φορές για τον Κολοκοτρώνη που τάϊσε τον δολοφόνο του αδερφού του και για κάποιον Άγιο Διονύσιο που έκρυψε τον φονιά του αδερφού του. Τι καταλάβατε; τι θαυμάσατε; οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην είχαν ύψος αλλά είχαν ανάστημα! Ήταν μάγκες! ήταν ήρωες! γιατί θέλει μεγάλη καρδιά και αντοχή αυτή η συμπεριφορά. Αφού δεν διαθέτετε και εφόσον δεν έχετε και σκοπό και διάθεση να το προσπαθήσετε, τουλάχιστον κλείστε το στόμα σας και μη λέτε τίποτα.

Οι αλλαγές δεν έρχονται έτσι, ούτε τις φέρνουν οι τσάμπα μάγκες που όλα τα ξέρουν! Τις φέρνουν όσοι έχουν πνεύμα ηρωικό. Θέλει να είσαι ήρωας για να συγχωρείς, θέλει να είσαι ήρωας για να ξεβολεύεσαι, θέλει να έχεις ηρωισμό για να μην καταντάς ένας φθηνός απόγονος ηρώων.  Κάτσε να σου χαϊδεύουν τα αυτιά και πέρνα τη ζωή σου στο περίπου στη χλιαρότητα και ευχαριστώ να λες.