Η ελληνική οικογένεια σε κρίση

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
13/11/2009, σελίδα 27


Υψηλά τα ποσοστά των διαζυγίων στη χώρα μας

Η Ελλάδα του 2009 είναι γερασμένη και ένας από τους παραδοσιακούς θεσμούς της, η οικογένεια απειλείται… Σύμφωνα με την έρευνα «Εξέλιξη της οικογένειας στην Ευρώπη», που διενήργησε το Ινστιτούτο Οικογενειακής Πολιτικής στη Νορβηγία, οι Έλληνες δεν αποφασίζουν να παντρευτούν, τα ποσοστά των διαζυγίων είναι υψηλά και οι οικογένειες έχουν πενιχρή υποστήριξη από το κράτος. Στην Ευρώπη των 27, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό, με ηλικιακό μέσο όρο 41,3 έτη. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η γειτονική Ιταλία με μέσο όρο 42,5 και αμέσως μετά η Γερμανία με 42,4. Αντίθετα, η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά, με 35,1 και 37 έτη αντίστοιχα. Η Δέσποινα Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρει: «Μελέτες δείχνουν ότι η ανανέωση του πληθυσμού στη χώρα μας γίνεται μόνο μέσα από τη μετανάστευση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα υπήρχε ξεκάθαρη πτώση του πληθυσμού».

Οι Έλληνες αποφεύγουν να παντρευτούν και τα διαζύγια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου, ο αριθμός των γάμων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 37% από το 1983 έως το 2008, ενώ ένας στους πέντε γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. «Από όπου και να το πιάσουμε το θέμα της οικογένειας υπάρχει πρόβλημα. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχούν, κάτι που είναι άμεση επίπτωση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου. «Η είσοδος της γυναίκας στην αγορά εργασίας και το γεγονός ότι αποφασίζει να κάνει οικογένεια 10 έως 15 χρόνια αργότερα, η μείωση των γεννήσεων, η χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών και η ασθενής σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία του κράτους είναι όλα προβλήματα που κάνουν μια οικογένεια εξαιρετικά εύθραυστη». Απογοητευτική εμφανίζεται η εικόνα της χώρας μας στην κοινωνική πρόνοια. Την τρίτη θέση από το τέλος, μόνο πάνω από τη Λετονία και την Πολωνία, κατέχει η Ελλάδα στα κοινωνικά επιδόματα. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο που ενισχύει οικογένειες με δυο παιδιά με 471 ευρώ, ενώ αμέσως ακολοθούν η Ιρλανδία με 332 ευρώ και η Γερμανία με 328 ευρώ. «Φυσικά κοινωνική πρόνοια δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Η ελληνική οικογένεια δεν δέχεται βοήθεια από πουθενά. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί; Υπάρχουν ολοήμερα σχολεία που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών;» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου. Η Κύπρος εμφανίζεται πολύ πιο έτοιμη να στηρίξει τις νέες οικογένειες. Η κυβέρνηση χορηγεί επίδομα 40 ευρώ μηνιαίως σε οικογένειες με ένα παιδί, 53 ευρώ σε οικογένειες με δύο και 170 ευρώ στις τρίτεκνες.

Σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο» 22 εκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 4,4% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι άνω των 80 ετών, ενώ φαίνεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο πληθυσμός των παιδιών κάτω των 14 ετών μειώθηκε κατά 10,5 εκατομμύρια. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν η κατάσταση δεν αλλαξει, τότε μέχρι το 2050 ο ευρωπαϊκός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 27,3 εκατομμύρια.

από το unborn.gr

13 σκέψεις σχετικά με το “Η ελληνική οικογένεια σε κρίση

  1. Καλό είναι να σκεφτουμε ποια είναι τα κίνητρα που δινονται στο νεοέλληνα για γαμο, πλήν τα οικονομικα. Για πολλά χρόνια στην ελλάδα η οικογένεια ήταν συμβολο κοινωνικού στάτους. Απλώς δεν υφίστατο μετά απο κάποια ηλικία να μην έχεις κάνει οικογένεια. Επιπροσθέτως η εννοια του χωρισμού ήταν απαγορευτική για ιδιους λόγους (κοινωνική κατακραυγη). Υστερα ήρθαν τα εισαγόμενα πρότυπα. Και δέν ήταν απαραίτητο να εισαι παντρεμενος για να έχεις κοινωνική υπόληψη. Και το διαζύγιο δεν ηταν αφορμή κοινωνικής κατακραυγής.
    Συνεπώς για τον αντρα οικογένεια= Δεσμευση, υποχρεώσεις, εμπόδιο στην καριέρα, θυσίες
    για την γυναικα=Δεσμευση, υποχρεώσεις, εμπόδιο στην καριέρα, θυσίες
    Φυσικα, η γυναικα ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα δυσκολεύεται να εναντιωθεί στο μητρικό ενστικτο. Για αυτο συναντάμε περιπτώσεις όπως στη Γαλλία οπου περίπου το 50% των παιδιών γεννιούνται εκτός γάμου.
    Οι συνέπειες των παραπάνω στην κοινωνία είναι πάρα πολλές, σε σημειο που άνετα φτιάχνεις διδακτορική διατριβή αν θελεις. Το ερώτημα είναι πώς την πάτησε έτσι ο Έλληνας. Γιατί απλά πολυ καιρό πρίν τα εισαγόμενα πρότυπα έιχε χάσει τον ουσιαστικό στόχο της οικογένειας. Και αυτός σίγουρα δέν ειναι να κανεις παιδιά…

    Μου αρέσει!

  2. η κριση ειναι Πνευματικη…
    σε ολους τους τομεις….

    ΟΤΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΑΓΑΠΗ
    ΤΟΤΕ το εγω-ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ….

    οταν ειναι παρουσα η αγαπη
    ο εγωισμος φευγει απο το παραθυρο……………..!

    Μου αρέσει!

      1. Γιατί, σε χάλασε το post, elen; Η αλήθεια είναι αλήθεια οπως και να το κανεις. Και αυτην τη φορα εχει να κανει περισσότερο με αριθμούς παρα με ιδεολογια…

        Μου αρέσει!

      2. Καλημέρα ! ‘Εχεις δίκιο να λες ότι δεν συνδέεται το κομμάτι με το θέμα αυτό. Αν το δεις όμως με άλλο μάτι ίσως ανακαλύψεις αυτά που βρήκα και εγώ.Και όταν λέει «φεύγω» δεν σημαίνει ότι στα δύσκολα το βάζεις στα πόδια,εννοείται πως όχι, ο όρος είναι μεταφορικός και όχι κυριολεκτικός.Λίγο φαντασία θέλει και διστυχώς δεν μπορώ να σου την εξηγήσω.Πιστεύω πως δεν είμαι εκτος θέματος,είναι μια άποψη και αυτή που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά…

        Μου αρέσει!

  3. Αααχ… αυτη η στειρα επικοινωνια του διαδικτύου! Ολο παρεξηγήσεις δημιουργεί… ενυγουέι, Elen, μπορω να μαντεψω κάπως τον τρόπο σκέψης σου, αλλα κάνε μια ανάλυση της άποψής σου στο θέμα, πιστεύω οτι θα έχει ενδιαφέρον και εγω τουλάχιστον εχω ολη την καλη πρόθεση να ακούσω.

    Μου αρέσει!

  4. Μμμ,ένα μέρος ίσως μπορώ να αναλύσω. Την χώρα μου την αγαπώ όμως τώρα τελευταία με απογοητεύει και τίποτα πια δεν με κρατάει κοντά της.Κι αν ήλπιζα σε κάτι ήταν ότι η οικογένεια ακομη κρατάει γερά, τουλάχιστον στην Ελλάδα.Βλέπω όμως ότι και αυτό δεν ισχύει…
    Βρήκα και έγω κάποια στατιστικά αξίζει να τα δεις.
    Αλληλοσυνδέονται… νομίζω
    Δεν ξέρω αν έγινα σαφής , προσπάθησα πάντως .

    http://www.pame.gr/en/news/greece/neoi-kai-metanastefsi.html

    Μου αρέσει!

    1. Εγινες απόλυτα κατανοητή. Βεβαια υπαρχει και η αλλη πλευρα του νομίσματος.Α) Η επιτυχία μιας οικογένειας εξαρτάται εν πολλοίς απο τις επιλογές του καθ’ ενος στην ζωή του. Β) Έχω αρκετους συγγενεις έξω. Η κατάσταση οικονομικα δεν ειναι παράδεισος, αλλα είναι καλυτερα. Το πνευματικο επίπεδό τους όμως δεν έχει καμμία σχέση με αυτο που κάποιος έχει την δυνατότητα να φτάσει στην ελλάδα. Η Ελλαδα απ’οσο φαινεται παραμενει ο λύχνος του κόσμου, ακόμη και σε αυτην την κατασταση. Τουλάχιστον στην αμερικάνικη ήπειρο και στην Αυστραλία που γνωρίζω βρίσκονται πραγματικα σε πνευματικό λήθαργο.

      Μου αρέσει!

  5. Χαίρετε… καλά τα λες … το ψάχνω, ρωτάω, βλέπω , ακούω , μιλάω δεν ,ξέρω που θα με βγάλει… Εχω αρκετούς που φεύγουν και είναι λυπηρό… αλλά έχουν δίκιο.

    Μου αρέσει!

Σχολιασε και εσυ...